Programajánló irodalomkedvelőknek: költészet napja, vers-selfie és SEK Poetry

Jó hírünk van a SEK irodalomkedvelőinek, ugyanis jobbnál jobb programok közül válaszhatnak április hónapban. Az események egyik szervezője, Gelsei Zsófia néhány részletet árult el ezekről.

1. A költészet napja

Április 11-én, 11 órakor – a két tizenegyest könnyen meg tudjátok jegyezni – ünnepi műsorral emlékezünk meg a költészet napjáról, melyet Dr. Fűzfa Balázs, a BDPK irodalom tanszékének egyetemi docense szervez. Egykori kollégáját, mai napig jó barátját hívta meg ebből az alkalomból hozzánk, nevezetesen dr. Goda Imre nyugalmazott főiskolai docenst, irodalomtörténészt, aki alapító tagja volt az 1973-ban indult szombathelyi irodalom tanszéknek. „Mivel idén Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékezünk, ezért a tanár úr által szavalt versek mindegyike vagy magától a híres huszadik századi költőtől fog származni, vagy valamilyen módon kapcsolódni fog az ő személyéhez, munkásságához, így többek között József Attila-vers is el fog hangzani” – tudtuk meg. Az egyórás programra szeretettel várnak minden érdeklődőt – nem csupán magyarszakosokat.

Időpont: 2019. április 11. (11:00)
Helyszín: 9700, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. − ELTE SEK, „A” épület 231-es terem

A jelentkezési határidőt kitolták április 7-ig

 2. Vers-selfie

Kreatív ötlettel rukkolt elő az ELTE HÖK Savaria, hogy színesítse a költészet napi programokat. Vers-selfie készítésre invitálják azokat a lelkes hallgatókat, akik videón rögzítik azt, ahogy felolvassák Nagy Gáspár Helyzetjelentés Vörösmartynak című versét. Ezeket később összevágják egyetlen videóba, melyek április 11-én, a megemlékezést követően fognak levetíteni az A- és a C-aulában elhelyezett TV-n. A szerzőválasztás egyébként nem véletlen – tudtuk meg Gelsei Zsófiától. „Nagy Gáspár bérbaltavári születésű költő, prózaíró. Bár Bérbaltavár Szombathelytől csupán negyven kilométerre fekszik, a költő még sincs benne eléggé a köztudatban. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén ezzel fogunk tisztelegni az emléke előtt.” A Kossuth- és József Attila-díjas író és költő egyébként a múlt század közepén született, 2007-ben halt meg, a legtermékenyebb időszaka pedig az 1950-es évekre tehető – tette hozzá.

Még nem is hallottál a vers-selfie-ről? Hidd el, jó móka belevágni! Ha jelentkezel, erre az e-mail címre küldd a felvételt: sekiroda@ehok.elte.hu

Extra tipp: Dobd fel ötletként a barátaidnak, hogy ők is csatlakozhatnának, és segíthetnének felvenni a videót. Együtt sokkal viccesebb!

Határidő: 2019. április 7. (17:00)

Így néz ki egy vers-selfie videó:

 3. SEK Poetry

Második alkalommal szervezik meg magyar szakos hallgatók (idén Gelsei Zsófia mellett Gaál Flóra és Lang Márk) a SEK Poetry nevet viselő szavalóversenyt. Zsófit tavaly egy kőszegi tanulmányúttal egybekötött általános iskolás versmondó ihlette meg. „Fűzfa Balázs megkért minket, hogy vegyünk részt egy vetélkedőn, melyen ő mint zsűrielnök volt jelen. Úgy gondolta, az általuk tett szavalási javaslatok hasznosak lehetnek számunkra leendő magyartanárként. Egyszer csak ránéztem szaktársamra, Szecsődi Timire, és nyomban feltettem neki a kérdést: mi miért nem rendezünk egy szavalóversenyt? Mivel évekig nem volt a SEK-en ilyesmire lehetőség, az oktatóink is egyből mellénk álltak, így zöld utat kapott az ötletünk” – emlékezett vissza a kezdetekre. Tavaly a költészet napjára tették a versmondást, ám idén jobbnak látták tolni az időpontot, hiszen április 11-én rengeteg helyen, a legkülönfélébb programokkal várják azokat, akik szeretnek szavalni.

Idén egy szabadon választott verssel és egy monológgal lehet jelentkezni a versenyre, ami középiskolások és egyetemisták számára egyaránt nyitott – hangsúlyozta Zsófia, majd hozzátette: „Mivel két kategóriában fogadjuk azokat, akik szeretnék megmérettetni szavalótudásukat, így a helyezések kiosztása is külön-külön történik majd. Az első három helyezett tárgyjutalomban fog részesülni”. Az illusztris zsűri tagjai dr. habil. Fűzfa Balázs egyetemi docens mellett dr. Czetter Ibolya főiskolai tanár és Szauer Ágoston, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mentortanára lesznek. A zsűri elnöki székbe pedig nem más, mint maga Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész fog ülni.

Idén ugyancsak folytatják azt a szokást, hogy kiállítással várják az érdeklődőket. „Tavaly szövegtárgyakat helyeztek el a teremben (olyan tárgyakat, melyek az irodalmi szövegekkel valamilyen kapcsolatban állnak), idén pedig a monológokat választottuk a kiállítás témájául, így drámák szövegrészleteihez kapcsolódó tárgyakat lehet majd megtekinteni a tanácsteremben a megmérettetés ideje alatt” – avatott be minket a részletekbe. Nagy titok övezi azt, hogy milyen meglepetéssel készülnek a versenyzők számára, mindössze annyit tudhattunk meg előzetesen, hogy „némi feszültségoldóra lehet számítani, de nem alkoholra” – jelentsen ez bármit. Már azért megéri jelentkezni, hogy fény derüljön erre!

Ha nem szeretnél te sem lemaradni erről, akkor ide kattintva megteheted.

Időpont: 2019. április 24. (14:00)
Helyszín: 9700, Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. „B épület”, Tanácsterem.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]