Jó váltás lesz?

Az előző szezonban a West Ham United csapata történetének egyik legnagyobb sikerét érte el, amikor az angol bajnokságban 7. helyet szerzett, és ezzel kivívták a nemzetközi kupaindulás jogát, azonban már a második selejtezőkörben elbuktak. Az idei kiírásban jelenleg a csalódást keltő 18. helyen tartózkodnak. A klub két tulajdonosa a horvát edző- és játékoslegendát, Slaven Bilicet tette felelőssé, és a Liverpool ellen elszenvedett 1:4-es vereséget követően azonnali hatállyal kirúgták, helyét a skót David Moyes veszi át.

Slaven Bilic 1968-ban született Jugoszlávia egyik horvát területén, Splitben. Játékosi karrierjét a helyi csapatnál, a Hajduk Splitnél kezdte. 1993-ban Németországba szerződött, és három évet töltött el a Karlsruhernél. Az 1996-os téli átigazolási időszakban a West Ham United 1,3 millió fontért szerződtette. Teljesítményével felhívta magára a figyelmet, és bekerült az 1996-os angliai Európa-bajnokságra készülő válogatottba, ahol a csapatával a negyeddöntőig menetelt. Az Eb jó hatással volt a piaci értékére, hiszen 1997-ben 4,5 millió fontért szerződött az Evertonhoz. A folyamatos eltiltásai ellenére bekerült a ʻ98-as világbajnoki harmadik helyezett csapatba. Pályafutása végén nevelőklubjához szerződött, végül 2001-ben vonult vissza.

tumblr_o06bih41S91v3tlqgo1_1280

Szeretett klubjától nem tudott elszakadni, a visszavonulását követő első évben máris a csapat vezetőedzője lett. 2004-ben a horvát utánpótlás edzője lett, két évig irányította az U21-es csapatot, a következő évben pedig a felnőttcsapatot vette át. 2012-ig vezette a válogatottat. Az Európa-bajnokság után elfogadta az orosz Lokomotiv Moszkva ajánlatát, de csak egy évig maradt. Oroszország után a török Besiktas csapat kispadján ült, ahonnan 2015-ben állt fel. Az új szezont már a kalapácsosoknál kezdte, akik a bajnokság végén a 11. helyen zártak. A nyári átigazolási időszakban a csapat erősíteni szeretett volna – ennek érdekében 20 millió fontot költött el, ebből 16-ért Javier Hernándezt szerződtette. A jó eredmények elmaradtak, a West Ham jelenleg 9 ponttal a 18. kieső helyen áll, s mindez Bilic állásába került.

bilic_f

David Moyes (akit Bilic utódjaként már ki is neveztek) skót tréner, játékosi karrierjét a Celtic együttesében kezdte, majd alacsonyabb osztályú és skót középcsapatoknál tudott érvényesülni. Pályafutása végén már edzőként is dolgozott, a Preston North Endnél 1998-ban egyszerre volt labdarúgó és edző is (érdekesség, hogy itt csapattársa volt egy bizonyos David Beckham is). 2002-ig irányította a csapatot. Ezután 10 sikeres évet töltött el az Evertonnál. Sir Alex Ferguson visszavonulását követően 2013-ban vette át a Manchester United együttesét, de a skót mester után keletkező űrt nem tudta betölteni. A jelenlegi kinevezése előtti időszakban egy-egy évet töltött el a Real Sociedad, valamint a Sunderland csapatánál. A spanyolok év végén megköszönték a munkáját, a Fekete Macskák tavaly kiesetek az angol első osztályból, Moyes elhagyta a süllyedő hajót, és önként mondott le. A West Hamnél a szurkolók és a tulajdonosok is azt várják tőle, hogy megmentse a klub becsületét, hogy elkerüljék a kiesést, és hogy stabil középcsapattá avanzsálódjanak a bajnokság hátralévő részében. A skót trénert vegyes érzelmekkel fogadták új klubjánál, bíznak a sokéves, Premier League-nél szerzett rutinjában – és egy picit talán a csodában is. Sok fog múlni azon, hogy a bajnokságon hol végez majd a csapat, mert Moyes a manchesteri szerződtetése óta sehol sem tudta megvetni a lábát. Debütáló mérkőzése az 500. Premier League-meccse is lesz egyben. Ezzel ő lesz a negyedik menedzser a Premier League-ben, aki eléri ezt a bűvös számot.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]