Elindult a Bájoló kreatív Doma Bencével és Polgár Patrikkal

Két ismerős név szerepel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsorának első részében: Doma Bence az ELTE szombathelyi campusának hallgatója, a Vas megyei Polgár Patrik pedig sokak számára A Dal idei versenyéből lehet ismerős.

Indul a Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak – egymástól függetlenül – otthoni környezetben egy-egy új dal születésén – adta hírül április 25-én a szombathelyi könyvtár a Facebook-oldalán. Ekkor azt is közölték, hogy az alkotói folyamatok már az utolsó simításoknál járnak. Arról azonban, hogy kik lesznek a műsor első szereplői, csak a mai napon adtak információt – este viszont már a kész videó is elérhetővé vált.

A kezdeményezés valószínűleg sokak számára örömet fog okozni, hiszen vannak, akik a Bájoló-rendezvények rendszeres résztvevői évek – vagy akár a kezdetek, 2014 – óta, ám a kialakult helyzetben ezt az irodalmi, zenés, fiataloknak szóló bemutatkozási lehetőséget sem tartják meg. A Berzsenyi Dániel Könyvtár viszont gondolt egyet, és úgy döntött, alkalmazkodik a koronavírus okozta kijárási korlátozáshoz, és kitalál valamilyen alternatív szórakoztatási lehetőséget. „Alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, azt próbáljuk bemutatni, hogy az alkotásnak semmi sem szabhat határt, így izgalmas, kreatív kihívásra invitálunk pár szövegírót és dalszerző-énekest, akik már korábban részt vettek a Bájoló műsorban” – kezdi a videót Boros Ferenc. A könyvtáros egyébként is a Bájoló-sorozat állandó résztvevője; ő kérdezgeti a bemutatkozó fiatalokat önmagukról, érzéseikről, példaképeikről, a zenéről és az irodalomról, valamint az alkotási folyamatukról, miközben saját szerzeményeiket is meghallgathatják az érdeklődők.

A Bájoló kreatív lényege tehát az, hogy egy-egy alkotás erejéig összeáll egy szövegíró és egy dalszerző-énekes. Ha szeretnék, akkor mindkét fél számára biztosítanak választási lehetőséget: a szöveg szerzője az alapján döntheti el, hogy kihez kerüljön a kész dalszöveg, hogy elolvassa a dalszerző-énekesekre jellemző egy-egy mondatot, míg fordított esetben a kész szöveg egy sora áll rendelkezésre, hogy megkönnyítse a döntést. A szövegíró tehát megír egy szöveget, a dalszerző-énekes pedig megzenésíti és felénekli – így születik meg a dal; az alkotók csak ezután fedik fel a kilétüket. Közben az alkotás folyamatát videóra veszik.

Az első páros – ami tagjai tehát fizikailag távol, otthoni környezetben, saját technikájukkal dolgozva, sőt, egymás ismerete nélkül munkálkodtak a daluk megszületésén – ma este mutatkozhatott be az elkészült dallal. A videóban mindketten bemutatják az alkotás folyamatát az ötleteléstől kezdve, a hangszereiket, az alkotó sarkukat, és egy kicsit a hétköznapjaikba is betekintést nyerhetünk.

Polgár Patrik mint szövegíró elmondja, hogy ebben a dalban a melankóliáé lesz a főszerep a járványügyi helyzet miatt – no nem mintha ez olyan meglepő lenne, hiszen aki ismeri a fiatal tehetség munkásságát – akár A Dal idei évadjából –, az tudja, hogy a legtöbb szerzeménye ilyen hangulatú. Jól is áll neki ez a műfaj: Kóbor Zsókával közös duójuk, a Valamiért közel 600 nevezőből bejutott A Dal 2020 legjobb 30, majd közönségszavazattal a legjobb 8 dala közé. Számaikat a Petőfi Rádió is rendszeresen játssza.

Amikor Doma Bence énekes-dalszerző megkapta a szöveget, úgy vélte annak mondanivalója „most így a karantén idején hatványozottan is aktuális”, ezért könnyű volt számára azonosulni vele, és énekdallamot is hamar talált rá – derül ki a felvételből. Bence egyébként az ELTE szombathelyi campusán folytatott tanulmányai mellett aktív figyelmet fordít a zenei előremenetelére is: korábban az Újvilág Utca és a Karak zenekar tagja volt, az utóbbi három évben viszont szólókarrierjére koncentrál. 2019-ben jelent meg első albuma Liget címmel. 2020-ban az Öröm a zene tehetségkutató harmadik helyezettje volt.

A srácok zenei világa közel áll egymáshoz, ezért sejthető volt, hogy valami nagyon jó fog kisülni a közös alkotásból. Így is lett: az Elviszlek című daluk igazán fülbemászó, ami Zsóka egyedi, érdekes hangja helyett ezúttal a szombathelyi hallgatótársunk énekével csendül fel a videóban.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]