Mégis lesz államilag támogatott oktatás a 16 tandíjas szakon is

A mai napon ebben állapodott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Nagy Dávid, a HÖOK elnöke.

Utolsó január 11-ei találkozójukon Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke azt  javasolta, hogy azon a 16 önköltséges szakon is legyen államilag finanszírozott hely, ahol eddig nem terveztek. Még pedig úgy, hogy ezeken a szakokon akár az általánosnál magasabb, rögzített ponthatárok legyenek, valamint meghatároznának egy minimális bekerülési arányt is. Ezen kívül megegyeztek egy felsőoktatási kerekasztal létrehozásáról is. Ide Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere várja a Magyar Rektori Konferencia és a hallgatók képviselőit, a gazdasági élet szereplőit, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Európai Üzleti Tanács tagjait is. Abban is egyetértés született, hogy a rektorokat a szenátus javasolja majd a szakminisztereknek és az államfőnek is a jövőben. A miniszter továbbra is ragaszkodik a hallgatói szerződéshez, azonban hajlandó tartalmáról tárgyalni, fontosnak tartja hogy a hallgatók lássák mit várnak el tőlük és ezért cserébe mit várhatnak.

 
Így hát a mai napon megállapodtak arról, hogy lesz államilag támogatott hely a hallgatók 15-20%-ának azon a 16 szakon, ahol  eddig csak önköltséges képzést terveztek. Ezeken a szakokon azonban magasabb lesz a pontszám az egyébként megállapított 240 pontos bekerülési határnál.

 
A hallgatói szerződésekről is esett szó, ezzel kapcsolatban áprilisig születik megállapodás Balog Zoltán szerint. A változások megszületése után pedig azok is újra aláírhatják a szerződést, akik ezt tavaly már megtették.

 
Balog Zoltán elmondta, hogy a Rektori Konferenciával is konzultálnak majd, azokkal a szervezetekkel azonban „akiknek nincs megfelelő felhatalmazásuk”, mint a Hallgatói Hálózat, nem tárgyalnak. Nagy Dávid ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ők folyamatosan kapcsolatban vannak és egyeztetnek a HAHÁ-val és a többi szervezettel is a tavaly év végén létrehozott Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal.

 
Ezen kívül hozzátette, hogy a cél nem a forrás kivonás a felsőoktatásból, amit az is bizonyít, hogy több tíz milliárd forinttal támogatják a kutatóegyetemeket.

 
Forrás: eduline, edupress, hvg

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]