Ismét magyar film kvalifikálta magát az Oscar-díjra

Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című alkotása rövid időn belül két fesztiválon is sikert aratott. A rövid animációs film díjat nyert az Austini Filmfesztiválon (AFF) és díjazták egy írországi rövidfilmes mustrán, a Kerry Filmfesztiválon is.

A több mint húsz éve alapított Austini Filmfesztivál azzal emelkedik ki a többi mustra közül, hogy elsősorban a forgatókönyvírókat díjazza, azokat a művészeket, akik a filmes nyelvet használják egy történet elmesélésére. Bognár Éva Katinka éppen azért tartotta izgalmasnak ezt a megmérettetést, mert ez a fő érdeklődési területe.

A digitális rajzanimációs technikával készült Hugo Bumfeldt Bognár Éva Katinka Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmje, amely májusban az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában már elnyerte a gyerekzsűri díját. Az írországi Killarneyben vasárnap véget ért, rövidfilmeknek szentelt Kerry Filmfesztiválon pedig a legjobb animáció díját kapta meg.

A legjobb rövid animációért járó, szintén a múlt héten odaítélt austini elismerés egyúttal az Oscar-díjra is kvalifikálja a filmet, de már csak a jövő évi mezőnybe kerülhet be, mert az idei rövidfilmes Oscar-nevezések már lezárultak.

A Hugo Bumfeldt című rövid animációban egy földönkívüli kisfiú egy Földről elrabolt könnyűbúvárt kap ajándékba és háziállatként tartja. A nézőpontváltás miatt többféleképpen is értelmezhető a történet: a kisfiú szempontjából és a búvár szempontjából is – mondta a rendező.

Az alkotás így fekete komédiaként és kedves gyerekfilmként is működik, ezért fordulhat elő, hogy számos különböző tematikájú filmfesztivál is meghívja programjába.

A Bognár Éva Katinka forgatókönyvéből és rendezésével született Hugo Bumfeldt animációján Bera Nándor, Bárdos Attila, Horváth-Molnár Panna, Koska Zoltán és Farkas Júlia dolgozott, a vágó Czakó Judit volt, a zenéjét Buttinger Gergely szerezte, a hangért pedig Lukács Péter Benjamin felelt.

A filmet ide kattintva megtekinthetitek. 

Forrás: librarius.hu

Kép: filmhet.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]