Országos összefogást hirdet a HÖOK

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a mai napon sajtótájékoztatott tartott a Nemzetgazadási Minisztérium épülete előtt. Nagy Dávid, a szervezet elnöke bejelentette a HÖOK követeléseit: tandíjmentes felsőoktatás, a röghöz kötés eltörlése és hogy a 2013-as meghirdetett keretszámokat azonnal vizsgálják felül.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke elmondta, azért az NGM épülete elé szervezték az eseményt, mert itt mondják meg a “tutit”. Fiskális elvek alapján kívánják átalakítani a felsőoktatást, melyek felülírnak minden észérvet. Az oktatáson spórolnak, és lehetetlenné teszik a fiatalok számára a magyarországi boldogulást. Ezért még Mikulás-napi ajándékot is hoztak a Minisztériumnak, egy zsák szenet öntöttek az épület elé, majd hozzátették: a felsőoktatási intézmények anyagi forrásait annyira megcsapolták, hogy azok kénytelenek bezárni a téli szünetben, hogy a fűtésen spóroljanak. A HÖOK úgy gondolta, a megspórolt szenet elhozzák a minisztériumba, ugyanis mást nem érdemelnek a Mikulástól.

A sajtótájékoztatón, a HÖOK teljes elnökségének jelenlétében fogalmaztak meg egy kiáltványt. Kijelentették, hogy az elmúlt két év kormányzati intézkedései tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást. Ezek közül kiemelkedik a hallgatói szerződés bevezetése- mely szembemegy az európai normákkal-, az államilag finanszírozott keretszámok folyamatos csökkentése, a drasztikus forráskivonások, valamint az oktatási intézmények önigazgatási autonómiájának semmibevétele. A helyzetet tovább súlyosbította a kormány tegnapi döntése, miszerint 10 000-re csökkentik az állami ösztöndíjas keretszámokat- az intézkedés főleg a jogi, gazdasági és kommunikációs területeket sújtja.  Ez lefordítva, a HÖOK szerint nem jelent mást, mint tandíjat. Hozzátették, ezzel a döntéssel a Fidesz-KDNP meghazudtolta a 2008-as népszavazás eredményét.

Bár  a 2010-es választások óta a HÖOK megalapozott szakmai érvekkel ült le a tárgyalóasztalhoz, a meghozott döntésekkel olyannyira nem elégedettek, hogy szerintük azek már nem csak a gördülékeny együttműködést, hanem a magát a rendszer létét is veszélyeztetik.

Ezért összefogásra hívják azokat a személyeket és szervezeteket, akik tenni kívánnak a felsőoktatás ügyéért. Az elkövetkezendő napokban megkezdik a tandíjmentes, minőségi és európai színvonalú oktatás lehetőségét visszaállító népszavazási kezdeményezés és a különböző felsőoktatási intézményekben szervezendő akciók előkészítését. Várják a jelenlegi  és leendő hallgatók, családjaik, valamint minden magyar támogatását.

Mint fogalmaznak, itt az ideje, hogy a kormány is belássa, hogy a felsőoktatás nem teher, hanem Magyarország gazdasági növekedésének és felemelkedésének a záloga.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]