Egy éve van jelen az Amigos Szombathelyen

Egy évvel ezelőtt ezen a napon indult első bevetésére az akkor frissen alakult szombathelyi Amigo-csapat.

2018. december 23-án adta hírül az Amigos a gyerekekért Alapítvány a Facebook-oldalán, hogy Szombathely felé veszik az irányt, és a 2019-es év elején toborzást indítanak a vasi megyeszékhely egyetemistái körében.

Az Amigos egy egyetemistákból álló jótákonysági szervezet, akik kórházi beteg gyerekek gyógyulásához járulnak hozzá a játékos tanuláson keresztül, valamint az idegen nyelvek tanításával és megismertetésével. Az Amigók személyesen látogatják a gyerekeket a kórházakban, hogy egy kis színt vigyenek a beteg gyerekek mindennapjaiba.

Március első napjaiban alakult meg a szombathelyi alapító csapat hat taggal, akik felvételi eljárás keretein belül kerültek kiválasztásra. A hó első hétvégén meg is tartották az úgynevezett Amigos-iskolát és az Amigos-avatót, ami által nemcsak teljes jogú Amigók lettek, hanem egy nagyszerű közösség tagjai is.

„Az »Egy napon minden beteg gyerek mellett legyen Amigo« vízió jegyében Budapest és Szeged mellett megalakult a debreceni és szombathelyi Amigos is. Hihetetlen, hogy a pár évvel ezelőtt indult 11 fős csapat 149 főre nőtte ki magát. Fantasztikus, hogy ilyen sokan tudjuk vidámmá tenni a gyerekeket országszerte és motiválni őket a gyógyulásra” – áll a 2019-es évkönyvben, aminek internetes változata pár napja jelent meg. A szám viszont idén tavasszal még magasabb, ugyanis négy városban, összesen 38 újgenerációs Amigóval bővült az alapítvány, így már összesen 170 Amigo van az országban, aki igyekszik színesebbé tenni a kórházban fekvő gyermekek mindennapjait. Szombathelyen idén tavasszal hárman csatlakoztak a csapathoz.

A szombathelyi csapat – Forrás: Amigos a gyerekekért Facebook-oldal

A kiadványban bemutatkoznak az egyes csapatok, így természetesen a szombathelyi Amigók is: „2019 áprilisa óta járunk Szombathelyre, itt leginkább játékkal és kreatív programokkal töltjük az időt. Általában akikkel találkozunk, mindig megtanulják a Dixit szabályait, vagy alkotnak valami apróságot. Nagyon jó a kapcsolat a nővérekkel is, akik nem csak a zöld pulcsi vagy a névtábla miatt ismerik meg az Amigókat, hanem arcról is”.

A mai napon a jeles évforduló kapcsán Horváth Mirtill, szombathelyi városfelelős Amigo így emlékezett meg az elmúlt év eseményeiről:
„Április 9. Egy évvel ezelőtt ezen az egyszerű napon ért az a csoda, hogy az első bevetésemre mehettem mint Amigo. Azóta, hogy először átléptem a kórház kapuját rengeteg mindennel gazdagodtam. Csodálatos barátokra tettem szert a kórházon kívül és belül, valamint országszerte, fantasztikus élményekkel gazdagodtam és a legszebb és legfontosabb, hogy rengeteg sugárzó gyermekmosolyt láthattam minden alkalommal. Ha jobban belegondolok ez az egyszerű nap életem egyik legkülönlegesebb napja!”.

Most otthonról dolgoznak az Amigók – Forrás: Amigos a gyerekekért Facebook-oldal

Ami az Amigos jövőjét illeti, szeretnék elérni, hogy idén mind a négy városban stabilan fenntartsák a működést és az összetartó közösséget. A megváltozott helyzet miatt most nem könnyű számukra, de igyekeznek mindent megtenni azért, hogy minél több gyerek mellett ott lehessenek virtuálisan. Elsősorban online játékos foglalkozásokat tartanak: memóriajátékkal játszanak, számolni tanulnak és együtt rajzolnak. Mindemellett útjára indították az Amigos Extra nevű kezdeményezésüket is, melynek célja a nehéz helyzetben lévő középiskolások segítése az idegen nyelvű érettségi szóbeli részére való felkészülésben.

2021-re pedig nem más a céljuk, mint az, hogy az ország összes gyermekonkológiai központjában legyenek zöld pulcsis Amigók. Hosszú távon pedig azt szeretnék elérni, hogy egy napon majd minden beteg gyermek mellett legyen Amigo egész Magyarországon, később pedig a világon is. A kiadványból kiderül, hogy az Amigos külföld projektcsapat ez utóbbi elérésén dolgozik nap mint nap. Ehhez természetesen elengedhetetlen a fokozatos, fenntartható növekedés, valamint annak felderítése, hogy melyik külföldi városban legyen az első Amigos-székhely.

 

Kiemelt kép: Amigos a gyerekekért Facebook-oldal

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]