10 dolog, amit érdemes tudnod a közösségi pedagógiai gyakorlatról

A közösségi pedagógiai gyakorlat teljesítését jogszabály írja elő tanár szakos hallgatók számára, ám viszonylag kevés információ él a köztudatban ezzel kapcsolatban. Az érdeklődők március 6-án Virághné Szalai Zsuzsannától kaphattak első kézből tájékoztatást, mi pedig összeszedtük az itt elhangzottak közül a legfontosabbakat.

 1. Program a hetedik vagy nyolcadik félévre

A közösségi pedagógiai gyakorlat ajánlott teljesítési ideje a hetedik vagy nyolcadik félév, vagy a nyolcadik félévet követő nyár. Ha ettől mégis eltérnél azzal, hogy korábban teljesítenéd, megteheted: ebben az esetben tedd el jól a szükséges dokumentációt, a Neptunban pedig akkor vedd fel a kurzust, amikor hivatalosan fel kell venned. (A Neptunban való felvétel ideje: szorgalmi időszakban a folyó félévben, szorgalmi időszakot követően teljesített gyakorlat esetén a következő félévben.)

2. Találkozás a fiatalok valóságával

A közösségi pedagógiai gyakorlat célja, hogy a pedagógusjelölt találkozzon a fiatalok valóságával, azaz tapasztalatot szerezzen a pedagógiai helyzetek és a nevelői szerepek komplexitásáról. Azaz érdemes némi időt és energiát fektetni bele, mert azok a tapasztalatok, amikben itt részünk lehet, később nagyon jól tudnak jönni.

3. Az ideális helyszín

Az ideális szervezet, intézmény vagy közösség gyerekekkel foglalkozik, céljaiban és cselekedeteiben elkötelezett a társadalom alakításáért, a demokratikus értékrend követője, és van olyan személy, aki mentorként támogatja a hallgatót. Fontos, hogy a közösségi pedagógiai gyakorlat helyszíne nem lehet a hallgató jelenlegi vagy egykori munkahelye.

A Bátor Táborban vállalt önkéntes munkád is elszámolható közösségi pedagógiai gyakorlatként − Fotó: Bátor Tábor Alapítvány

4. Harminc órányi tapasztalatszerzés

A két kreditet érő gyakorlat időtartama minimum 30 óra, amiből 10-15 óra fordítandó a készülésre, a dokumentálásra és a reflektálásra, illetve 15-20 óra a közvetlen tapasztalatszerzésre. Ez utóbbira a napi 3-4 óra ideális, de nem előírás.

5. Tipikus tevékenységek

Tipikus tevékenységek, amikre jelentkezhetsz a gyakorlat keretében: osztálykirándulások, szabadidős programok (például diáknapok), táborozás, szakkörök, tanórán kívüli foglalkozások, különböző programok szervezése és azokon való részvétel. Ezeken kívül bekapcsolódhatsz gyermekotthonok vagy tanodák munkájába, de ide tartozik a gyerekek egyéni tanulásának támogatása (korrepetálás) is valamilyen szervezet keretein belül.

6. Szükséges dokumentumok

Amikre mindenképpen szükséged lesz: Befogadó Nyilatkozat és Teljesítésigazoló Lap (ezekből két-két példány), Hallgatói Napló és Záró reflexió.

7. Az értékelés háromfokozatú

A háromfokozatú értékelés alapja a hallgató által készített dokumentáció, melyet idén 2019. április 25-ig kell elküldeni a vzsuzsa@bolyaigimnazium.elte.hu e-mail címre. A gyakorlat teljesítésének feltétele, hogy a Hallgatói Napló tartalmazza az alkalmak időpontját, az eseményekre való felkészülés leírását, a foglalkozások leírását és a reflexiókat. A mentor aláírására és az intézmény pecsétjére minden esetben szükség van.

A gyakorlat többek között Rum-Kastélyban is teljesíthető − Fotó: vaol.hu/Szendi Péter

8. Hasznos linkek

Mindenképpen jól jöhet számodra a Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ weboldala, de hasznos lehet a Vasi Diák Közösségi Szolgálat honlapja is, ahol tájékozódni lehet az aktuális közösségi feladatok listájáról.

9. A reflexió megkerülhetetlen

Ha sikeresen szeretnéd teljesíteni a gyakorlatot, akkor 5-10 oldalas reflexiót mindenképp készítened kell. Ebben leírhatod, hogy mi volt az első gondolatod a feladattal kapcsolatban, milyen kihívásokkal kellett szembenézned, mennyiben valósult meg a kitűzött célod, és azt is, hogy milyen területen sikerült fejlődnöd közben. Formai követelmény: APA-stílus használata.

10. „Hagyd, hogy csináljam, segíts, hogy csinálhassam”

A gyakorlat lényege ez. A mentoroknak segíteni kell, hogy amit elterveztünk, azt meg tudjuk valósítani. Megfelelően együttműködve így lehet a közösségi pedagógiai gyakorlat egy életre szóló élmény és tapasztalat.

Kérdésed van a közösségi pedagógiai gyakorlattal kapcsolatban?
Felteheted ezen az e-mail címen: vzsuzsa@bolyaigimnazium.elte.hu

Kiemelt kép: Bátor Tábor Alapítvány

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]