Az élmény, ami egy életre szól – avagy diákmunka Amerikában

Örömmel és vidámsággal teli baráti nyugdíjas kórustalálkozót tartott 2018. október 13-án a Savaria Zenepedagógiai Tanszék. A rendezvény ötletgazdája és szervezője Fasching Zsuzsanna, a tanszék adjunktusa volt. A műsor fényét hallgatóink zenés-verses előadásaikkal emelték. 

Október 15-én 17:00-kor az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban az amerikai diákmunkáról hallgathattunk meg élménybeszámolót Horváth Szilárd előadásában. Szilárd is részt vett a programban és saját élményeiről számolt be nekünk.

Először egy kedvcsináló videót mutatott, amiben rengeteg kép és videó tanúskodott arról, hogy milyen nagyszerű tapasztalatokat szerezhetünk ebben a táborban. Az összes képen mosolygós, boldog diákok néztek ránk.

Az egész kiutazást a Camp Leaders szervezi. Náluk lehet regisztrálni, ami még semmi kötelezettséggel nem jár. Legközelebb november 6-án, Győrben lesz egy tájékoztató, ahol mindent részletesen elmondanak a Camp Leaders munkatársai. A jelentkezés következő állomása egy interjú, amit először magyar, majd angol nyelven kell teljesíteni. Ide nem szükséges nagyon profi nyelvtudás, elég, ha középszinten beszéljük a nyelvet. A következő lépés egy videó elkészítése, amiben minél inkább promotáljuk magunkat, minél több képességünkről, szabadidős tevékenységünkről számolunk be, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy felkeltjük valamelyik munkáltató érdeklődését. Ha ez megtörtént, akkor fel fogják velünk venni a kapcsolatot és vagy Skype-on készít velünk az adott cég interjút, vagy a budapesti állásbörzén, ahol az összes cég, aki munkát kínál, ott lesz. Ezt a börzét általában január-február környékén szokták megrendezni. Ha ezen az akadályon is sikeresen túllépünk, egy három órás kötelező tájékoztatón kell részt venni, ahol mindent elmondanak a munkával, az utazással, és az ott tartózkodással kapcsolatban.

IMG_8522

Fotó: Márk Martina

Két pozícióra lehet jelentkezni. Az első a gyerekfelügyelő, ehhez felsőoktatási jogviszony, vagy munkáltatói papír szükséges, illetve fontos a kiemelkedő nyelvtudás, hiszen amerikai gyerekekre kell vigyázni. Fontos, hogy valamilyen sportágban vagy művészetben jártas diákok jelentkezését várják, hiszen ezeket oktatni is kell a gyerekeknek, mivel ez a munka jóval több, mint gyerekekre vigyázni. A második munkakör a kisegítő személyzet. Ide szintén kell nyelvtudás, viszont elég középszinten kommunikálni. Azonban, ahogy az előző állásnál, ide is nélkülözhetetlen a felsőoktatási jogviszony. Négy fő munkakör közül lehet választani a jelentkezőknek. Konyhai kisegítő, karbantartó (Maintenance, Security, Stable Mucker), takarítás/mosoda, irodai munka. A kint dolgozó hallgatók körében a konyhai kisegítő a legnépszerűbb.

A program azonban nem ingyenes, a kisegítő személyzet munkakörben 400€-ot, gyerekfelügyelőként pedig 380€-ot kell fizetni. Ezek fedezik a kintléthez szükséges feltételeket, amielyek a következők: garantált elhelyezés, retúr, módosítható repülőjegy, ingyenes interjú, 850/950/1250 USD zsebpénz, a gyerekfelügyelők kapnak 850$-t, a 21 év felettiek 950$-t, illetve aa kisegítők 1250$-t. Ezeken kívül még tartalma biztosítást 90 napra, teljes körű vízumügyintézést, táborbajutási tervet és annak költségét, étkezést és szállást a tábor idejére. A 24 órás amerikai segélyvonal is beletartozik az árba, valamint, utazásra is van lehetőség a program után. New York-tól eltérő városból is hazarepülhetsz, és a szüleidnek magyar nyelvű ügyeletet biztosítanak a nyár folyamán.

