Művészet és kultúra a Szigeten

A 26. Sziget Fesztivál is hasonlóan sokszínű kulturális programokkal készült a fesztiválozóknak, mint tavaly. Cirkusz, színház, mozi, művészet és múzeumok a dübörgő színpadok között, amik legalább annyira felejthetetlenek voltak, mint a koncertek. A legizgalmasabb művészeti programok beszámolóját olvashatjátok.

1. ARTZONE

Alapvetően nappali program, de a késő délután érkezők is el tudtak csípni pár workshopot. A tavalyihoz képest ugyan nem volt annyira kreatív az idei díszlet, de a kitelepülő képzőművészeti csoportok programjai annál inkább. Talán a legkedvesebb workshopot a KÉK – A Kortárs Építészeti Központ kínálta, hiszen sátrukban mindenki kedve szerint választhatott egy virágot, amit a sátor előtti raklapvázába ültethetett. A virág mellé pedig bármilyen cukiságot lehetett rajzolni, festeni vagy hajtogatni. A „természet gondozása” irány alapvetően beleillett az idei Sziget „Green Planet” mottójába, illetve egy saját missziót is adott a hétre: Neveld a növényed! A Magyar Nemzeti Galéria a Frida Kahlo-kiállítást népszerűsítette a felragasztható Frida-szemöldökkel, a dzsungelfotófallal és a mexikói kifestő-képeslappal. Ezenkívül az egyes sátrakban lehetett építeni, faragni, fejdíszt készíteni és megismerkedni a kortárs magyar képzőművészettel.

sziget1 (2)

 

2. Múzeumi Negyed

Elsőre talán nem hangzik annyira izgalmasnak, mint amennyire tényleg az volt. Budapest legtöbb múzeuma kitelepült, hogy az arra tévedő citizeneknek kóstolót adjanak a kiállításokból. A Magyar Nemzeti Múzeum témája az 1848-as tavaszi forradalom volt, amelyben nem csak a magyar események és személyek szerepeltek. Lehetett társasjáték formájában eljátszani a forradalmat, egyedi hashtageket gyártani Petőfi arcképe mellé (#váteszboi és #no1celeb) és személyiségtesztet kitölteni, amelyből kiderül, hogy melyik forradalmi arc lennél. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum sátrában különböző fegyvereket lehetett végigtapogatni, az Aquincumi Múzeum gladiátorharccal készült, a Természettudományi Múzeumban pedig igazi koponyákat lehetett vizsgálni. A Néprajzi Múzeumban felölthettük különböző korok, nemzetek, kultúrák ruháját, és egyedi családfotót készíthettünk, illetve saját csokoládétetoválást is csinálhattunk. Ezenkívül a Hungarikum sátorban mézeskalács szívet lehetett festeni, szerelmi gombócokat készíteni és népi praktikákat megtudni különféle szerelmi ártásokról és csábításról. Az idei Múzeumi Negyed programjai  a „Love Revolution” és a „Freedom” mottók köré épültek.

 

sziget2 (2)

 

3. Vándor Vurstli

A Vándor Vurstli nem egyértelműen művészeti, de mégis egy olyan program, ami kitűnt a többi közül. A körbekerített, csíkos sátrakból álló kis sziget egy mesebeli vándorcirkuszt idézett meg, ami olyan hangulatot keltett, mintha a Grimm fivérek meséibe léptünk volna be. A Vurstliban több ügyességi játékot is ki lehetett próbálni, felülni az elveszett Sziget Eye kistesójára és bizonyos idősávokban népies cirkuszi előadást és bűvészshowt nézni. És persze a jósda sem maradhatott ki, ahol olajlámpa fényénél kártyákból suttogták a feltett kérdésünkre a választ.

sziget5 (2)

 

4. És még…

A Szigeten rengeteg eldugott és véletlenül felbukkanó helyszín volt. Ilyen például az egyik legbizarrabb sátor, a Grumildos, amelyben torz testű marionettbábuk táncoltak. Az amúgy is különös hangulathoz hozzájárult a fullasztó füstköd és a forró piros fény, amitől kicsit a Twin Peaksben érezte magát az ember. Ezen kívül a Magic Mirrorban minden nap akrobatikus show-műsorral készültek, amiben a kortárs tánc és az opera is teret kapott. A Hugaricum Falu autentikus faházában telt házas néptáncolás folyt, és útközben el lehetett csípni a Sétáló Utcaszínház előadásait.

 

Összeségében az idei Szigeten is meg lehetett találni azokat a kulturális és művészeti programokat, amiket eddig, viszont most erősen beleépültek a programokba a fesztivál mottói, ami abszolút pozitív hatással volt rájuk. Reméljük, a következő évben is egyre kreatívabb játékokkal és eseményekkel készülnek a szigetlakóknak.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]