Adventi programok az ELTE-n és fővárosszerte

Adventi vásárok, koncertek, könyvek, jótékonysági kezdeményezések. A közeledő ünnep kapcsán igen széles a főváros rendezvénypalettája, s mindemellett egyetemi programok közül is lehet válogatni. Hogy melyek ezek, cikkünkből kiderül.

Budapesten több helyszínen is rendeznek karácsonyi vásárokat. A Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár Európa tíz legszebb vásárának egyike. A tradicionális ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásár termékei között. A gasztroteraszon itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességeket, a kézművesek standjaiknál pedig karácsonyi ajándéktárgyakat, édességeket kínálnak.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál programkínálatában fényjáték, kulturális programok, kézműves foglalkozások, flashmobok szerepelnek, a gyerekeknek pedig ingyenes korcsolyapálya és korcsolyabérlés áll rendelkezésre. Mézeskalácsot, kürtőskalácsot, valamint a street food legjobb fogásait is meg lehet kóstolni a téren. A Szent István téri vásár részletes programja itt olvasható.

vásár2

A Szabad Tér Színház idén hetedik alkalommal szervezi meg az Advent Budapesten elnevezésű téli fesztivált és karácsonyi vásárt a Deák tér melletti Városháza parkban. A téren karácsonyfa és adventi koszorú, könnyűzenei koncertek, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások, hangszeres, betlehemes játék és adventi gyertyagyújtás várják a látogatókat. A szervezők, a Főkert Zrt. és az Advent Budapesten-t rendező Szabadtér Nonprofit Kft. idén is meghirdette a „Környezettudatos karácsony” programot, melynek jegyében a résztvevő gyerekek hulladékból és újrahasznosítható anyagokból ökotudatos adventi koszorúkat készíthetnek.

Vasárnaponként a Várkert Bazár is a karácsonyra készülődik: egész napos ingyenes kézműves programok, workshopok, kortárs iparművészeti vásár, izgalmas előadások, ünnepélyes gyertyagyújtás és esti koncertek várják az érdeklődőket.

Az Advent Óbudán programsorozat keretében a gazdag koncertkínálat mellett a látogatók ingyenesen használhatják a korcsolyapályákat a Csobánka téren és a Fő téren, utóbbi helyszínen pedig ott lesz a műemlék körhinta is. December 15-én egy különleges program várja az érdeklődőket: M. Tóth Zsolt iceart eseményén jégangyalt lehet faragni.

A csepeli Szent Imre téren pedig február közepéig használható a bécsihez hasonló jégfolyosós jégpálya.

Sötétedés után ünnepi látványosság a fényvillamos, mellyel január 5-ig minden vasárnap, hétfőn és kedden a 2-es villamos vonalán lehet utazni. Szerdán és csütörtökön a 19-es, pénteken a 47-es és 49-es villamos vonalán kap ünnepi díszt egy-egy jármű. A fényvillamos pontos menetrendje itt olvasható.

Idén is várja az adományokat a Mikulás Gyár, mely 2019. november 29. és december 21. között tart nyitva a Millenáris Parkban. Főként tartós élelmiszerrel, tisztítószerekkel, jó minőségű ruhaneművel, könyvekkel, játékokkal lehet segíteni, melyet a szervezők eljuttatnak a rászoruló családoknak.

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata is szervez adománygyűjtést. Az Egy doboz kedvesség esemény keretein belül a Baptista Szeretetszolgálat és a Remény Alapítvány részére lehet gyűjteni. Az adományok leadhatók az ELTE kollégiumaiban illetve az egyetem minden karán.

Az ELTE Állam-és Jogtudományi Karának könyvtára a bejáratnál letéphető boldogságüzenetekkel, közös karácsonyfájánál pedig ajándékkönyvekkel várja az olvasókat. Egyedülálló könyves rendezvény a Petőfi Irodalmi Múzeum december 15-ig látogatható Első Ünnepi Könyvvására is, melyen több mint ötszáz kötethez lehet hozzájutni akciós áron.

Az ELTE Cheer&Dance december 15-én harmadik alkalommal rendezi meg karácsonyi gáláját a BEAC csarnokban, melyen az ELTE és a SOTE csapatai is bemutatkoznak, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium pedig december 19-én tartja karácsonyi koncertjét az ELTE jogi karának dísztermében.

 

Kiemelt kép: European best destinations

További képek: Kempinski, Csepel

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]