Te buszozol vagy vonatozol inkább?

Szerkesztőségünk tagjai közül van, aki szeret zötykölődni a kis falvak során át, más inkább a vonatra szavaz, mert buszon rosszul lesz, ha huzamosabb ideig lefele néz. Hasznos információk és körkérdés következik.

Április 8-tól (vasárnaptól) módosítások lépnek életbe Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye autóbuszos közlekedésében – adta hírül honlapján az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Távolsági, azaz országos és regionális járatok esetében is számos dolog változik, és az egyes megyékben közlekedő járatokat is érinti a változás. Ezekről – ha ti is a Savaria Egyetemi Központ hallgatói vagytok – itt érdemes tájékozódnotok.

ady tér szombathely

A szombathelyi Ady tér. Innen indulnak a helyközi és a távolsági buszok. Fotó: Indafotó (archív)

Hogy aktuálisak legyünk, megnéztük, a közeljövőben módosul-e a vonatok közlekedése, de erre vonatkozó információt nem találtunk a MÁV és a GYSEV honlapján; valószínűleg nyárig nem is kerül rá sor. (A jelenleg érvényes vasúti menetrend 2017. december 10-én lépett életbe.)

Az ELTE Online Savaria szerkesztőségében pedig annak jártunk utána, hogy hallgatótársaink vajon a buszos vagy a vonatos közlekedést részesítik-e előnyben? Ketten osztották meg az olvasókkal a véleményüket.

Kocsis Marcell

Négy évig vonattal vagy busszal ingáztam Körmend, a lakóhelyem és Szombathely között. Ennyi idő alatt, hiába nagyon jó a két város között a tömegközlekedés, meg lehet unni a mindennapos vándorlást. Ötödik évre beköltöztem a kollégiumba, hogy az utazásra fordított időt hasznosan tölthessem el. Eddig bevált a stratégiám. Nagyon modern „űrvonatok” közlekednek a két város között, de ha választani kell, jobban szeretek buszon zötykölődni a kis falvak során át.

Tóth Dávid

Szombathelyiként az iskolához nem kell tömegközlekedést használnom, próbálok mindig biciklivel közlekedni. Voltam a Testnevelési Egyetem hallgatója is két évig, amikor elég szépen belekóstoltam az utazás világába. A Szombathely–Budapest távolságot mindig vonattal oldottam meg, nem is merült fel, hogy távolsági busszal tegyem. Nagyjából az idő- és kényelmességi faktor azonos volt mindkettő esetében. A vonat mellett szólt az, hogy tudtam tanulni, használni a laptopom, ez a buszon lehetetlen lett volna, mert rosszul leszek, ha huzamosabb ideig lefele nézek. Ez a vonatozás alatt szerencsére nem jött elő.

És te mit gondolsz? Busz vagy vonat?

Kiemelt kép: 24.hu (illusztráció)