Kik járnak színházba Magyarországon?

A GKF piackutató intézet által a színház világnapjára készített felmérésből kiderült, hogy a magyar lakosság közel egyharmada vett részt a tavalyi évben színházi előadáson. Ez a felmérés nagyjából négyezer fő bevonásával zajlott, akiknek életkora tizenöt és hatvankilenc közötti. A szórakozás e fajtáját legfőképpen a nők választják, hiszen esetükben minden harmadik személy ellátogatott tavaly színházba, míg a férfiak esetében ez csak a megkérdezettek negyedéről mondható el.

A felmérést több szempont alapján vizsgálták: korosztály, lakhely,  nem, iskolai végzettség és Magyarország statisztikáit is összehasonlították más országok adataival. Ebből az összehasonlításból kiderült, hogy az európai országokhoz képest a magyarok átlag alatt költenek színház- illetve koncertjegyekre. Magyarország és Németország színházlátogatásainak számát összevetve a 2013/2014-es évadot tekintve Németországban száz lakosra harmincnégy színházlátogató jutott, míg hazánkban majdnem a duplája, százból hatvanöt fő. A KSH adatai szerint 2000 és 2008 között éves szinten négymillió körül ingadozott a nézők száma az előadásokon, azonban ez a szám 2009 és 2014 között közel hat és félmillióra duzzadt.

A korosztályi összetételt elemezve látszik, hogy a harminc év alattiak a legaktívabbak, hiszen a huszonévesek közel harminc százaléka, míg a tizenöt és tizenkilenc évesek közül tízből négy ember vett részt színházi előadásokon. A legalacsonyabb eredmény az ötvenéves korosztályra jellemző, mert náluk csak a megkérdezettek huszonhárom százaléka látogatott el a tavalyi évben egy előadásra. A lakhelyi összetétel meghatározónak látszik. Budapesten például minden második lakos színházlátogató. A több tíz- vagy százezres városokban a megkérdezettek harmincöt százalékáról mondható el ugyanez. A legalacsonyabb eredményt az ezer alatti községek érték el, ahol tízből csak egy ember látogatott valamilyen színházi intézményt. Regionális szinten Budapest és Nyugat-Dunántúl emelkedik ki az országos átlagból. Vizsgálták még az iskolázottságot is a színházlátogatók körében, és ebből a felmérésből kiderült, hogy leginkább az egyetemet vagy főiskolát végzettek vesznek részt az előadásokon – közel hatvanegy százalék -, az érettségivel rendelkezők közül közel a fele, az ennél alacsonyabb végzettségű emberekből csupán tízből egy látogat színházat.

Párizsban 1957-ben március 27-én volt a Nemzetek Színházának évadnyitója, ehhez a dátumhoz kötődik a színházi világnap, amelyet az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezett 1961-ben.

Forrás: librarius.hu
Kép: wikipedia.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]