Miért jó a tánc? – Interjú az ELTE Modern Jazztánc egyik táncosával, Németh Mírával

A tánc szórakozás, sport, művészet és önkifejezés. Az ELTE-n számos tánccsoportok közül lehet válogatni és kipróbálni. A jazztánc kurzusról, a kezdő és haladó csoport egyik tagjával, Németh Mírával beszélgettünk.

Hogyan találtál rá az ELTE Modern Jazztánc csapatára?

Idén szeptemberben kezdtem az ELTE-n szabadbölcsész szakon. Tizenhárom éve táncolok és emiatt nagyon fontos volt, hogy mindenképp folytatni tudjam. Igazából először testnevelés-kurzusként, majd a BEAC-on keresztül találtam rá erre a lehetőségre. A jazztáncot mint műfajt azért választottam, mert ez áll a legközelebb hozzám.

És pontosan milyen a jazztánc?

Alapvetően a klasszikus balett elemeire építkezik, de sokkal inkább hasonlít a kortárs balettre. Szóval a jazztánc sokkal szabadabb.

Hol vannak az edzések és milyen kurzusok vannak?

Az edzések kedd és csütörtök esténként vannak. Maga az edzés a Mérnök utcai sporttelepen van, a Bikás parknál. Szerintem nagyon fontos a környezet. A tér nagysága, az, hogy tükrös terem legyen, hozzá tartozik ahhoz, hogy hatékony legyen az óra. Ez nálunk mind adott szerencsére. Kezdő és haladó kurzus is indul, nyilván képesség és előzetes tudás szerint. Viszont teljesen kezdőként is ki lehet próbálni haladó csoportot, maximum többet segít a tanár. Én Szén Lillához és Wéber Edinához járok, kezdő és haladó csoportba egyaránt.

Mesélj egy kicsit arról, hogyan néznek ki ezek az órák, milyen a hangulat?

Nagyon jó a légkör, az, hogy kemények az edzések, nem megy a hangulat rovására. Én ezt csak hobbiból csinálom, nem szeretnék táncos lenni, mégis minél jobban szeretném csinálni és egyre többet akarok magamból kihozni. A helyszín és az órák teljesen adottak erre.

25188763_10155242687200829_3312116719361409706_o

Milyen az összhang a csapatban?

A csapat nagyon befogadó, de az összekovácsolódásban sokat segít a félév végi házi bemutató. A házi bemutatón minden tánccsapat készül egy produkcióval, egy saját koreográfiával. A készülés alatt egymásra lehet hangolódni, erre a kontaktfeladatok is nagyon jók, a páros gyakorlatok. Illetve a bemutató előtti izgalom, az öröm, hogy sikerült, és hogy közösen élveztük az egészet.

Hogyan áll össze egy koreográfia?

Az előző félévben a haladó és a kezdő kurzuson is külön tánc volt. Általában az óra első felében a technikai elemeket gyakoroljuk, a második felében meg magát a koreográfiát. Magát a táncot a tanárok állítják össze, de rugalmasan. Lilla például, mielőtt kitalálta volna a koreográfiát, arra kért minket, hogy csukott szemmel feküdjünk le a földre és hallgassuk végig a zenét. Utána mindenki egyenként elmondta milyen gondolatai, érzései vannak a zenével kapcsolatban, miket indított el benne. Lilla a mi impresszióink alapján csinálta meg nekünk a táncot.

A házi bemutató milyen?

Alapvetően az a lényege, hogy megmutassuk, hogy hova jutottunk el a félév végére. De ezen kívül az is jó benne, hogy a többi táncműfajt is meg lehet nézni. Én például ekkor jöttem rá, hogy nagyon tetszik az argentin tangó. Az egész tánc egy improvizációra épülő párválasztás volt, hihetetlen eleganciával és szenvedélyes zenével. Ezt mindenképpen ki fogom próbálni!

25352130_10155242689070829_6538621127224559540_o

A kurzus mennyire építkezik a művészetre?

Az oktatók, az óra és az egész légköre abszolút érzékelteti, hogy a tánc maga egy művészeti ág. Ahogy említettem, Lilla a gondolataink alapján rakta össze a táncot, ami egy szerelmi őrlődést jelképezett. A tánc elején egyetlen fiú társunk mozdulatait követtük, a végén ő járkált körülöttünk, kiválasztva a legkedvesebb emlékét. A második táncunk inkább az önkifejezére építkezett. Ott csak lányok voltunk, így egy feminista önkifejezés, amiben a szolid lágyságból egyre erőteljesebben törtünk ki. Az órai gyakorlatok között is vannak olyanok, amik ebben segítenek. Például egy adott zenére improvizálni kell, mozdulatokat tenni, ami épp akkor, abban a pillanatban jön. Ez nehéz gyakorlat, leküzdeni a gátlásokat, de igazából, ha sikerül, varázslatos érzés.

Mit ad neked a tánc?

Nekem a jazztánc egy önkifejezési forma, nagyon közhelyesen hangzik, de tényleg ezt jelenti. Nem egyszer volt olyan, hogy úgy mentem táncra, hogy semmi kedvem nem volt hozzá. Eleve kimozdulni, vagy emberek között lenni, mégis elmentem, és mosolyogva jöttem ki. Fizikailag lefáraszt, de mentálisan feltölt. Itt tényleg egyszerre mozogsz mindeneddel, a testeddel és a lelkeddel is.

Kiknek ajánlod ezt a kurzust?

Mindenkinek, aki kicsit érzékenyebb, aki ki tudná magát fejezni modernebb táncban, annak ellenére, hogy bírja a kemény edzéseket. Illetve azoknak is, akik nem táncoltak még soha, vagy csak régen, mert ez hihetetlen érzés, amit egyszer ki kell próbálni. Itt tényleg nem számít, hogy kezdő vagy-e vagy haladó, csak az, hogy szeresd, amit közösen csinálunk.

 

Ha érdekelnek Téged is a táncórák, keresd fel bátran az együttest az eltejazztanc@gmail.com címen.

 

Képek forrása: ELTE Online Facebook – Bujtás Barbi

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]