Két nap alatt két mérkőzést játszott Kéri Péter csapata

A tengerentúli Amerikai Nemzeti Kosárlabda Bajnokságban (NBA) is ritka, hogy úgynevezett back-to-backet – 24 órán belül két mérkőzést – játszanak a csapatok. Ilyen megmérettetés várt a SZoESE férfi kosárlabda csapatára.

Kéri Péter csapata indult az NB II-es és az Egyetemi Bajnokságban is, így több játékos mindkét bajokságban szerepel. Eddig közel 50 mérkőzés van már a lábakban, így egy ilyen 24 óra nagyon megterhelő lehet a játékosoknak: fizikálisan, sőt szellemileg és érzelmileg is kimerülnek. Bár legtöbbjük még egyetemista, vannak már olyan játékosok is, akik dolgoznak a tanulás mellett, tehát nincs sok idő a passzív pihenésre.

Még a hétvége előtt kérdeztük meg a csapat centerét és egyetemünk testnevelés–gyógytestnevelés szakos hallgatóját, Kerekes Gábort.

Nem a pihenésről fog szólni ez a hétvége. Szombaton edzés vasárnap NB II-es, hétfőn pedig egyetemi bajnoki mérkőzés vár rátok.

Így van. Ezen a hétvégén nem a pihenésé lesz a főszerep. De a csapat hozzá van szokva ehhez a fajta terheléshez.

Kedden pedig volt egy mosonmagyaróvári mérkőzésetek, ahol szoros végjátékban tudtatok nyerni.

Véleményem szerint nem véletlenül tart ott a csapatunk ahol, mi továbbra is megpróbáljuk megtenni azt, amit elvárnak tőlünk.

Milyen passzban van a társaság?

A kedden lejátszott meccs mindannyiunkat ráébresztette, hogy szükségünk van arra a rutinra, időre, és talán hozzáállásra is, mely a meccsen nyújtott teljesítményünket megalapozza. Azon a napon alapból késve érkeztünk (körülbelül 10–15 percünk volt bemelegíteni), valamint nem szeretnék senki nevében nyilatkozni, de talán nem is a legjobb hozzáállással álltunk neki a megmérettetésnek. A végére viszont összeszedte mindenki magát és sikerült győzelmet aratni ismét.

A SZoESE csapata mindkét bajnokságban éllovas. Fotó: Hungary Sport

A SZoESE csapata mindkét bajnokságban éllovas
Fotó: Hungary Sport

A sorsolás fintora, hogy a vasárnap az NB II-es bajnokságban ugyanúgy az Óvár csapatával mérkőztök meg. Lesz különbség a két mérkőzés képe között?

Úgy gondolom, hogy nincs ok a panaszra, mindenki várja a mérkőzéseket, és készül fejben rájuk. Reméljük, hogy lesz :). Csak elcsépelten tudom megfogalmazni, de komolyan kell venni az Óvárt. Nagyon hajtós, küzdős csapatról van szó.

És a játékos keretekben is lesznek változások, mert a keddi egyetemi mérkőzés szereplői közül többen nem lépnek pályára különböző okok miatt.

A két különböző bajnokság időpontjai miatt tőlünk is esnek ki játékosok. Ehhez azonban mi hozzá vagyunk szokva. Nem hinném, hogy ez ma hátrányt fog nekünk jelenteni. Kérdés, hogy a tőlük kieső mezőnyjátékosok mennyire határozzák meg az Óvár játékát.

Kerekes Gábor megbízhatóan teljesít ebben a szezonban. Fotó: Kéri Péter

Kerekes Gábor megbízhatóan teljesít ebben a szezonban
Fotó: Kéri Péter

Hétfőn a SMAFC csapatát fogadjátok. Mik az előjelek?

A SMAFC számunkra mindig egy kellemetlen csapat, jó támadóerővel. A mester az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektet a védekezésre. A tegnapi edzésen is a váltásokat, rotációkat vettük át ismét azokat a dolgokat, amelyek eddig nem voltak a legtökéletesebbek.

Ott 84–73-as vereséget szenvedtetek, lesz miért visszavágnotok.

Lesz bizony. A meccs nagyobb részében mi vezettünk, de a végén ismét elkövettük a hibát, hogy elkezdtünk a játékvezetéssel foglalkozni, ezért a koncentrációból is sokat vesztett a csapat, mely a meccs rovására ment. Kéri Péter külön felhívta az edzés végi megbeszélésen a figyelmet arra, hogy ilyen ne történjen a továbbiakban.

Milyen mérkőzésre számítasz?

Küzdelmes mérkőzésre számítok, de hazai pályán mindenképpen mi fogunk nyerni. 😉

Az akadályokat sikeresen vette a Kéri Pétercsapat, a hétfői bajnoki után Mészáros Mátéval, a csapat testnevelés–angol tanár szakos hallgatójával – csapatkapitánnyal – beszélgettünk a jelenről és a folytatásról.

