Tananyag lett Cristiano Ronaldoból (nem néprajzi)

Mi volt feladva Ronaldoból? Ezt a kérdést jó eséllyel fogják feltenni a kanadai British Columbia Egyetem hallgatói egy borús hétfő reggelen, ugyanis a világhírű focista személyével már egyetemi kurzust is el lehet adni.

Az utóbbi években számos, egészen újszerű kurzusötlettel álltak elő a világ elitegyetemei, hallhattunk már ”Filozófia és a Star Trek” (Georgetown Egyetem) c. szemináriumról, de megtörtént, hogy „Érezd az erőt jedi-tréning (Queen’s Rgyetem) címen is hirdettek már gyakorlatot. Kevésbé meghatározó egyetemeken persze lehet, hogy „Kiszel Tünde és a független szemöldök” c. szeminárium is van már, erről sajnos még nem hallottunk.

Az efféle egyetemi órákban mégis közös, hogy egy érdekes, elgondolkodtató, többnyire elképzelt világot vizsgálnak. Ha ezek a történetek nem lettek volna megfilmesítve, akkor egy félmosolyt sem harcolnának ki az ilyen a kurzuscímek. Olyan azonban, hogy kizárólag egy futballsztár személye köré építsenek fel egy teljes egyetemi szemináriumot (még Beckhamnek is csak epizódszerep jutott ilyen téren) még nem volt.

 

Egészen 2015 februárjáig…

 

…amikor is a kanadai British Columbia Egyetem egy kurzusán kendőzetlenül középpontba állították a futballvilág jelenlegi legfelkapottabb játékosát, Cristiano Ronaldot! Bár a csapból is ő folydogál, mégsem volt evidens, hogy éppen ő, nem pedig állítólagos riválisa nyeri el ezt a “címet”. Luis Aguiar professzor ötlete a legutóbbi világbajnokságon született, hallva a portugál kommentátor lelkesedését C.R. iránt, na meg látva a játékost körülvevő óriási nemzeti imádatot: “Bár mindenekelőtt a játéktudása teszi híressé, igazán az izgalmas benne, ahogy a focin túl megjelenik: erős kulturális vonzereje és szexepilje van” – mondta. Óráitól azért nem valami szektaszerű C.R. imádó tanfolyamot várhatunk. Portugál hősünk szociológiai vonatkozásban kerül óráról-órára elő. Személye állandó téma a félév során, de lényegében a játékost, mint globális jelenséget használják fel kiindulópontként a szociológiai kérdések elemzéséhez.

cristiano_ronaldo_underwear_600Aguiar professzor reméli, egyszer talán maga Ronaldo is csatlakozik az órához.

„Fogalmam sincs, hogy Ronaldo tud-e a kurzusról, de örömmel vennénk, ha egyszer bejelentkezne Skype-on az órára” – mondta. Erre a magunk részéről jó esélyt látunk, hiszen a világsztár körül dübörgő marketing gépezet egy alkalmat sem mulasztana el, hogy tovább növelje az eladott CR7 mezek számát. Ám, ha ez mégsem következne be, tudunk valakit, aki biztosan tud segíteni… ha ő sem, akkor csak a piócás ember.

Ha még nem vagytok benne biztosak, hogy Cristiano-ra akartok járni, nézzétek meg EZT a kedvcsináló videót Aguiar professzorral!

Sokat vitatkozhatnának azon, hogy lehet-e, kell-e futballsztárokat szerepeltetni az egyetemi oktatásban. Azonban érdemes leszögezni, hogy nem egy kémiai előadás keretében kapott figyelmet Cristiano Ronaldo, hanem egy olyan tudományterületen, amelynek szükséges reflektálnia a jelenkor nagy jelenségeire. Ezt a játékost pedig lehet szeretni, lehet népi tárolóedényként gondolni rá, azonban teljesítménye kétségkívül olyan hatalmas érdeklődést kelt világszerte, amellyel érdemes foglalkozni.Továbbá azt a kérdést is érdemes feltenni, hogy ez a világhírnév mennyire köszönhető a játékos egyéni kisugárzásának, jópofa megmozdulásinak és mennyire a tudatos márkaépítésnek, a sötétben bujkáló, mezeladós marketing gépezetnek?

Ha egymás mellé tesszük a betűtésztát és az jön ki, hogy Cristiano Ronaldo, akkor egy megbízható, garantáltan szuper MÁRKANÉV, amit kapunk, vagy inkább egy nagyon jó játékost kapunk, aki az óriási teljesítmény mellett egy EGYÉNISÉG is?

Totti, Henry, Zidane, Ronaldinho… abban bárki egyetérthet, hogy ők valóban hatalmas egyéniségei a futballvilágnak. Számukra talán könnyebb volt, más világ volt. Ami elmúlt az mindig szebb és jobb stb. De vajon fognak-e úgy emlékezni C. Ronaldora, mint honfitársára, Figora, vagy „névrokonára” a Fenomeno Ronaldora?

zidane

Pelé vagy Puskás idejében gyermekcipőben járt még a marketing, rajongóik nem tudhattak minden lépésükről, nem mosolyogtak rájuk minden fogkrémről és gabonapelyhes dobozról. Mégis mindmáig a leghíresebb brazil és a leghíresebb magyar emberekként tarthatjuk őket számon a világban.Belőlük valóban csak egy volt, viszont biztosak vagyunk abban, hogy néhány éven belül ismét kitermelődik majd egy újabb Cristiano Ronaldo, aki mindenben a legjobb lesz, mindenhol ott lesz, még egyetemi előadást is szentelnek neki, de ehhez csak az emblémát kell frissíteni, a márka ugyanaz marad…

 

Ha tehát nem megy az egyetem, ne essetek kétségbe!

Focizzatok!

 

forrás: nso.hu

kép: wallblog.co.uk, taringa.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]