A legjobb sportolókat díjazta az EMMI

Eldőlt, mely sportolók kapják a jövőben a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját. A juttatásban részesülők között olyan nagy neveket találunk, mint Bátori Bence, Cseh László, Joó Abigél, Risztov Éva, Knoch Viktor – és még sorolhatnánk. A havi 102 000 és 204 000 Ft közötti ösztöndíjat 35 év alatti fiatalok nyerhetik el, a támogatások odaítéléséről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját olyan magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló aktív hallgatók nyerhetik el, akik olimpiai, paralimpiai versenyrendszerben tanulmányi idejük alatt esélyesek olimpiai, paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai, paralimpiai érem megszerzésére. Így kerülhetett a díj a háromszoros Universiade győztes, többszörös olimpiai ezüst- és bronzérmes, többszörös világbajnok úszó Cseh Lászlóhoz (aki a MEFS nagykövete is egyben) és a 2013-as kazanyi Universiade győztes, kétszeres Európa-bajnok magyar judos Joó Abigélhoz.

Az ösztöndíj győztesei között találjuk az idei Nyári Universiade aranyérmes vízilabdázói közül a világbajnok Bátori Bencét, aki az Edutus Főiskola hallgatója, valamint  a Testnevelési Egyetemen tanuló Sedlmayer Tamást, az idei U20-as junior világbajnokság bronzérmes magyar válogatott csapatának kapitányát, továbbá az Universiadén 2015-ben, Dél-Koreában szintén aranyérmet szerző, normál súlyú kormányos nélküli kettes tagját, Simon Bélát, a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatóját. Ösztöndíjat kap a jövőben a 2013. évi Téli Universiade aranyérmese, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki ezüst és bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor, a Budapesti Metropolitan Főiskola hallgatója és intézmény hallgatójaként és ugyanezen sportágban Európa-bajnokként, a trentinoi Universiadén ezüst és bronzérmet szerzett Hedium Bernadett.

Sikeres úszóink sem maradnak ki a havi rendszerességgel juttatott ösztöndíj-támogatásból:  a novemberi Úszó MEFOB-on több alkalommal is dobogóra álló olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki és hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Risztov Éva, a Debreceni Egyetem hallgatója, az Európa-bajnok Verrasztó Evelyn, és a száz méteres pillangóúszás aranyérme mellett 50 méter gyorson pillangóúszásban pontszerző, Európa-bajnoki bronzérmes Pulai Bence – mindketten a Testnevelési Egyetemen tanulnak. Mellettük a rövid pályás Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna is ösztöndíjban részesül.

A nemzeti sportösztöndíj rendszerrel a kormány célja, hogy ösztönözze a legtehetségesebb sportolókat felsőfokú tanulmányaik a hazai felsőoktatási intézményekben való folytatását. A fent említett sportolókon kívül még sokan mások részesülnek a támogatásban, a teljes listát a MEFS hivatalos oldalán olvashatjátok. Ha kíváncsiak vagytok az ösztöndíj elnyerésének kritériumaira, akkor itt nézzetek szét.

forrás: mefs.hu

kép: flickr.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]