Esélyegyenlőség a könyvtárhasználatban

Új szolgáltatások és Nyílt nap hallássérülteknek az ELTE Egyetemi Könyvtárban

Az Internet Fiesta rendezvénysorozat keretében az ELTE Egyetemi Könyvtár Nyílt napot tart hallássérülteknek és segítőiknek 2013. március 27-én 15.00–18.00 óra között. A Nyílt napon a siketek és nagyothallók, valamint családtagjaik és a civil szervezetek munkatársai ismerkedhetnek meg a könyvtárral, az itt elérhetőnyomtatott, digitális, multimédia és kéziratos dokumentumokkal, jelnyelven vezetett túra keretében bejárhatják a műemlék épületet, beiratkozhatnak és kipróbálhatják a könyvtár szolgáltatásait. Az esemény kommunikációs akadálymentesítése jelnyelvi tolmács részvételével történik.

A Nyílt napon mutatja be a könyvtár új szolgáltatását, ami 2013 márciusától könnyíti meg a hallássérült olvasók könyvtárhasználatát: a látogatók előre egyeztetett időpontban jelnyelvi tolmács segítségét vehetik igénybe. A térítésmentes lehetőség bevezetését alapos igényfelmérés előzte meg, ami nemcsak a jelnyelvi tolmácsolás, hanem más elektronikus közlési csatornák iránti igényt is feltárt.A könyvtár a már meglévő e-mail és online chat tájékoztatás mellett Skype-on is elindítja az információkérés lehetőségét. A további tervek közt szerepel videó, jelelt és feliratos videó információs anyagok és segédletek készítése és elérhetővé tétele a http://www.konyvtar.elte.hu portálon, valamint az ELTE Egyetemi KönyvtárYouTube-csatornáján.

A könyvtár más fogyatékossággal élő látogatók számára is nyújt segítőszolgáltatásokat. A látássérülteknek és vakoknak kísérőt biztosít az épületben való eligazodáshoz, továbbá számos eszköz és szoftver könnyíti meg számukra a dokumentum- és számítógép-használatot a könyvtári portál akadálymentes verziójától a Braille nyomtatásig. A mozgásukban korlátozottak az épület teljes akadálymentesítéséig megbízott útján vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]