Dokumentumfilm-fesztivál Budapesten

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált a Cinema City Arénában. Január 23. és 28. között mindennap a világ közel 30 országából 50 különleges fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotást láthatunk majd. Az egész estés, kreatív dokumentumfilmek magyarországi versenyén az emberi sorsok, problémák és társadalmi kérdések kerülnek a középpontba.

A kreatív dokumentumfilmeket közel érezhetjük magunkhoz, hiszen rólunk szólnak, valódi történeteket dolgoznak fel és mesélnek el valóságos hősökről. Amellett, hogy szórakoztatnak, meg is érintenek, elgondolkodtatnak. A mostani fesztivál filmjei sokrétű, akár tabunak számító témákat is érintenek. A legfontosabbak ezek közül: oktatás – gyerekek – család; generációs különbségek és változó világ; demokrácia – szabadság – hatalom; másság.

26056135_2079855165579339_8924990900686913424_n

Többek között megnézhetjük az Európa Filmdíjat nyert Anna Zamecka Communion / Az én vérem című filmjét, illetve két Oscar-jelölt dokumentumfilmet, melyeknek címe I am not your negro / Nem vagyok a rabszolgád, illetve Watani, my Homeland / Hazám, Watani. Ezek mellett még hét Európa Filmdíjra jelölt film is megtalálható a programban.

Emellett lehetőség nyílik találkozni a készítőkkel, hiszen minden film alkotója jelen lesz az eseményen, és a vetítések után közönségtalálkozón kaphatunk választ a kérdéseinkre. Annál is inkább, mert az egyes témákhoz kapcsolódóan szakértők és érintettek egyaránt jelen lesznek a beszélgetéseken. Így a közönség fesztiválközösséggé válik, hiszen lehetőség nyílik az élmények egyszerre személyes és közös átélésére is az átbeszélés révén.

Január 23-án a fesztivál a The Next Guardian / A monostor gyermekei című filmmel indul 19 órakor. A Zurbó Dorottya és Arun Bhattari által rendezett film ismertetőjéből megtudható, hogy egy kis himalájai faluban, Buthánban élő család érzékeny portréját rajzolják meg az alkotók, melyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. A lány profi focista karrierről álmodik, míg bátyjának szerzetessé kell válnia. A szinopszisból kiderül, hogy „bár a bruttó nemzeti boldogság-index magas Buthánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.”

A hét többi napján már több teremben egész nap zajlanak a vetítések, melyek végén szintén félórás közönségtalálkozón vehetünk részt. 24-én, a 18 órakor kezdődő School Life / Az Emberarcú Iskola című film után pedig vita kerül megrendezésre. A szinopszisból tudhatóan a film fő kérdése, hogy „a bensőséges, figyelemközpontú nevelési módszerünk tovább tud-e élni a jövő generációk számára, vagy eltűnik, mint megannyi hasonló közösség-központú iskola?”

Trailer:

Hasonló, vitával záruló filmek megtekintésére ezután egészen 28-áig mindennap van lehetőségünk. Különböző témákban, a legkülönbözőbb aktuális kérdések felvetésével vitathatjuk meg korunk társadalmi problémáit egy-egy dokumentumfilmen keresztül.

A fesztivál mindenkinek ajánlott, aki érdeklődik a filmek iránt, valamint nyitott a gondolkodásra, szeretne új nézőpontokat megismerni és a társadalmi problémák bemutatásán keresztül valamit megérteni önmagáról és a társadalomban elfoglalt helyéről, álláspontjáról. Nem utolsó sorban pedig szeretné kellemesen és hasznosan eltölteni az idejét egy inspiráló közegben.

A jegyeket előre kell lefoglalni vagy megvenni, illetve kiválasztani, mely filmek azok, amiket feltétlenül látni szeretnénk. Jegyfoglalásra és vásárlásra a Cinema City Aréna oldalán vagy személyesen, a Cinema City Aréna mozi jegypénztárában van lehetőség. Az egységes jegyár 1320 Ft, középiskolás és nyugdíjas csoportoknak 15 főtől kedvezményesen 990 Ft.

A részletes program és a filmek időbeosztása a fesztivál weboldalán található meg.

Forrás és a kép forrása: bidf.hu
Kiemelt kép forrása: azernews.az

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]