A világsajtó is foglalkozik a magyar diáktüntetésekkel

A Reuters, a Wall Street Journals és a New York Times is írt a magyar történésekről.

Több külföldi sajtóorgánum is küldött tudósítókat Magyarországra, hogy a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt kialakult tüntetésekről tudósítsanak.

 
A Reuters részletesen beszámolt a tegnapi BME-ről induló és a Parlamentig eljutó többezres diáktömegről. Még két hallgatót is idéznek. Egy BME-s egyetemista szerint a tandíj az utolsó csepp volt a pohárban és diák demokráciának álcázott diktatúrának nevezte a rendszert. A másik megszólaló a Corvinusra jár, ő azt mondta hogy három húga is van, akik szeretnének tovább tanulni, de erre most nem látnak  lehetőséget még a diákhitellel sem. Ahogy mondta: “Nem lenne felelős döntés eladósodni a mostani hitelválságban. A diákhitel csak akkor oldaná meg a problémát, ha biztosak lehetnénk abban, hogy megfelelő munkát találunk megfelelő fizetéssel.”

 
A hírügynökség kiemelte, hogy amikor a Fidesz ellenzéki párt volt Orbán Viktor többször is erősen fellépett a tandíj ellen és ezt tanúsítva a diákok a 2007, 2008-ban elmondott ilyen témájú beszédeiből játszottak le részleteket a tüntetések alatt.

 
Ezeket az anyagokat több neves hírportál, többek között a New York Times is átvette.

 
A Wall Street Journal nem csak diákokat, de a kormányszóvivő, Giró-Szász Andrást  és Orbán Viktort is idézte. A kormányszóvivő nyilatkozatából kiemelték, hogy szerinte  a mostani hallgatókat nem érinti a változás, ezért értelmetlen a demonstrációjuk, a miniszterelnöktől pedig azt vették át, hogy a kormány már tavaly egyeztetett a tandíjról a hallgatói szervezetekkel. A cikkben Deczki Sarolta, a Hallgatói Hálózat képviselője is megszólal és azt kéri a kormánytól, hogy a hallgatók hadd legyenek felelős, független és kritikus polgárok. Ezen kívül megemlítésre kerül, hogy maga a miniszterelnök is lázadt a rendszer ellen frissen végzett diplomásként 1989-ben.

Forrás: www.index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]