Filmklasszikusok mozivásznon a Bazilikánál

2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezik meg a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont. Nyolc nap alatt mintegy száz filmet vetítenek majd tematikus blokkokban több helyszínen, melyek közül hat alkotás a Bazilika előtt ingyenesen tekinthető meg. Sztárvendégek is érkeznek fővárosunkba a fesztivál alkalmából.

A 2019-es, Magyar Nemzeti Filmalap által szervezett filmszemle programja nagyon izgalmasnak ígérkezik. A rendezvény az idei évben a film és a zene közel 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzene-történeti válogatásban helyet kaptak megzenésített némafilm-klasszikusok, világhírű musicalek és magyar zenés filmek is.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy a fiatalokat is megszólítva, újszerűen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket.

Eger és Győr mellett Budapesten a Toldi Mozi, a Puskin Mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Francia Intézet biztosít helyszínt a vetítésekhez, s az érdeklődők hat alkalommal rendhagyó, ingyenes szabadtéri mozizáson is részt vehetnek, a Szent István Bazilika előtti téren tekinthetnek meg esténként egy-egy klasszikust, 21 méter széles nagyvásznon. A rendhagyó helyszín mellett a vetítések további különlegessége az egyedülálló óriásvászon, és a film alkotóinak személyes jelenléte.

Budapestre érkezik többek között Pierre Richard francia filmsztár, Michael Nyman filmzeneszerző, Udo Kier német színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, valamint Johanna ter Steege és Magda Vášáryová színművésznők is. Az alkotókkal film-felkonferálások és beszélgetések alkalmával is találkozhat a közönség.

Szeptember 4-én, Andy Vajna előtt tisztelegve, az első szabadtéren levetített mozifilm fővárosunkban a Madonna és Antonio Banderas főszereplésével forgatott Evita lesz, másnap a frissen felújított Fehérlófiát vetítik Jankovics Marcell rendező jelenlétében. A film a montreali Fantasia filmfesztiválon tartott világpremiert követően először lesz látható Magyarországon.

Szeptember 6-án egy francia vígjáték, a Magas szőke férfi felemás cipőben kerül vetítésre, szeptember 7-én a Queen – Hungarian Rhapsody: Live In Budapest 1986 című koncertfilm, 8-án pedig a nagy múltú, közkedvelt Szörényi–Bródy rockoperát, a Koltay Gábor által rendezett István, a királyt láthatja a közönség. A Bazilika előtti vetítések szeptember 9-én az Ember a felvevőgéppel című némafilmmel zárulnak.

hirado.hu

Nemcsak a Bazilikához, hanem a filmszínházakba is érdemes lesz ellátogatni a fesztivál ideje alatt, ugyanis a mozikba érkezik többek között a teljeskörűen restaurált Meseautó, az Édes Emma, Drága Böbe című Szabó István-alkotás és Mészáros Márta Örökség című filmje. Továbbá némafilmeket, és olyan világhírű musicaleket, zenés filmeket is vetítenek majd, mint a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, a Hair, a Rocky Horror Picture Show, a Jazz királya vagy a Mindhalálig zene.

Az eseményt a vetítések mellett nemzetközi filmszakmai előadások, workshopok, mesterkurzusok, zenés programok, dokumentumfilm-vetítések, és plakátkiállítás is kísérik.

A fesztivál teljes kínálata itt olvasható: UrániaToldi és Puskin moziFrancia Intézet

További információk az esemény Facebook-oldalán.

Forrás: FilmarchívFilmtett

 

 

Kiemelt kép: Uránia

További kép: Híradó

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]