Ismét változások várhatóak a jogosítványoknál

A napokban jelent meg az a kormányrendeletet módosító tervezet, amely a születési időponthoz igazítaná a vezetői engedélyek érvényességét.

A “közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról” szóló kormányrendelet (326/2011) módosítására kerülne sor.

E szerint a vezetői engedély kiállításakor az érvényességet úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül egyezzen meg az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával. Tehát a gépjárművezető születésnapja és a jogosítvány lejárata egy napra fog esni.

Ez alól abban az esetben lesz kivétel, ha az orvosi vizsgálaton eltérő alkalmassági időt állapítanak meg (például súlyos betegség miatt). A szabályozás megkönnyíthetné a jogosítványok lejárati idejének követését.

Jelenleg az elméleti (KRESZ), gyakorlati vizsgák sikeres letétele, illetve az elsősegély vizsga megléte után szerezhető jogosítvány, azonban ehhez orvosi alkalmassági vizsgálaton is részt kell venni. Az első jogosítvány megszerzése után már csak az orvosi alkalmassági megszerzésre van szükség a jogosítvány érvényességének megújításához.

Forrás: hazipatika.hu

Kiemelt kép: kaposvarmost.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]