Tervezz, rendezz, szervezz: használj határidőnaplót!

Folyamatosan kicsúszol a határidőkből? Sose tudod, pontosan mikor vannak a ZH-k és a vizsgák? Ha ezekre igen a válasz, tuti tippünk van a számodra!

Kezdj el naptárt vezetni, határidőnapló használatával ugyanis sokkal könnyebben fogod tudni beosztani az idődet! Nemcsak azt tudod feljegyezni ugyanis, hogy mikor van a házidolgozatok leadási határideje, vagy mikor lesznek a ZH-k és a vizsgáid, hanem jó előre emlékeztetőt is tudsz beírni magadnak, hogy még véletlenül se kerülje el semmi a figyelmed.

Egy mindenkori dilemma lebeg a határidőnapló választás körül: elektronikusat vagy papíralapút érdemes választani? Nos, én már öt hosszú éve papíralapút használok, és imádom. Bármikor elő tudom húzni a táskámból, és egy pillantás alatt be tudom firkantani a fontos időpontokat. Post-itekkel és színes tollak használatával figyelemfelkeltő üzeneteket tudok írni magamnak, és jól átláthatóan tudok jegyzetelni. Ezen indokok miatt én mindenképpen a papíralapút ajánlom annak, aki szeretne belevágni a dologba.

Nem tudnám nyugodtan álomra hajtani a fejem viszont akkor, ha nem mondanám el, mik az elektronikus napló előnyei. Sokkal praktikusabb ez a fajta, hiszen nem kell egy kis könyvet mindenhova magaddal cipelned, hiszen az okostelefonod úgyis mindig veled van. Amiatt sem kell hogy fájjon a fejed, ha esetleg otthon felejtetted az összes íróeszközödet: csak pár kattintás, pötyögés, és már fel is jegyeztél mindent. Ébresztőt állíthatsz be a fontos időpontokhoz, ami nagyon praktikus kisegítő lehetőség. Ha arra adod a fejed, hogy elektronikus naptárt vezess, mindenképp a Google rendszerét tudom ajánlani, hiszen rendkívül jól strukturált, sőt, az email-címedhez kapcsolva tudod használni. Most, hogy végigvettük, miért jó határidőnaplót vezetni és milyen főbb fajtái vannak, hadd adjak egy-két tippet saját tapasztalataim alapján, hogyan lehet minél hatékonyabban használni (elsősorban a papíralapút), és hogy miket érdemes mindenképpen feljegyezni.

  • A tanulás beütemezése félsiker

Aki ismer, az pontosan tudja, mennyire szeretek mindent pontosan és időre megtervezni, nincs ez másként a tanulással sem (habár még az én technikám sincs tökéletesítve). Annak is bátran ajánlom az ütemezett tanulást, aki nem a szervezés és rendszerezés megszállottja, hiszen megkönnyítheted az életed azzal, ha megszervezed a tanulást is.
Hogyan csináld? Megosztom veled, én hogyan szoktam. A vizsga (vagy ZH) időpontjára minden nap post-itre feljegyezve arányosan szétosztom, mikor és mennyi anyagrészt kell elsajátítanom ahhoz, hogy mindent sikerüljön megtanulnom a rettegett dolgozatig. Vedd át szokásomat, hogy sikeresen felkészülhess az ijesztő megmérettetésekre!

  • Post-itek, színes tollak és filcek a hatékonyabb határidőnaplóért – használd bátran őket!

Ahogyan az már az első pontban is felmerült, igen hatékonyan lehet post-iteket használni, de bátran bevethetők színes tollak vagy filcek, szövegkiemelők is. Minél színesebb, annál hangsúlyosabb. Éppen ezért az igazán fontos határidőket célszerű minél észrevehetőbben feljegyezni, hogy biztosan ne kerülhesse el semmi az ember figyelmét.
Aki igazán precíz – bevallom, én még nem tartozom ebbe a kategóriába –, az a színeket tematikusan használja. Piros az iskola, kék a munka, zöld az összes szabadidős program, vagy ahogy csak tetszik. A lényeg az átláthatóságra való törekvés.

  • Jegyezd fel a szülinapokat, névnapokat, családi eseményeket!

A papíralapú határidő egy nagyon praktikus tulajdonsága, hogy feltünteti a névnapokat. Viszont a szülinapok és családi összejövetelek is igen fontosak. Írd fel ezeket is, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen ajándékokért rohannod!

  • A fontos elérhetőségek, telefonszámok feljegyzése életmentő lehet

A papíralapú naptárak első lapján lehetősége van tulajdonosának saját elérhetőségei feltűntetésére. Nagyon fontos ez, hiszen ha elveszíted, megtalálója visszajuttathatja hozzád. Azt viszont nem gyakran teszi meg az ember, hogy a naptára utolsó oldalára feljegyezze a számára legfontosabbak elérhetőségét. Ugyan ezt évről-évre megtettem, idén jöttem rá, mennyire fontos is valójában. Teljesen széttört nyáron a telefonom, de mindenképpen fel kellett hívnom valakit, hogy értesítsem a hollétemről, és igen hasznos volt, hogy naptáramat felcsapva csak annyi volt a dolgom, hogy a barátnőm telefonjáról a megfelelő számot beírva elintézzem a hívást. Évente egyszer összesen két percbe telik felírni ezeket a fontos elérhetőségeket, mégis egy nem várt probléma esetén kezedben van a lehetőség, hogy értesítsd szeretteidet a történtekről.

  • Hetente tervezz, hogy átlásd a feladataidat!

Jelölj ki egy napot a héten – nekem ez általában szombat vagy vasárnap – amikor szánsz fél órát arra, hogy határidőnaplód társaságában leülj, és átgondold a következő hetedet. Igencsak megkönnyítheted ezzel az egyszerű praktikával hosszú távon az életedet, hiszen ha végiggondolod a teendőidet, tudatosan beosztod magadnak a munkát, és így rengeteg felesleges stresszhelyzettől mented meg magad.

  • Szabd saját képedre – minél személyesebb, annál jobb!

A papíralapú naptár legjobb tulajdonsága, hogy saját ízlésednek és személyiségednek megfelelően díszítheted, teljesen személyre szabhatod. Vedd elő kreativitásod és díszítsd ki saját tetszésed szerint. Hidd el, minél jobban hasonlít rád, annál szívesebben használod majd naptárodat!

  • Fontos az énidő!

A pszichológusok előszeretettel hangoztatják az énidő fontosságát a mindennapok során, és az utóbbi időben különböző médiafelületeken is informálódhattunk, miért is olyan fontos ez valójában. Ha tudatosan megszervezed napjaidat, ne felejts el énidőt beiktatni, hiszen fontos megtalálni a minél tökéletesebb egyensúlyt a kötelességek és a kikapcsolódás között. Teremts magadnak időt a pihenésre is!

Reméljük, sikerült ezzel a cikkel egy kis kedvet hoznunk a határidőnapló használatához. Sose késő, vegyél egyet és éld tudatosan az életed!

Képek: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]