IMG_8517

Fotó: Márk Martina

Ezen felül még kell igényelni vízumot, ami 160$-ba kerül, valamint a vízumhoz tartozó fotó díja 2000Ft.

Rengeteg különféle táborba lehet menni: vannak magántáborok, sporttáborok, fogyatékkal élő gyerekek tábora, különböző vallási táborok. Szilárd a hátrányos helyzetűek/fogyatékkal élők táborában kapott munkát, kisegítő személyzet pozícióban, itt 200 gyereket táboroztattak. Elmondta, hogy ő a konyhán dolgozott, és nagyjából 450 személyt kellett kiszolgálniuk a munkatársaival együtt. Ezen felül pedig az ebédlő, illetve a konyha kitakarítása tartozott még a feladataik közé. Hat, nyolc, és tizenkét személyes faházakban laktak, ezenkívül a táborban volt közösségi ház, sportcsarnok, és különböző vízi játékok is. Nagyon jó szívvel emlékezik vissza a táborra, ez a 3 hónap számára egy felejthetetlen élményt nyújtott. Nagyon kedvesek voltak a gyerekek, illetve a személyzet is segítőkész és emberközeli volt.

IMG_8523

Fotó: Márk Martina

A munka után pedig a megérdemelt pihenés következett. Öt másik magyar fiatallal, akik szintén a táborban dolgoztak, eltöltöttek pár napot New Yorkban, megnézték Time Square-t, ellátogattak a Rockefeller Centerhez, és a híres Central Park és a Plaza Hotel is elképesztő élményt nyújtott számukra. A kirándulásnak azonban nem volt vége, New York után következett Los Angeles. Itt is rengeteg népszerű helyre ellátogattak, de az élménybeszámolóból ítélve az Universal Studio volt az a hely, ami a legjobban tetszett nekik, hiszen itt híres filmrészleteket, kulisszatitkokat csodálhattak meg. Az utazásba belefért egy kis túra is, és Amerikában ezt nem is lehetne máshol, mint a Grand Canyonban. Szilárd bevallotta, hogy nem egy túrázós típus, viszont azért a látványért, ami eléjük tárult az út során, megérte egy kicsit barangolni. Természetesen a fiatalok életéből nem maradhatott ki egy kis kaszinózás sem, így ellátogattak a méltán híres Las Vegasba is. A Las Vegas felirat táblánál elmondása szerint legalább fél órát kellett sorban állniuk, mire képet tudtak csinálni. Itt is rengeteg népszerű turista látványosságot megnéztek, és leírhatatlan élményekkel tértek haza.

IMG_8519

Fotó: Márk Martina

Az élménybeszámoló után pár jó tanáccsal is ellátta azokat, akik ambíciót éreznek egy 3 hónapos amerikai munkára. Fontos, hogy mindenképp dombornyomott VISA bankkártyával utazzunk ki, hiszen csak ezzel tudunk fizetni a legtöbb helyen. Ha pedig autót szeretnénk bérelni, oda legtöbbször hitelkártya szükséges, hiszen az ilyen autóbérlésekkor a bankkártyát csak nagyon ritkán fogadják el. Valamint, ha szeretnénk telefonálni az USA-ban és internetezni, akkor jó, ha beszerzünk egy J1 SIM kártyát, hiszen a táborokban nem nagyon van lehetőség internetezni. A kirándulásokkor pedig a szállásfoglalásnál a legmegbízhatóbb oldal az Airbnb, itt rengeteg lehetőség van olcsóbb és drágább szállások bérlésére is. Még egy utolsó tipp volt az Uber használata is, hisz sokkal olcsóbban lehet vele Amerikában utazni, mint taxival.

Nagyon megnyerő és élményekben gazdag beszámolót hallhattunk Szilárd tolmácsolásban. Ha valaki kedvet kapott, az alábbi elérhetőségeken tudhat meg még többet az amerikai diákmunkáról.

Weboldal: https://www.campleaders.com/hu/
Email: hungary@campleaders.com
Telefon: +36 20 212 8469
Cím: 1051. Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4. 3.emelet 1.
Blog: https://www.campleaders.com/hu/blog/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]