Könyvcsemege – Tavasszal is lesz mit olvasnunk!

Az új évek elején a kíváncsiság vezérelte emberek izgatottan vetik magukat a különböző tesztekbe, amelyek azzal a címszóval szerepelnek az interneten, hogy vajon mit tartogathat számukra az aktuális esztendő. A technika rohamos fejlődésének köszönhetően már a közösségi oldalak különböző funkciói is lehetővé teszik, hogy szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb eredménnyel kerüljenek szembe az érintettek, azonban nem szabad megfeledkeznünk azokról a ránk váró meglepetésekről sem, amik viszont dátumhoz köthetők.

2020 számomra egyértelműen a könyvekről is szól, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Ez az év is felfoghatatlan mennyiségű kötettel kedveskedik nekünk, melyek közül szeretnék néhányat a figyelmetekbe ajánlani. A  válogatás során igyekeztem részben a saját élményeimet felhasználni, másrészt több kategóriából is gyűjtögetni; garantálom, hogy mindenki talál közöttük olyat, ami a saját ízlésének, érdeklődésének megfelel.

Anne Girard: Madame Picasso – megjelenés: 2020. március 31.

„Vidékről Párizsba kerülve Eva Gouel minden álma és vágya, hogy sztár legyen. Fiatalon, tapasztalatok híján is sikerül varrónőként elszegődnie a Moulin Rouge-ba. Itt figyel fel rá Pablo Picasso, akinek a neve ekkor már nem ismeretlen a párizsi művészvilágban.

A zseniális és különc Picasso szemet vet Evára, a fiatal nő pedig nem tud neki ellenállni, és bár a viszony könnyű kalandnak indul, végül Eva lesz Picasso élete első nagy szerelme.

A Madame Picasso sokrétűen és szenvedéllyel mutatja be csodálatos hősnőjét, közben pedig bevezeti az olvasót Gertrude Stein szalonjába, betekintést nyújt a káprázatos Moulin Rouge kulisszái mögé, és feltárja a huszadik század rejtélyes és ikonikus művészének szíve mélyét” – olvashatjuk a könyv ismertetőjében. A művészet sosem elavult téma, annyira sokrétű, hogy mindig találni egy-egy felfedezetlen szálat, ami aztán magával ragadhatja az érdeklődőt, ráadásul ötvözhető: ennek egyik formáját láthatjuk Anne Girard regényében is.

A szerelmi történetek a tavasz beköszöntével valahogy áthatóbbnak tűnnek, valószínűleg az évszak hangulatának köszönhetően. Zöldbe, virágba borul minden, az érzelmek felfokozódnak, az idő kellemessé válik. Nem számít mellényúlásnak, ha ilyenkor egy könyvet veszünk a kezünkbe, amivel aztán kiülünk a kertbe, és engedjük, hogy a szívünk vegye át az uralkodást az eszünk helyett.

Forrás: libri.hu

Jodi Picoult: Második látásra – megjelenés: 2020. május 19.

„Vermont államban egy kisváros élete teljesen felbolydul, amikor az egyik lakó eladja a telkét, hogy egy modern üzletközpontot építhessenek rá. A helyi abenaki indiántörzs tiltakozik, hiszen hitük szerint a föld a törzs ősi temetkezési helye. Amikor sokasodnak a természetfeletti jelenségek a környéken, a befektető, hogy lenyugtassa a kedélyeket, egy szellemvadászt bíz meg, hogy kiderüljön: kísértetek márpedig nincsenek. A megbízott szellemvadász, Ross, kísértetek helyett egy gyilkossági nyomozásban találja magát, miközben ő maga is legszívesebben megszabadulna az életétől. Nyolc éve ugyanis menyasszonyát, Aimee-t halálos autóbaleset érte – a férfi azóta próbálja eldobni magától az életet, de furcsa módon egyik próbálkozása sem jár sikerrel. Egyetlen reménye, hogy egy nap még viszontláthatja élete szerelmét. A kisvárosban megismeri a titokzatos Lia Beaumont-t, akinek Rosshoz hasonlóan minden vágya átjutni azon a láthatatlan határon, amely elválasztja az élők és a holtak világát.

Végleg elszakítja-e a halál azokat, akik összetartoznak?”

