Talkshow a Szabad Európa TV szervezésében az 1989-es határnyitás évfordulóján

A Szabad Európa TV talkshow-t szervez Felsőőrön az 1989-es határnyitás évfordulójának alkalmából – a média és a 31 évvel ezelőtti határnyitás kapcsolatával foglalkozó beszélgetés, művészeti esemény online is követhető lesz.

1989. szeptember 11-én nyílt meg hivatalosan Magyarország nyugati határa. Ennek alkalmából az Offenes Haus Oberwart (OHO) nevű burgenlandi független kulturális központban beszélgetést tartanak BRUTAL REGIONAL címmel, szeptember 12-én 8 órai kezdettel. A média és a határnyitás kapcsolatával foglalkozó esemény egyebek mellett arra keresi a választ, hogy milyen szerepe volt akkoriban a regionális tudósításoknak, és mi lehet ma a regionális média szerepe.

„A járványhelyzet a szemünk láttára hozza vissza azokat a fizikai határzárakat, amelyek 30 éve a rendszerváltáskor lebomlottak. Ugyanakkor a digitális technológiák és a telekommunikáció segítségével rendhagyó válaszok adhatók a járvány okozta különleges helyzetre. A Szabad Európa TV projekt nemzetközi stábja a televízió médiumát leporolva keres válaszokat arra a kérdésre, milyen határok léteznek a mai társadalmakban, és hogyan tudjuk ezeket a határokat átírni.

A projekt hangsúlyosan foglalkozik a telekommunikáció lehetőségeivel, ezért a szervezők a nyáron kísérleti online tévécsatornát indítottak. Az online csatorna egyfelől a különböző országokból dolgozó résztvevők közös felülete, ahol lokális, mégis nemzetközileg fontos témák kapcsolódnak össze, másfelől nyitott tévékísérlet, amelybe a diákok és művészek mellett más érdeklődők is becsatlakozhatnak.

A szombati beszélgetés végső soron arra keresi a választ, hogyan tudunk helyben elkötelezett állampolgárok lenni úgy, hogy közben mégis globálisan gondolkodunk az aktuális kihívásokról és a válság lehetséges feloldásairól” – áll a szervezők közleményében.

A beszélgetés vendégei Walter Reiss, az ORF Burgenland egykori szerkesztője, és Török Tibor, a Szombathely TV főszerkesztője lesznek. A beszélgetést szervezi és moderálja a felsőőri HBLA üzleti- és médiaiskola diákjaiból álló stáb, akik Studio Oberwart néven körzeti tévéstúdiót indítottak. Közreműködnek a szombathelyi Művészeti Gimnázium Mozgókép- és animációkészítő Szakának tanárai és diákjai, azaz a Szombathely Stúdió is. Az est során élőben Budapestről jelentkezik majd a Pneuma Szöv. művészcsoport, akik a Színház és Filmművészeti Egyetemtől fognak közvetíteni az utóbbi napok egyetemfoglalásáról és az aktuális helyzetről.

A beszélgetést a Szabad Európa TV online csatornája élőben is közvetíti a tv-free-europe.eu oldalon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly indult útjára a Szabad Európa TV című művészeti projekt, amelyben öt országból vesznek részt művészek, művészeti oktatással és örökséginterpretációval foglalkozó szakemberek. A média és a 31 évvel ezelőtti határnyitással foglalkozó esemény a projekt soron következő állomása.

 

Kiemelt kép: Az esemény Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]