Zöld, Víz, Sport!

Az ELTE PPK Sporttudományi Intézet – Szombathely ezzel a három hívószóval hirdette meg a tavaszi félév Szakmai Napját. A nagy hagyományokkal rendelkező esemény minden évben tematikusan próbálja felépíteni a hallgatók számára a tanítás nélküli munkanapot, ami idén sem volt másképp. 2019. május 14-én a szervezők az Egyetem szombathelyi intézetére jellemző tulajdonságok köré építették a programokat.

„Zöld, Víz, Sport: ez akár Szombathely város mottója is lehetne” − hangzott el Koczka Tibor alpolgármester megnyitó beszédében, amiben kitért arra, mekkora öröm, hogy városunk egyeteme is alapot ad ennek a háromszögnek. A szombathelyi Intézet évek óta nagy hangsúlyt fektet a hallgatók környezettudatos nevelésére; szemétszedéseket és előadásokat szervez ennek érdekében. A 2018/19-es tanévtől kezdve szakedző képzésen már vízilabdás edzőnövendékek is színesítik a hallgatói összetételt, akikhez a jövő tanévben úszó szakedzők fognak csatlakozni. A sport pedig egy sporttudományi intézetben kötelez, de itt is széles palettával rendelkezik az Intézet sportegyesülete, így a Szakmai Nap jelmondata telitalálatnak bizonyult.

Vajon a szervezők hogy valósították meg a nap folyamán a Zöld, Víz, Sport hívószavakat?

Zöld

Az ELTE PPK Sporttudományi Intézete a zöld „színkódot” kapta az Egyetemen, ami a természet közelségét is szimbolizálja. A szervezők a hallgatóknak rögtön a regisztráció során egy kisebb ajándékkal kedveskedtek a résztvevőknek, hogy érezzék, nem csak papíron tagjai ennek a közösségnek. Az Egyetem minden regisztráló hallgatónak biztosított minden méretben (S-XL) egy – a karra jellemző − zöld színű pólót, ami a májusi télbe egy kis tavaszt csalt. A nap további részében voltak, akik vagy a hideg, vagy az ajándék öröme miatt már le sem vették a pólót magukról. A délelőtti program zárásaként pedig egy közös kép erejéig hallgatók, szervezők, oktatók egyaránt magukra húzták a plusz egy réteget.

Dr. Sós Csaba számos benfentes régi történetet osztott meg a hallgatókkal
Fotó: Mihajliv Renáta

Víz

Ahogy a híres H20 mesesorozat is mondja: „egy csepp is elég”. Nem véletlen, hogy hazánkban ennyire sikeres az úszósport, hisz nálunk rögtön egy Balaton, Duna, Tisza és számos gyógyvíz cseppje áll rendelkezésre. Személy szerint − tudományosan és eredményekben is − jobban hiszek Dr. Sós Csaba úszó szövetségi kapitány szavainak, mint egy mesének, de van közös a két gondolatban. Egy ilyen kis ország méreteihez képest rengeteg felszíni vízfelülettel rendelkezik, ami meg is látszik rekreációs- és hivatásos sporteredményeinkben. Sós Csaba szavait nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, hogy amíg egy osztrák kisfiú, kislány a sípályán nő fel, addig mi magyarok a Balatonban érünk felnőtt emberré. Úszó szövetségi kapitányunk előadását hallgatva arra gondoltam, milyen rutinnal is rendelkezik valójában. Egy sporttudományi intézetben nyugodtan beszélhetett volna az úszás módszertanáról, edzéselméleti újdonságairól. Nem tudtunk meg róluk semmit, de ha mégis ezekről adott volna elő, akkor lehet, hogy a reggel 10-re megtelt Díszterem hallgatóságának fele 10 perc után szuszogott volna. Ehelyett számos sztorit mesélt, amiből a jövőbeni – nem csak úszó – edzők rengeteget tanulhattak. Dr. Sós Csaba a vízben ért és mai napig ér el a sikereket, addig a második előadó, Dr. Szabó-Rausz Attila a vízen szerepelt nagyszerűen. Az ELTE PPK ESI egyetemi adjunktusa és a magyar kajak–kenu sport örökös bajnoka a víz szeretetéről tartott egy remek előadást. „Torony” – ahogy a sportberkekben ismerik – a maga példáján keresztül be is mutatta, hogy lehet egy élsportoló profi karrierjének befejezése után is fontos része a társadalomnak. Úgy érzem, mindkét neves előadó számos élettapasztalattal tudta megtölteni a délelőtt programját.

Sport

Egy végigült délelőtt után mindig jól esik a mozgás, főleg, ha versenyezni is lehet a hallgatótársakkal, akkor még nagyobb motiváció. Nem volt ez másképp a Szakmai Nap délutánján sem, ahol a hallgatók a rossz idő ellenére lapátot ragadtak. Sajnos a szeles és nem májushoz méltó időjárás miatt az eredeti Csónakázótóra tervezett kenuversenyt a ’C’ épület aulájában rendezték meg a szervezők ergométeres megoldással. Kis érdekesség, hogy a délelőtti harmadik előadó, Lakatos Péter a versenyeztethető sportolóról tartott előadást. Milyen belső gátló erők állhatnak a sportolók előtt? Több hallgató is ugyanezt a kérdést tehette fel magában, amikor 20 másodperc evezés után megérkezett az a bizonyos sav a kezekbe. Mindenesetre a remek hangulatú versenyen nem maradhatott el a Tanszékre jellemző jókedv, szurkolás. A versenyek után pedig tehetséges hallgatóink mutattak be különféle előadásokat. Dombi Richárd elsőéves testnevelés–gyógytestnevelés szakos hallgató capoeira, míg Kövecses Patrícia harmadéves sportszervező által edzett ELTE SEK DANCE CREW hiphop bemutatóval színesítette a nap zárását.

A Szakmai Nap zárásául szolgáló szakest – belső információk alapján – lapzártánk után ért véget…

Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]