Neves alkotók, csavaros sztori, emberi vágyak – Vihar előtt, filmkritika

Egy Oscar-díjaktól és hírnévtől hemzsegő csapat. Egy rendkívül meghökkentő, fordulatos történet. És az emberi vágyak fintora. Avagy a Vihar előtt. Steven Knight legújabb rendezésének főszerepében nem kisebb színészek játszanak, mint Anne Hathaway és Matthew McConaughey. Már értük megéri beülni a széles vásznak elé. Ám, ha ez nem lenne elég, egyvalamit még garantálni tudok. Ez nem az a film, amire elsőre számítasz!

Az Oscar-jelölt író-rendező Steven Knight egy Oscar-díjas producerrel, Greg Shaprioval dolgozott együtt. A világ most amúgy is Oscar-lázban ég, ez a film pedig megérteti velünk, miért ilyen jelentős esemény a Los Angeles-i gála a filmes világban. Pecsétet nyom az alkotásra. Egyfajta biztosítékot nyújt nekünk, nézőknek. Hiszen, ha már a szakma krémje elismerte az adott színészek, rendezők, vihar 1producerek, egyszóval filmesek munkáját, akkor már nem csalódhatunk akkorát. Félreértés ne essék, a csalódás teljesen sosincs kizárva, de azt sem felejthetjük el, hogy ez megtörténhet pozitív irányban is. A kérdés adott: vajon a Vihar előttön rajta van az a bizonyos pecsét? Határozottan állítom, hogy igen is és nem is. Hogy lehetséges ez? Egy film több aspektusból áll össze. A Vihar előtt is ilyen. Vannak elképesztően kreatív megoldások, nem várt csavarok, remek színészi játék, ám sajnos a film túl egyszerűre sikerült dialógusokat, maníros túljátszásokat és kiszámítható lépéseket is tartalmaz.

A történetét szinte lehetetlen spoilerek nélkül elmesélni. De azért megpróbálkozom vele. A Plymouth szigetén élő Baker Dill (Matthew McConaughey) napjai egysíkúan telnek. Napközben a szigetre érkező turistákat viszi ki a tengerre halászni, amiből a kenyerét keresi. Az utóbbi időben ugyan elég rosszul, hiszen szenvedélyesen vágyik egy halra a tengerben, amit Igazságnak nevez el. Az üzlet és a férfi sorsa egyre süllyed, munkatársát el is küldi a hajóról. A főszereplő esténként a kocsmában néz a pohár fenekére, ahol egy nem várt alkalommal felbukkan régi szerelme, Karen (Anne Hathaway). A nő gazdag férjének, Franknek (Jason Clarke) áldozatává vált, segítségért jött Bakerhez. Rengeteg pénzt ajánl fel a férfinak, ha kiviszi férjét a tengerhez és a vízbe löki. Az anyagiak mellett Karen lelkileg is győzködi volt szerelmét: közös fiuk mostohaapja általi szenvedését meséli el Bakernek. A főszereplő ezután sokáig vívódik… A teljes kép érdekében egy párhuzamos szálat is meg kell említsek. A kisfiút többször mutatják, ahogy számítógépen játszik… Ennél többet nem árulhatok el, ha nem akarom elrontani a filmélményeteket. És higgyetek el, eszemben sincs.

Mi a film mondanivalója? A végkifejlet leírása nélkül ez elég nehezen megfogható. Vagy rébuszokban írok, vagy nem írok semmit. Talán egyetlen rövidke mondatot, miszerint a modern világ egy új alternatívát biztosít a látszólagos feloldozásra, lelkünk megkönnyebbítésére. Kérlek, ha megnézted a filmet, olvasd vissza ezt az egyetlen mondatot. Szerintem érdemes rajta elgondolkozni.

298954_1528411625.1729A Vihar előtt ezen kívül is számos kérdést vet fel, amin érdemes elmélkedni egy kicsit. Az egyik fontos témakör a nők bántalmazása és a hatalom összefüggése. A nő tehetetlensége, aki nem tud a férfi szorításából sehogyan sem szabadulni. A saját akarat nem létezik, csak egy másik ember kiszolgálása. Ebből következik egy másik topik, miszerint elítélendő-e az a nő, aki férje halálát kívánja egy ilyen helyzetben? Tényleg pálcát törünk a feje felett, mert nem viseli el a mindennapos verést, a szexuális kiszolgáltatottságot és a megalázást? Másfelől viszont, valóban a férj 878meggyilkolása a megoldás?

A színészi játék összességében nagyszerű volt, mind Anne Hathaway, aki ugyan még nem kapott Oscar-díjat, mind Matthew McConaughey, aki már birtokában van egy arany szobrocskának, remekelt. A túljátszás inkább Jason Clarke szerepére volt jellemző. Az általa alakított gazdag, hatalomra éhes férfi amúgy sem egy könnyű szerep. A játéka pedig vagy túlzásba esett, vagy nagyon mesterkéltnek tűnt.

Steven Knight rendezése tehát legkevésbé sem egy nyári limonádé. Sokkal inkább egy mély és fontos gondolatokat feszegető film, mely remek színészeket sorakoztat fel, megdöbbentő fordulatokat tartogat, és vigyázat, akár érzelmeket is kiválthat!

Forrás: port.hu

Kép: port.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]