Dübörög a 3. Európai Egyetemi Játékok

Több mint 5000 résztvevőt köszöntöttek július 13-án az Európai Egyetemi Játékok megnyitó ünnepségén Zágrábban. Helyi idő szerint kilenc órakor a zágrábi Mladost Standionban hivatalosan is megnyitották a 3. Európai Egyetemi Játékokat. Szemben az Universiadéval vagy Világbajnokságokkal, az Európai Egyetemi Játékokon nem egyetemi válogatottak, hanem intézményi csapatok versenyeznek. A megnyitó akkora eseménynek számított, hogy még a horvát nemzeti televízió is élőben közvetítette.

Elrajtolt a 2016-os Európai Egyetemi Játékok, így az elkövetkező két hétben 885 egyetemi csapat 23 sportágban fog megmérkőzni egymással a horvátországi Zágrábban és Rijekában. A házigazda horvátok a megnyitón Krešimir Dolenčić impozáns rendezésében mutatták be a versenyeknek helyet adó városokat: Zágrábot és Rijekát. A performance után a horvát énekes Damir Kedžo  vezetésével a zágrábi egyetemi kórus elénekelte az Egyetemi Játékok hivatalos dalát: As long as heart believes.

A bevonulásra a csapatok az aréna mögötti műfüves területen várakoztak, ahol fergeteges volt a hangulat. Az egyes országok bemutatták saját buzdító performance-aikat. Ezek közül is a legnagyobb feltűnést a franciák keltették, majd ezután a portugálok, emlékeztetve a foci eb döntőjére, teljes létszámban a francia csapat elé vonultak és a győzelmüket ünnepelték. A franciák sem voltak restek, teljes számban visszatámadtak. A két csapat sokáig farkas szemet nézett és felváltva énekelték buzdító dalaikat, a többiek nagy örömére.

A látványos előadás után a csapatok felvonulásával folytatódott a nyitó ünnepség, élükön azzal a zászlóval, mely a zágrábi 1987-es Universiadén is lobogott. A zászlót követte számos, az akkori Universiadén résztvevő sportoló és edző is.

Csinos majorettek felvezetésével több mint 5000 sportoló vonult végig a Mladost Stadionban; a zuhogó esőben összesen 403 egyetemet képviseltek a hallgatók, 23 sportágban összesen 45 európai országból. Az ABC sorrendben vonuló csapatok sorát a házigazdák zárták, akik 16 különböző egyetemről jöttek a megmérettetésre. A magyar csapat többször is óriási hangerővel jelezte, hogy megjött a magyar csapat és buzdított mindenkit a szurkolásra!

Zrinko Čustonja, az Európai Egyetemi Játékok Zágráb-Rijeka 2016 elnöke megnyitó beszédében köszöntött mindenkit, majd kitért arra, hogy az egyetemi sport megmérettetés nemcsak a győzelemről, a rekordok megdöntéséről, hanem a barátságokról, a szellemi, nemzeti, politikai, vallási és egyéb akadályok leküzdéséről, a jövő építéséről szól.

Damir Boras a zágrábi egyetem rektora pedig köszöntőjében mindenkinek sok sikert kívánt ahhoz, hogy minél eredményesebbek legyenek, de intett arra is, hogy ne felejtsék el a részvétel még ennél is fontosabb és ha vereséget szenvednek azt méltósággal tudják viselni. Adam Roczek az EUSA elnöke megköszönte a szervezőknek, hogy otthont adnak két hétre a 3. Európai Egyetemi Játékoknak. Nem felejtette megemlíteni azt a sok önkéntest sem, akik mindenkit mosolyogva és kedvesen köszöntenek, segítik a sportolók és kísérőik zökkenőmentes versenyzését. Kiemelte, hogy ez a verseny a diákokért jött létre, élvezzék ki minden percét, szerezzenek barátokat, építsék kapcsolataikat; mindenkit a tehetség és az elkötelezettség hozott a megmérettetésre, de tartsák szem előtt, hogy a fair play szellemében versenyezzenek és tiszteljék ellenfeleiket.