Mészáros Máté hétről-hétre jól teljesít. Fotó: Hungary Sport

Mészáros Máté hétről-hétre jól teljesít
Fotó: Hungary Sport

Először is engedd meg, hogy gratuláljak a sikeres szerepléshez, mindkét mérkőzést könnyen vettétek.

Nagyon szépen köszönjük! Igen, szerencsére nem jelentett gondot a mérkőzések megnyerése és beigazolódott a papírforma.

Ha jól tudom te a vasárnapi mérkőzésen nem tudtál pályára lépni. Mi volt ennek az oka?

Igen, elszólított a kötelesség, mivel a Szombathelyi Kosárlabda Akadémián vagyok edző, és pont ütötte egymást a két mérkőzés, de bíztam a csapattársaimban és 25 pontos győzelmet tudtak elérni. Ami engem illet, én sem maradtam győzelmek nélkül, hiszen az U14-es csapatom két győzelemmel ajándékozott meg, és Fodor Gergely kollégámmal nagyon büszkék vagyunk rájuk.

Kicsivel több, mint 24 óra leforgása alatt játszottatok le két mérkőzést. Ez magasabb osztályokban is ritka. Ti hogy bírtátok ezt a terhelést?

Mivel több, mint ötven mérkőzést játszunk, így hozzá vagyunk szokva ehhez a magas szintű terheléshez, de ahogy említetted, az egymást követő mérkőzések tényleg ritkák az alapszakasz során. Ilyen sorozatterhelést inkább a döntőkön tapasztalunk, de ott már minden mindegy, hiszen azt szoktuk mondani, hogy meccs után ráér fájni minden.

Kéri Péter csapata jól bírja a terhelést. Közel 50 darab mérkőzés van már a lábakban. Fotó: Hungary Sport

Kéri Péter csapata jól bírja a terhelést. Közel 50 mérkőzés van már a lábakban
Fotó: Hungary Sport

Láttál a srácokon fásultságra utaló jeleket?

Egyáltalán nem! Mindenki a maximumot próbálta meg kihozni magából, 100 százalékkal vetette bele magát a mérkőzésbe, és legjobb tudása szerint segítette a csapatot.

85–60 és 91–58, így sikerült abszolválni ezt a két napot. Ismét villant a védekezés.

Mivel közeledik a bajnokság meghatározó szakasza, így mindenki érzi a mérkőzések súlyát. Az egyetemi bajnokságban elengedhetetlen a jó védekezés, hiszen remek játékerőt képviselő csapatok ellen mérkőzünk, és ott nem lehet lauffolni, mert egyből büntetnek. Az NB II-ben pedig vannak olyan csapatok, amelyek ellen 30 százalékon “pörögve” is győzedelmeskednénk, de itt is mindenki próbálja a maximumot hozni, mivel minden bajnoki egyben egy kiváló lehetőség arra, hogy olyan figurákat, rendszereket gyakoroljunk, amelyeket edzésen nem tudunk kipróbálni, csak meccsen.

Másrészt mindkét mérkőzésen lehetőséget tudtak kapni azok, akik ritkábban lépnek pályára. Úgy tűnt, éltek a lehetőséggel.

Számomra külön öröm, hogy a fiatal játékosaink is kezdik felvenni a ritmust. Külön kiemelném Vicze Kristóf (PORZE) csapattársamat, aki mérkőzések óta nagyon jó teljesítménnyel száll be a padról. Egyre nő az önbizalma, és ha fejlődése töretlen marad, akkor meghatározó alapemberré fog válni hamarosan.

Vicze Kristóf fordulók óta jól száll be a mérkőzésekbe. Fotó: Hungary Sport

Vicze Kristóf fordulók óta jól száll be a mérkőzésekbe
Fotó: Hungary Sport

Most, a hosszú hétvége alatt szünetel az NB II-es bajnokság, ám március 19-én egyetemi rangadó vár rátok. Nem fekvéssel fog telni a négynapos hétvége…

Nagyon ritka, amikor fekvéssel telik egy nap! Ilyenkor lehetőség van orvosolni, foltozni, azokat a fájó pontokat, amik a bajnokság erre a részére azért már jelentkeznek. Mindenkinek sok az egyéni felelőssége abban, hogy a saját testét hogyan „gondozza”, illetve Gábor Csaba – akinek innen is mielőbbi gyógyulást kívánok a csapat nevében is – gyúrónk is azon munkálkodik, hogy teljesen bevethető állapotban kezdjünk minden hetet, hiszen ha van egy sérülés, akkor sok rendszer tud borulni támadásban és védekezésben is.

Igen, talán a szezon legfontosabb mérkőzésére készülünk, mert a TF csapatát látogatjuk meg idegenben. Extrém nehéz mérkőzés lesz, Pesten sosem könnyű játszani és az ellenfél csapata nagyon jó játékerőt képvisel. Esetleges győzelemmel megtartjuk az első helyet és így a legjobb pozícióból vágunk neki a playoffnak (rájátszásnak).

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]