Nem kell X-Faktor, hogy mentor lehess − HÖOK mentorprogram

A hasznos és izgalmas HÖOK Mentorprogram idei szombathelyi találkozójára február 20-án az Új Nemzedék irodában került sor. A részletekről és a tudnivalókról a másodéves osztatlan matematika-fizika szakos Szabó Bálinttal, a HÖOK Mentorprogram szombathelyi vezetőjével beszélgettünk.

„Az egész országban jelen van ez a program. Mi az északnyugat-magyarországi régióba tartozunk, aminek Győr a központja. A programban vannak mentorok és mentoráltak. Mentorált csak elsőéves lehet, és valamilyen hátrányos helyzettel kell rendelkeznie, ez ebben a félévben már kikötés volt. Mentor pedig bármilyen felsőbb éves lehet, aki szeretne az lenni és akinek belefér ez az idejébe. Jelentkeznie kell a régiós vezetőnél, ő majd továbbítja a kérelmét. Nekünk mentoroknak heti egy találkozót kell szerveznünk a saját mentoráltjainkkal. Vannak nagyobb találkozók is, amiket a program támogat. Általában minden mentornak nyolc mentoráltja van” – avatott be bennünket a részletekbe Bálint.

Idén heten jelentkeztek Szombathelyen mentornak. Bálint mellett Faller Anna anglisztika, Vámos Nikolett osztatlan angol-történelem, Barbalics Mátyás osztatlan testnevelés-gyógytestnevelés, Arany Dániel szintén osztatlan testnevelés-gyógytestnevelés, Hercz Balázs osztatlan magyar-ének, valamint Hengszter Norbert osztatlan magyar-történelem szakos hallgatók. Rajtuk kívül Bertha Boglárka jelentkezett, aki a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyre kihelyezett karán tanul.

A találkozón szép számmal jelentek meg mentoráltak, mindenki izgatottan várta a programot. Először Szabó Bálint tartott egy rövid köszöntővel egybekötött tájékoztatót az estével kapcsolatban, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt. Utána Gelsei Zsófia, a tavalyi városi koordinátor mondott pár szót, majd belevetette magát a csapatépítő feladatok levezetésébe. Az első feladatban mindenkinek kártyákat kellett húznia, amin különböző ábrák, figurák, képek voltak. Mindenkinek a saját kártyáján szereplő motívumhoz kellett kötnie egy kedves, megható, meghatározó emlékét, majd ezt a többiek előtt is felfedni. Ezek után egy szituációs feladat következett, ahol három csoportot kellett alkotni. Itt a lényeg az volt, hogy minden csoportból egy embernek történetet kellett mesélnie, és ezen keresztül kitalálni, hogy a többiek milyen hangulatban vannak. Ugyanis, amíg ő kitalálta a történetet, csapattársai kártyák segítségével hangulatokat kaptak: például agresszív, boldog, lehangolt kártyákat kellett választaniuk. Ők a kérdéseikkel tudták segíteni a mesélőt, akinek a feltett kérdés hangulatából kellett megfejteni a társai hangulatát. Ránézésre mindenki nagyon jól érezte magát a feladatok közben, látszott, hogy kicsit tényleg összeszokott a csapat. Ezután következett természetesen a jól megérdemelt evés-ivás. A mentorok rengeteg pizzával, és mindenféle rágcsálni valóval várták a lelkes mentoráltjaikat.

Miután mindenki jóllakott és elcsendesedett, a Savaria Slam Poetry három jeles slammere adott egy kis előadást. Mindhárman két-két slammel készültek, elsőként Székely Zoárd, majd Vincze Bence, végül, de nem utolsó sorban pedig Szabó Laura kápráztatta el tehetségével a hallgatókat. A műsor után pedig, az est zárásaként, eredményhirdetés következett, hiszen a találkozón süteményversenyt is hirdettek. Minden beküldött finomságot négytagú zsűri kóstolt, Az első helyezett Vájlok Virginia lett, a második Takács Tibor, a harmadik Kovács Liza, valamint lett egy fiúkból álló különdíjas csapat, a $itt€$k. Minden helyezett ajándékkal távozott, a sütemények pedig valóban finomak voltak.

Mihajliv Renáta galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]