Az utolsó kötelező szalmaszál – ma győzni kell!

2015. október 8-án, 20.45-től sorsdöntő mérkőzést játszik a felnőtt labdarúgó válogatott Feröer legjobbjai ellen a Groupama Arénában. Sorsdöntőt, hiszen ha nem sikerül nyernie a csapatnak még a pótselejtezős csoport harmadik hely is bizonytalanná válhat.

Aligha gondolta volna bárki is a franciaországi kontinensviadal selejtező csoportjainak sorsolásakor, hogy Feröer válogatottjának ilyen meghatározó szerepe lesz az F jelű csoportban. Valószínűleg mindenki lesajnálta a mini állam amatőr válogatottját, és biztos vagyok abban is, hogy sokan és nagy összegben mertek volna fogadni, hogy Feröer lesz a csoport „pofozógépe”. Hát nem lett.

Feröer futballjának rohamléptű fejlődése annak ellenére valószínűleg csak a nagyon ráérő, és megszállott elemzőket és statisztikusokat nem lepte meg, hogy az ország lakosságának körülbelül 11.4 százaléka labdarúgó. Nagy hangsúlyt fektetnek az edző- és utánpótlás képzésre, amelyet dán és izlandi mintára építettel fel, valamint az UEFA és a FIFA infrastruktúra fejlesztő programjainak lehetőségeit kiegészítve saját szövetségük támogatásával – láss csodát – stadiont építenek, fejlesztenek. Ez a szisztematikus munka pedig beérni látszik, hiszen Feröer oda-vissza megverte az első helyen kiemelt, 2004-es EB győztes görög válogatottat a csoportban, amelyre a magyar válogatott 30 éve képtelen.

A fent említett okok miatt könnyelműség lenne lebecsülnie akárkinek is Feröert, de ezzel bizonyosan tisztában vannak a válogatottnál is, hiszen elég, ha csak a „vért izzadós tórshavni 0:1-re” visszagondolnak. Annak ellenére, hogy a győzelmi kényszer a magyar válogatottat terheli, és szinte csak a mieinknek van veszteni valója a mérkőzésen, mindenképpen győznie kell a válogatottnak ahhoz, hogy legrosszabb esetben is pótselejtezőt játszhasson a selejtezők után.

Bizakodni azért van oka a magyar szurkolóknak, akik mint a hét közben kiderült, a helyszínen is buzdíthatják a válogatottat. Németh Krisztián és Nikolics Nemanja bombaformában szórja a gólokat a csapata bajnokságában, míg a válogatottba két év után visszatérő, a szurkolók által bekövetelt Böde Dániel tizenegy góllal vezeti a hazai pontvadászat góllövő listáját. Emellett mindenki egészséges a válogatott keretben, visszatért a románok ellen megsérülő Juhász Roland is. Ami biztos, hogy minden adott ahhoz, hogy csütörtök este nyerjen a válogatott. Bárhogy, csak nyerjen.

Bár Bernd Storck szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatóján előre vetítette, hogy továbbra is a jól működő, stabil védekezésből indul ki a csapat, de mindenképpen győzni szeretne csütörtökön, hogy tovább éljen a remény, hogy kijuthat a válogatott a 2016-os EB-re. Hiszen ezt szeretné játékos, szurkoló, néző, ultra, vezető, mindenki, csak a feröeriek nem. Ők győzni jönnek Budapestre. Na, azt meg mi nem szeretnénk.

Kép: Sport365

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]