Ne szúrd el az egyetemi felvételit – avagy mit nem szabad elfelejteni a jelentkezés során?

Többletpontok, csatolandó dokumentumok, az eljárási díjat igazoló bizonylat. Egy cikkben minden, amire a felvételi kapcsán érdemes odafigyelni.

A felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje március elseje, a már meglévő dokumentumokat már ekkor mellékelni kell a jelentkezési laphoz, illetve fel kell tölteni az e-felvételi rendszerébe. A később kiadott dokumentumokat – érettségi bizonyítvány, felsőfokú oklevél, nyelvvizsga-bizonyítvány – legkésőbb július 10-ig kell pótolni. Bár a szabályok egyértelműek, évről évre több száz diák feledkezik meg a dokumentumok elküldéséről/feltöltéséről.

Minden a 2013-as felvételiről
A felvételi eljárás legfontosabb dátumait itt találjátok, itt pedig megnézhetitek, kitől kérhettek segítséget az érettségi-felvételi időszaka alatt. Az elektronikus felvételi rendszer használatáról itt, az érvényes jelentkezés szabályairól pedig itt olvashattok.

Ha még nincs diplomátok

Ha alapképzésre, osztatlan mesterképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, mellékelnetek kell az érettségi bizonyítvány, az érettségi tanúsítvány – ilyet akkor kaptok, ha az érettségi bizonyítvány kiállítása után még más tárgyból is érettségiztek -, illetve az utolsó két év végi középiskolai bizonyítvány fénymásolatát.

Ha a tanulmányi pontok számításához olyan tárgyakat jelöltök be, amelyeket nem az utolsó két évben tanultatok, értelemszerűen a megfelelő évek bizonyítványainak másolatát is el kell küldeni. A felvételi pontszámítás szabályairól itt olvashattok.

Mesterképzés

Ha mesterképzésre jelentkeztek, mellékelnetek kell a felsőfokú oklevél másolatát. Ha most diplomáztok, július 10-ig kell elküldeni/feltölteni a diplomamásolatot: ha eddig az időpontig nem kapjátok meg, az egyetemtől, főiskolától kell igazolást kérnetek arról, hogy az oklevél kiállítása már folyamatban van, és ezt kell elküldeni. A leckekönyv fénymásolatát csak akkor kell mellékelni, ha abból a felvételin pontot számolnak. A mesterszakos felvételivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt, a pontszámítás szabályait pedig itt találjátok.

Eljárási díj befizetésének igazolása

Minden esetben mellékelnetek kell a felvételi eljárási díj befizetéséről szóló igazolást: a sárga csekk feladóvevényét a nyomtatott jelentkezési lap megfelelő helyére kell felragasztani, a banki átutalásról szóló bizonylatot pedig vagy a jelentkezési lappal vagy a hitelesítő adatlappal együtt kell beküldeni.

Többletpontok

A jelentkezéshez csatolni kell a többletpontokra való jogosultságot igazoló dokumentumokat: a nyelvvizsga-bizonyítványok fénymásolatát, a versenyeredményt (OKTV, OTDK stb.), a szakképesítést, a sporteredményt igazoló dokumentumokat. Ezen kívül mellékelni kell a hátrányos helyzet, a tartós nevelésbe vétel vagy az árvaság, a fogyatékosság és a gyermekgondozás igazolására szolgáló papírokat is.

A mesterszakos felvételin a nyelvvizsgákért és versenyeredményekért nem kötelező többletpontot adni: az adott egyetem, főiskola honlapján ellenőrizhetitek, milyen dokumentumokat kell beküldenetek.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]