MandaTéka: ahol megnézheted kedvenc magyar filmjeidet

2015. decemberében indult a MandaTéka elnevezésű online filmtár, amely a magyar filmművészet legjavát kínálja a nézőknek. A filmek megtekintése nem díjmentes: filmenként 508 forintot kell fizetni, de néhány alkotást (például Körhinta, Szindbád, Mephisto, Csak semmi pánik) ingyen is le lehet tölteni. A tárhely jelenleg 115 filmet tartalmaz, és hetente tíz filmmel bővül. Amennyiben a filmek széles körben elterjednek, és a fajlagos költségek csökkennek, a kölcsönzés olcsóbbá is válhat.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) mintegy háromezer magyar játékfilmet őriz, ezek közül hatszáz már digitalizált. A filmek felújítása és digitalizációja esetenként 10–20 millió forintba is kerülhet, ezért nem ingyenes a MandaTéka. Ez alól tíz film kivétel: Körhinta, Mephisto, Szindbád, Macskafogó, Az erdő kapitánya, Mágnás Miska, Csak semmi pánik, A tizedes meg a többiek, Úrilány szobát keres, Az oroszlán ugrani készül.

Egy film kölcsönzése bruttó 508 forintba kerül, amelyet sms-ben lehet kifizetni. Tervbe van véve a bankkártyás fizetési lehetőség és a paypal is, utóbbi a külföldi érdeklődőknek jelentene segítséget. A kölcsönzési díjért két napig, akár többször is meg lehet nézni a filmeket. Lovász Lajos, a MaNDA főigazgatója szerint „az online filmtár 4 megabit/sec sávszélesség fölött jó minőségű elérést biztosít, így akár mobilneten keresztül is élvezhető, hiszen mindenféle platformon fut, PC-n, tableten vagy okostelefonon is.”

Az online filmtár hetente tíz filmmel bővül, és a tervek szerint 2016 végére hozzávetőlegesen 500–600 magyar filmklasszikust tartalmaz majd. A MandaTéka filmjei az alábbi linken érhetőek el: www.mandateka.hu.

Forrás: librarius.hu, index.hu

Kép: elomagazin.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]