Egy fővárosi platán lett az év fája

Az Ökotárs Alapítvány szervezte, az idén hetedik alkalommal megrendezett Év Fája elnevezésű versenyen a Jászai Mari téri platánfa lett a győztes – ez az első olyan nyertes fa, amelyik a fővárosban található.

Az idén hetedik alkalommal megrendezett Év Fája verseny célja a növények és a természet védelmének népszerűsítése. A megmérettetésre érdekes történetű fákat lehetett benevezni, a negyven nevezett fából a zsűri által kiválasztott tizenkettő került a döntőbe. Ezek közül a közönség a szeptember 5. és október 16. között zajló online szavazáson keresztül választhatta ki kedvencét, a tizennyolcezer szavazó közel negyede tette le voksát a budapesti fa mellett.

A verseny történetében először győzött fővárosi fa. Az 1936-38 körül, még a Rudolf téren ültetett platánnak már történelme van, fényképek sokaságán szerepel, valamint hosszú évekig Radnóti Miklósné, a XIII. kerület díszpolgára is ablakából szemlélhette a különleges fát.

A versenyen a Hős Fa címet a Liget beépítési munkálatai miatt veszélyben lévő „Városliget hős platánja” érdemelte ki, mely a park egyik legidősebb fája. Eredményéért egy állapotfelmérő vizsgálatban részesül majd, a Jászai Mari téri platán pedig egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kap, és a 2017 elején megrendezésre kerülő versenyen indul az Európai Év Fája címért.

Nem ez az első alkalom, hogy magyar fának is helye van a döntőben: az előző évben a bátaszéki molyhos tölgy nyerte meg a nemzetközi versenyt.

Forrás: HVG

Kép: Népszava

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]