Sportnap az inkluzivitás jegyében

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján, szeptember 20-án számos egyetem, köztük az ELTE is sportnapot tartott. Egyetemünk Tüskecsarnokban megrendezett inkluzív sportnapja volt az első olyan esemény, ahol olyan sportokat próbálhattak ki a hallgatók, melyeket fogyatékkal élő sportolók, parasportolók űznek. A sport mindenkié szlogen találó volt és teljesen meg is valósult a nap folyamán.

Egy élmény volt kilátogatni és körbenézni az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján egy olyan rendezvényen, amely – valljuk be –, nem mindennapi. A Tüskecsarnok megtelt olyan sportokkal, melyeket nem minden nap van lehetőségünk kipróbálni, esetleg még nem is hallottunk róluk. A szervezők nem csak fogyatékossággal élő hallgatókat vártak a rendezvényre, hanem olyan tanulókat is, akik bátortalanabbak a sportot illetően, nem jártasak egyetlen sportágban sem, illetve minden olyan diákokat is, akik szívesen kipróbálnának különlegesebb sportágakat.

A megnyitón Kovács Krisztina fogyatékosságügyi koordinátor először köszöntötte a megjelenteket, majd megköszönte a szervezőknek a lelkes és lelkiismeretes munkát az előkészületek során, és köszönetet mondott azért, hogy ez a rendezvény létre jöhetett. Ezután egyetemünk kancellárja, Scheuer Gyula szólt néhány szót. Kiemelte: A legfontosabb az, hogy mit tudunk kihozni magunkból, és a saját határainkat hogyan tudjuk feszegetni. Majd megköszönte a Fogyatékosügyi Központ dolgozóinak munkáját és hangsúlyozta: Fontos, hogy a fogyatékkal élő hallgatók minél jobban ki tudjanak teljesedni.

NAZ_5433-1920x1272Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, ELTE hallgatói ügyekért felelős rektori biztosa beszédében egyetemünk névadóját, Eötvös Lorándot idézte: Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk. Fiatalok időseket, diákok professzorokat, parasportolók sportolókat taníthatnak – tette hozzá.  Ezt követően – ahogy Kovács Krisztina fogalmazott – a humornak és a meghatódásnak is teret engedő produkciók következtek. Először Sulyok Péter stand-up humorista, majd Tóth Karcsi kerekesszékes táncos szórakoztatta és bűvölte el a közönséget.

Móczik Alexandra, az ELTE sportügyi referense az Európai Egyetemi Játékokról számolt be röviden, melyre hazánkból csak egyetemünk küldött parasportolókat, akik remekeltek a nemzetközi megmérettetésen. Élményeiknek pedig egy rövidke videó erejéig mi is részesei lehettünk. A megnyitó zárszavában Simon Gábor, a BEAC ügyvezetője megfogalmazta kitűzött céljukat: legyenek olyan integrált sportolási lehetőségek, melyek alkalmával együtt tud sportolni ép és sérült hallgató is.

Miután Simon Gábor mindenkinek jó sportolást kívánt, kezdetét vette a nap aktívabb része, a termekben, a köztes folyosón és a csarnok előtti parkolóban is elrajtoltak a programok. Nem csak a valóságban, hanem a virtuális térben is sportolhattak a kilátogatók két darab WII segítségével. Az érdeklődők kipróbálhatták a bocciát, a kerekszeszékes kosárlabdát, a judót, a showdownt (vak ping-pong, látó hallgatóknak természetesen bekötött szemmel), és a tandemkerékpározást (látó-látássérült párosoknak). A Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola NAZ_5510-1920x1272tanulókból és pedagógusokból álló csoportja is megérkezett nem sokkal 11 óra után, és a látás-és hallássérült, illetve egyéb fogyatékossággal élő kisdiákoktól megtelt élettel az egész rendezvény.

Számomra a legérdekesebb a csörgőlabda volt, melyet ettől a félévtől kredites testneveléskurzusként is felvehettek a Neptunban. Az edző, Páni Róbert (aki az Európai Egyetemi Játékokon sikeresen szerepelt Kollárszky Boglárkát és Sipos Pétert is edzi) először röviden szólt a sportágról. A világháborúk után rehabilitációs céllal kezdték el kidolgozni a harcmezőkön látásukat elvesztett katonák számára ezt a mozgásformát, majd német-skandináv rendszerben fektették le először a szabályait. Ahogy csökkent a labda mérete, úgy vált dinamikusabbá a sport, az utóbbi időben pedig top sporttá nőtte ki magát. Rövid szabályismertetés és bemutató után pedig ép hallgatók/dolgozók szemkötővel léptek a mérkőzés színterére és szálltak szembe a már gyakorlott csörgőlabdázókkal. A megkérdezett játékosok mind élvezték a nem mindennapi sportot.

A parkolóban lehetőség nyílt falmászásra, természetesen bekötött szemmel (hogy ez se megszokott módon történjen), melyre engem is invitáltak, fotós kollegám pedig azzal biztatott, hogy bekötött szemmel úgy sem látom, milyen magasan vagyok. Viszont én teljesen biztos voltam benne, hogy azt se tudnám mi az a bal vagy a jobb, nemhogy felfele másszak, így eldöntöttem, hogy inkább máshol teszem próbára fittségemet. A kilátogatóknak alkalma adódott teljesíteni a MEFS Campus3 Próbáját, így inkább ezzel birkóztam meg. Sikeres teljesítésért cserébe pedig elnyertem egy oklevelet és egy kitűzőt, mely azt hirdeti, hogy a Hétköznapok bajnoka vagyok!

Hatalmas élmény volt számomra ez a nap, örök emlék marad, remélem, lesz még alkalom arra, hogy ilyen különleges eseményen vegyek részt. Aki ellátogatott, biztosan nem bánta meg. Az ELTE Online és a BEAC is sok-sok, a sportnapon készült képpel gyarapította galériáit, érdemes végigböngészni a fotókat.

fotó: Nagy Ádám Zoltán

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]