Még másfél hétig lehet jelentkezni a Szép magyar beszéd versenyre

Szeptember 24-én rendezik meg a Savaria Egyetemi Központban a Szép Magyar Beszéd verseny házi fordulóját. A tét nem kisebb, mint az októberben esedékes országos döntőbe való jutás.

Tavasszal a járványügyi helyzet az egyik legrégebbi, legnagyobb múltra visszatekintő, Kazinczyról elnevezett anyanyelvi versenyt, a felsőoktatási intézmények Szép magyar beszéd versenyét sem kímélte: a szervezők elhalasztották a megmérettetést. A szabályok és intézkedések enyhülésével azonban úgy döntöttek, hogy október 2-án, Esztergomban sort kerítenek a jeles eseményre, vagyis az országos döntőre a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ közös szervezésében.

Kodály Zoltán felhívására egyébként már 1939-ben, 1940-ben és 1941-ben is rendeztek kiejtési versenyt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Később, 1965-ben Péchy Blanka művésznő kezdeményezésére hirdették meg a szép magyar beszéd versenyét középiskolásoknak, majd a pedagógusjelöltek először 1973-ban Pécsett vehettek részt a Kazinczy-versenyen. A felsőoktatási intézmények házi fordulóban választották ki a továbbjutásra érdemeseket, akik az országos döntőben is bizonyíthattak – ez a szokás máig nem változott. 2009-től a tanárjelöltek mellett teológus és joghallgatók is részt vehetnek a versenyen, függetlenül attól, hogy az anyaországban vagy a határon túli magyar területeken élnek-e.

A szépkiejtési verseny célja növelni a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényességet a fiatalokban. A versenyzőknek két, egy-egy gépelt oldalnyi, 2-3 percnél nem hosszabb, magyar szerzőtől származó 20–21. századi esszé- vagy szépprózai szöveget kell felolvasniuk. Az egyik szöveget szabadon választják, ennek felolvasására előzetesen felkészülhetnek. Fontos, hogy a szöveg nem lehet fordítás, és nem tartalmazhat sok párbeszédes részt. A másik szöveget a verseny helyszínén kapják meg, és 20 perc felkészülési idő után olvassák fel.

A tavalyi házi fordulón Baumgartner Zsófi bizonyult a legjobbnak – Forrás: ELTE SEK

A teljesítmény értékelésének főbb szempontjai közé tartozik a jó szövegértés és szöveghűség, a szövegtartalom, az írói szándék és a szövegszerkezet hiteles közlése, a beszédhelyzetnek, a szövegkörnyezetnek megfelelő tolmácsolás, a jó beszédlégzés, a beszédhangok és hangkapcsolatok helyes ejtése, megfelelő hangsúlyozás, dallamformálás, szünettartás, a beszédtempó, a hangerő illő alkalmazása, valamint a nonverbális eszközök szövegnek megfelelő, mértéktartó használata.

A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) szeptember 24-én, délután négy órakor rendezi meg a házi fordulót. Mivel a tavalyi évben volt a BDPK-nak Kazinczy-érmes hallgatója, idén nem csupán egy, hanem két olyan – tanító, illetve tanár szakos – versenyzőt kereshet, akik az országos döntőben is bizonyíthatják tehetségüket.

A házi fordulóra szeptember 21-ig lehet jelentkezni Hajba Renátánál, a hajba.renata@sek.elte.hu e-mail címen.

 

Kiemelt kép: btk.ppke.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]