Rakpart3 íróműhely a Szkéné Színházban

Izgalmas kezdeményezést indít a Szkéné Színház. A Rakpart3 hamarosan elkezdődő íróműhely-alkalmain a résztvevők egymással is megosztva gondolataikat előadásokat nézhetnek, valamint az esszé, a kritika, a tudósítás és egyéb kreatív színházi szövegek jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg.

A Szkéné Színház a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem színháza; 1961-ben alapították Műegyetemi Irodalmi Színpad néven, neve hét évvel később változott Szkénére. A játszóhely az egyetem K épületének felső szintjén található. Kezdetben a társulat tagjai többségükben egyetemisták voltak, számos saját előadást vittek színre. Itt volt látható többek között Cseh Tamás dalestje, de vendégjátékoknak is helyszínt adott a teátrum, napjainkban pedig főleg Pintér Béla előadásai határozzák meg a színházat.

A színház a 2019/2020-as évad őszén indítja el Rakpart3 nevű közösségi programsorozatát, amely főként középiskolásoknak kínál foglalkozásokat. Ezek három lépcsőben segítik a színházi élmény befogadását, három, egymással összefüggő szakaszra bontva. Egy adott előadás megtekintése előtt a diákok felkészítő foglalkozáson vehetnek részt, ahol drámapedagógiai eszközökkel idézik fel a már meglévő, témával kapcsolatos tudásukat, majd bővítik azt. A színházi élmény után pedig a látottak elemzésére kerül sor. A programban szerepelnek többek között Agota Kristof: A nagy füzet, Pintér Béla: A démon gyermekei, Székely Csaba: Bányavakság, Székely János: Caligula helytartója és Arany János: Toldi című művei is.

Azonban nem csak a középiskolások, hanem az egyetemista korosztály is találhat a szkénés Rakpart3 programkínálatban kedvére valót. Az egyik ilyen kezdeményezés a Rakpart3 íróműhely, mely a színház- és irodalomkedvelőknek jó lehetőség szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre egyaránt.

szkéné műhely

A csoport még most alakul, idén két műhelyi alkalmon lehet részt venni, azonban a következő évtől már gyakrabban, 2-3 hetente gyűlnek majd össze közös munkára az íróműhely tagjai. Az összejövetelek kiscsoportosak lesznek. Maximum 13 főt várnak a szervezők, így egy családiasabb hangulatú csapat alakulhat, ahol mindenkire kellő figyelem jut majd. Azok a színház-, művészet- és irodalomkedvelő fiatalok jelentkezhetnek, akiknek az életkora 16-23 év közé esik.

A jelentkezés feltétele egy maximum egy oldalas, a Szkéné Színház régebbi, vagy jelenleg futó előadásáról szóló szöveg elküldése Hodászi Ádámnak a rakpart3@szkene.hu e-mail címre. A beküldött írás lehet esszé, drámai jelenet, jegyzet vagy kritika is, műfaji megkötés nincs. A jelentkezés határideje 2019. október 31.

Az első két műhelyi alkalomnak a beküldött szövegek biztosítanak anyagot, ugyanis a résztvevők ezen írásokról fognak beszélgetni 2019. november 22-én és december 13-án, pénteken délután 15-18 óra között.

rakpart3

Azok az érdeklődők is részt vehetnek a foglalkozásokon, akik nem küldenek be szöveget, őket 16:30-tól várják a szervezők, akik kritikusok, irodalmárok és színházi szakemberek. Köztük van az ELTE oktatója, Deres Kornélia is, színháztörténész, költő, szerkesztő. A műhelyt Ady Mária vezeti, akinek 2011 óta jelennek meg színikritikái olyan neves szakmai lapokban, mint a Színház című folyóirat vagy az Élet és Irodalom. Ady Márián és Deres Kornélián kívül további szakmabeliekkel is dolgozhatnak majd együtt a résztvevők, ugyanis a Rakpart3 szkénés meglepetésvendégeket is tervez majd meghívni a műhelyalkalmakra.

Forrás: Szkéné

Kiemelt kép és további képek forrása: Szkéné

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]