Új irodalmi díj fiatal írók számára

A Hazai Attila Alapítvány új irodalmi díjat hozott létre fiatal írók számára. Az alapítvány célja, hogy az elismeréssel ápolja a névadó író emlékét, és hogy minden évben támogasson egy kísérletezni és kockáztatni merő, különleges egyéniségű szerzőt, akit a kuratórium tagjai egy négytagú szakmai zsűri segítségével választanak ki. Az első Hazai Attila Irodalmi Díj az író születésnapja alkalmából 2016. április 29-én kerül átadásra a Nyitott Műhelyben.

Hazai Attila 1967-ben született Budapesten, és 1992-ben szerzett diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán angol szakon. 1990 óta jelentek meg írásai különböző irodalmi lapokban. Munkássága, alkotói tehetsége széles skálán mozgott. Három regénye mellett (Feri: Cukor Kékség – 1992, Budapesti Skizo – 1997, A világ legjobb regénye – 2000) novelláskötetek (Szilvia szüzessége – 1995, Szex a nappaliban – 2000)  és színdarabok (Barbara menekülése – 1994, Budapesti skizo – 1999, Irma kaparása – 2003) szerzője is. Az ő forgatókönyve alapján készültek a Rám csaj még nem volt ilyen hatással és a Cukorkékség című filmek, emellett műfordításai is jelentek meg. 2000-től 2004-ig a Szépírók Társaságának alelnöke volt. Irodalmi tevékenységét a szakma a Soros írói ösztöndíj, a Móricz Zsigmond ösztöndíj, a Drámaírói díj és a Drámaírói ösztöndíj neki ítélésével honorálta. Sokszínű írói munkássága mellett a Pepsi érzés és a Hazai ízek nevű zenekarokban is játszott. A művész 2012-ben hunyt el.

Az ő tiszteletére alapította édesanyja, Hazai Éva a Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére elnevezésű szervezetet. Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagjai Hazai Éva, Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon 2016. április 23-án 11 órakor fog kiderülni, ki kaphatja meg először a Hazai Attila Irodalmi Díjat.

A díjazottat szakmai zsűri választja ki, melynek tagjai Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László, illetve a kuratórium is részt vesz a döntésben egy közös szavazattal. A kiválasztott író egy olyan pályakezdő vagy középgenerációs szerző lehet, aki már felhívta magára a szakma figyelmét egy jelentős művével, emellett Hazai Attilához hasonlóan szuverén gondolkozású, újító szellemiségű, és szintén jellemző rá a társművészetek iránti nyitottság. A díj – a szakmai elismerés mellett – 500 000 forint pénzjutalommal jár.

Forrás: litera.hu, hazaiattila.hu
Kép: konyves.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]