260-nal a fővárosban – büntetés nélkül

Nincs hiány élményekben a motorsport szerelmesei számára: a WTCC hazai futama előtt ráhangolódásképp a Forma-1 2009-es világbajnokával, Jenson Buttonnal találkozhattak azok, akik május elsején a Bajcsy-Zsilinszky úton jártak. Az ELTE Online is ott volt.

A Vodafone Kezdj El Valami Újat Hétvége zárórendezvényeként szervezték meg a Belvárosi Nagydíjat, amelyet közel százezer néző tekintett meg a helyszínen, a rádióban és a televízióban pedig az egész ország követhette az eseményeket.

A hosszú hétvégére időzített programsorozatot hosszú szervezési folyamat előzte meg: a Bajcsy-Zsilinszky út jó minőségűnek számít, ám voltak olyan részek, amelyeket újra kellett aszfaltozni. Gondoskodni kellett arról is, hogy a csatornafedelek egy részét lecsavarozzák, mivel a McLaren szívóhatása miatt könnyen magával húzhatta volna azt.

A közönség számára a legnagyobb vonzerőt természetesen Jenson Button, a McLaren Mercedes pilótája jelentette, aki május elsején érkezett hozzánk, hogy tavalyi Forma-1-es versenygépével demóköröket teljesítsen a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán. Az első „futam” kezdete előtt a sztárvendég a debreceni gyermek tánccsoport előadását tapsolta végig, majd megkezdte a körözést.

A bemutató olyan jól sikerült, hogy Button sebességrekordot állított fel: közel 260 km/h-val száguldott a belvárosban. A körök végére a brit versenyző meglepetést is tartogatott a nézők számára: többször is füstölgő gumikkal pörgette meg autóját, amellyel egyébként tavaly a Hungaroringen megnyerte 200. futamát. Button a közönség szeretetét autogramkártyákkal próbálta meghálálni, kisbusszal járta végig a nézők sorait, a legszerencsésebbek így bajnoki aláírással tértek haza.

Szinte lehetetlen volt a McLaren versenyzőjének közelébe férkőzni, minden percét szigorúan beosztották a szervezők. A programterv szerint 14 óra 4 perckor „Jenson Button átsétált a VIP helyiségből a bokszutcába”, majd 14 óra 6 perckor már a Mercedes E-osztály modelljével futotta meg felvezető körét. A 2009-es év világbajnokát barátnője, Jessica is elkísérte Budapestre, ám még ő is csak messziről, a telefonjával videózta párja bemutatóját.

A nap végi sajtótájékoztatón Button elárulta, nagyon örül, hogy részt vehetett a rendezvényen, és jó volt látni a rengeteg érdeklődőt. „Nagy öröm volt számomra Budapest belvárosában egy ilyen nagyszabású és különleges programokat felvonultató fesztiválon részt venni – mondta a 32 éves pilóta. Nagyszerű érzés visszatérni, és vezetni egy olyan városban, melyhez ilyen szép emlékek fűznek. Itt arattam első Forma-1-es győzelmemet, és a 200. versenyemen is nyerni tudtam itt az elmúlt évben.”

A program valóságos showműsorrá nőtte ki magát a nap végére: nemcsak Button szórakoztatta a nézőket, hanem a túraautó-világbajnokság magyar versenyzői, Michelisz Norbert és Wéber Gábor, a Lotus Ladies versenyzői, Bús Edina, Budaházi Nóra és Bende Adrienn, a Dakar-versenyző Szalai Balázs, valamint a MotoGP 125cm3-es kategóriájának 2007-es világbajnoka, Talmácsi Gábor is parádézott.

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek jutott élmény és program, aki a hosszú hétvégét Budapesten töltötte. A Vodafone az Erzsébet téren és a Fashion Streeten helyezett el különböző szimulátorokat: például kipróbálhattad a McLaren mindkét pilótájának sisakját, amelyben egy monitort helyeztek el, így a versenyzői élményt tapasztalhattad meg. Lehetőség volt arra is, hogy megtudd, milyen gyorsan cserélnéd le a McLaren kerekét, de szimulátorban ülve átélhetted egy futam élményét, sőt, a vízilabdás képességeidet is tesztelhetted. A legjobbak később személyesen Buttontól vehették át nyereményeiket, aki mosolyogva adta át a díjakat.

A Belvárosi Nagydíj összefoglaló videóját itt nézheted meg.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]