Jodi Picoult eszméletlen érzékkel rakosgatja egymás mellé a szavakat, mintha csak erre született volna, a fantáziájának pedig sosem parancsol megálljt. Az első könyv, amit olvastam tőle, a Vezeklés volt. Történelmi beütésű, de még egyetlen regénynél sem éreztem azt, amit ennél a történetnél. Felgyülemlettek bennem az érzések, egy-egy komolyabb fejezetet követően időre volt szükségem ahhoz, hogy feldolgozhassam azokat a jeleneteket, képeket, amelyek megjelentek előttem, amelyek egymást váltogatták. Fordulatos, izgalmas volt. Ez a könyv is annak ígérkezik.

Forrás: libri.hu

Grecsó Krisztián: Magamról többet – megjelenés: 2020. február 27.

„Hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk? A Magamról többet versei erre a kérdésre keresik a választ, a magyar költészet nagy hagyományú számvetéseit  többek között Babits, Pilinszky, József Attila verseit  felidézve. Csakhogy a kötet tanulsága szerint soha nincs jó alkalom a számvetésre, a leltárakat mindig újra és újra el kell készíteni. Hogyan tudunk úrrá lenni az élettörténetünkön, ha sem a rossz, sem a jó életeseményekre voltaképpen nincsen ráhatásunk, ha a szerencse és a balszerencse egyaránt megjósolhatatlan? Grecsó Krisztián megrázó Balázsolás-ciklusa és felemelő apaság-versei az olvasót saját életének kérdéseivel is szembesítik.”

A tavasz mondhatni a versek évszaka: erre az időszakra tehető – pontosabban április 11-ére – a magyar költészet napja, így talán ez az egyik oka annak, hogy szívesen ajánlanak verseket az újjászületés hónapjaira. Grecsó Krisztián a Mellettem elférsz, illetve a Vera című kötetei után tér vissza pályakezdő műfajához, a vershez.

Számomra már a borítója is megnyerő, titokzatosságot, mély gondolatokat közvetít, ráadásul az ismertetőjének köszönhetően tisztában lehetünk azzal, milyen fontos kérdések vetődnek fel az íróban, amelyek a verseiből tükröződnek vissza. A válasz pedig valószínűleg a sorok között rejlik.

Valójában nem tavaszi megjelenésű kötet, de úgy gondolom, ezek a kétségek, gondolatok mindig aktuálisak.

Forrás: libri.hu

J. R. R. Tolkien, Wayne G. Hammond, Christina Scull: A hobbit művészete – megjelenés: 2020. március 11.

J. R. R. Tolkien előszeretettel illusztrálta a saját szövegeit. Első regénye gazdag világát nemcsak szavakkal, hanem térképekkel és rajzokkal is megteremtette. A hobbit művészete című kötetben tíz fekete-fehér és öt színes kép kapott helyet, amik eredetileg a regény amerikai és angol kiadásához készültek, valamint azok a vázlatok, skiccek, amelyek megelőzték a végleges változatokat. A képeket két Tolkien-tudós, az amerikai Wayne G. Hammond és az angol Christina Scull gyűjtötte egybe és látta el magyarázatokkal.”

A családom – így jómagam is – bolondulunk Tolkien A hobbit, illetve A gyűrűk ura című műveiért. A könyvek ereklyének számítanak számunkra, borítóik, lapjaik szinte számszerű adatokat közvetítenek, hogy mégis hányszor lettek kézbe véve. Emellett az ezekből készült filmeket is szívesen nézzük akár egy egész napon keresztül, főleg, ha a bővített kiadásokról van szó, így nem csoda, hogy nem kerülte el a figyelmem ez a könyv sem.

Habár nem regényről beszélünk, érdekes olvasmánynak bizonyulhat tekintve, hogy milyen óriási kiterjedésű, sokrétű világot teremtett meg anno a szerző; értékes, ha ehhez illusztrációk, illetve magyarázatok is szolgálnak.

Forrás: lira.hu

Négy könyvet ragadtam ki egy olyan mennyiségből, amiket örömmel látnék a házi könyvtáram polcain is. Az internet egyik nagy előnye, hogy bátran lehet csemegézni különböző oldalak ajánlataiból, esetleg digitálisan „belelapozni”, ízelítőt kapni egy-egy történetből, hogy könnyebb, akadálymentesebb legyen a döntéshez vezető út, és mindenki találhat a saját érdeklődésének megfelelő könyveket, ez garantált. A lehetőségek korlátlanok, a kérdés már csak az, hogy mennyire tudjuk ezzel felvenni a versenyt?

 

Kiemelt kép: nlc.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]