Végezetül Tihomir Orešković horvát miniszterelnök beszédében megköszönte a szervezők áldozatos munkáját. Hangsúlyozta, hogy Horvátország függetlensége óta ez eddig a legnagyobb soksportos esemény, amit eddig országa rendezett. Végezetül minden diáknak azt üzente: „Jó szórakozást, de ne túl sokat!”. Ezzel az intelemmel nyitotta meg a játékokat. A ceremónia záróakkordjaként a versenyzők és bírák letették az esküt. Az eskü szövegét Ana Lenard, zágrábi egyetem karatés sportolója és Ivan Šverko rijekai egyetem kosárlabdázója mondta elő.

A játékok kabalaállata, Hrki a hörcsög is büszkén szerepelt a megnyitó ünnepségen. A hörcsögre azért esett a választás, mert a modern Olimpiai Játékok atyjának is nevezett Pierre de Coubertin báró mondása szerint a részvétel a fontos. A hörcsög látszólag nem egy atletikus termet, de ez nem akadályozza meg abban, hogy sportoljon – vagyis fusson a kerékben és fel-alá rohangáljon (a hörcsögök egyébként mindennél jobban imádnak futni).

Az Európai Egyetemi Játékok történtében először két kiemelt sportágban, mint az úszás és az asztalitenisz parasportolók is indulhatnak a versenyen, melyre 18 csapat nevezett úszásban és 5 csapat asztaliteniszben. Magyarországról az ELTE az egyetlen egyetem, amely parasportolókat küldött a sporteseményre: Kollárszky Boglárka, Illés Fanni és Sipos Péter paraúszásban képviselik majd egyetemünket.

Az eddigi eredmények:

A riói olimpián is induló, gwangjui Universiade győztes Simon Béla (SZE) – Juhász Adrián (SZE) kormányos nélküli kétpárevezős aranyérmes lett (6:53.60), maguk mögé utasítva a londoni és a zürichi egyetem kettőseit.

Tamás Bence (BME) férfi egypárevezésben ezüstérmet szerzett, és a Széchenyi István Egyetem színeiben induló Lovass Márk, Privaczki-Juhász Ákos, Bedők Gergely, Porubszky Norbert, Bakaity Attila, Vancsura Bendegúz, Juhász Adrián, Simon Béla, Fias Adrienn összetételű nyolcas nagyszerű hajrával szintén a második helyre hozta be a hajót.

Karatéban 2 ezüst és 1 bronzérem született. Nagy Botond (BME) szerezte meg a magyar csapat első érmét kata 3. helyezésével Ali Sofuoglu (Marmara University) török, illetve Peter Fabian (Mendel University in Brno) mögött.

A Virág András (ÓE), György Dániel (TE), Höning Dávid (TE), Höning Alexander (SZIE), Szegedi Döme (Metropolitan), Kapdebo Lóránd (BCE) összeállítású magyar kumite csapat Ruzsinszki György edző vezetésével a dobogó második fokára állt fel. A csapat egy német és egy bosnyák gárda legyőzésével jutott a döntőbe, ahol csak a házigazdák tudtak náluk jobbnak bizonyulni. Kapdebo Lóránd (BCE) -60kg-ban ezüstérmes lett, a döntőben egy túl erősre sikerült fejre ütés miatt leléptették. Höning Alexanderért (SZIE) bronzmérkőzésen szorítottak a magyar szurkolók, de 1:0-ra kikapott a belorusz Isakautól, így 5. helyen végzett.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vízilabdázói a mai rájátszásban 18.45-kor a hazai Rijekai Egyetem csapatával a döntőbe jutásért fognak megküzdeni Rijekában. A döntőket július 16-án szombaton játsszák.

A Semmelweis Egyetem csapata tegnap izgalmas mérkőzésen megérdemelten 8:5-re nyert a Szentpétervári Egyetem ellen. A mieink végig vezettek, meggyőzően játszottak, a teljes védekezés elsőrangú volt. Bálint Ákos megint remekelt a kapuban, két büntetőt is kivédett. Ha ma sikerül legyőzni a szlovén Primorska Egyetem csapatát, akkor az 5. helyre még van esély.

A TFSE kosaras lányai a Belgrád ellen (TFSE – Belgrádi Egyetem 45-77), míg a DEAC-os fiúk a Zágráb ellen kaptak ki (DEAC – Zágrábi Egyetem 64-89) tegnap. A lányok a csoportkör után a 9-16. helyért folytatják a küzdelmet.

forrás: mefs.hu

kép: mefs.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]