#programajánló – hosszúhétvége edition

Eljött a hosszú hétvége és magával hozta bátyját, az őszi szünetet is! Ilyenkor naivan azt gondoljuk, hogy végre, mindenre lesz időnk… de ez persze sosem így alakul. Ha egy-két programra mégis időt szakítanátok most hétvégén, akkor íme e heti programajánlónk! Etyektől Szombathelyig, kajáktól és csokiktól a kalóriaégetésig mindenfélével szolgálunk a héten. Az nemzeti ünnep alkalmából ’56-os kapcsolódású tévéműsorok, állami rendezvények is lesznek, mi most mégis egy múzeumos programmal kezdjük e heti cikkünket:

Ünnepi múzeumlátogatás

Október 23-a alkalmából a Terror Háza Múzeum állandó és időszaki kiállításai is ingyenesen látogathatók. A nemzeti ünnep kapcsán megtekinthető lesz az Először szabadon című tárlat (mely az 1989-es rendszerváltoztatást követő első szabad választásról szól), Ócsai Károly szobrászművész Népfelkelések könyve, a debreceni önkormányzat számára készült szobortervezete, és egész nap látható a Játsszunk nyugodtan című dokumentumfilmet. A Török Ferenc rendezte Puskás Öcsi életéről szóló filmet angolul és magyarul is levetítik. Készüljetek fel, óriási tömegre számíthattok a délelőtt 10-től este 6-ig nyitvatartó múzeumban.

Élményszüret a hosszúhétvégén

Az etyeki Gasztrosétányon az egész hosszúhétvégén minden nap 10 órától a nyitott pincékben borokat, új borokat és egyéb finomságokat kóstolhattok. Házi szörpök, lekvárok, pálinkák, csokik, sonkák és sajtok várnak rátok. Erdélyi ízekkel is megismerkedhettek, például húsgombócos erdélyi csorbát, vagy erdélyi miccset; a házias ételek is képviselteti magukat, úgy mint a csirkepörkölt nokedlivel, töltött káposzta és cigánypecsenye. Ezen felül desszerteket is kínálnak, többek között csúsztatott palacsintát vagy almás pitét. Lesz sajtkészítés-bemutató, kipróbálhatjátok a vajköpülést, készíthettek egyedi tűzzománc ékszereket és kerámia ajándéktárgyakat is.

Willy Wonka Szombathelyen

Szombaton és vasárnap Csokoládé Napok lesznek a szombathelyi Művelődési- Sportházban. Kóstoltál már levendulás, barna sörös, gorgonzolás, ibolyával töltött vagy tonkababos bonbont? Láttál már lakat, olló vagy gomb alakú csokoládét? „Vegytiszta” élvezet a Pelle-Molnár Csokoládé Manufaktúrától, különleges ízek a Sokkoládé-tól, a csoki ezer variációja a CsoKiss Manufaktúrának köszönhetően. Extrém édességek a Csokicseltől, édes műalkotások a Cukorvirág és a Rimóczi Art műhelyéből. Nemzetközi díjas bonbonokat is kóstolhatunk, hála a Choco Card és a Bonbonier ízmestereinek. Lesz csokigyár bonbonkészítő-bemutatóval, saját csokidekoráció-készítéssel, grillázs- és cukorkakészítő-bemutató, marcipánszobrászat és még sok-sok látni-, szagolni-, ízlelnivaló. A diákjegy 1300 Ft, a belépőjegy árából 300 Ft értékű „csokitallér” beváltható csokoládéra és egyéb ajándékra.

Le a kalóriákkal…

amit Etyeken és Szombathelyen szedtetek fel! Erre egész hétvégén, a Fitbalance Nemzetközi Fitness Expón nyílik lehetőség. A zsír elleni hadjárat nem olcsó mulatság, az elővételes napijegy 3990 Ft, a helyszínen pedig 4590 Ft – ez egyébként tartalmaz ásványvízfogyasztást és meglepi ajándékcsomagot is. (Jegyárakról ITT találhattok bővebb információkat.) A pénzetekért cserébe megmozgató programok százai várnak titeket több helyszínen. Kipróbálhatjátok a capoierát, a port de bras-t és tabatat. Az egzotikus hangzású sportok mellett megszokottabban csengő nevű testmozgások is képviseltetik magukat: aerobik, zumba, kick-box, jóga, pilates, sőt a táncos mozgásformák részére külön színpadot is kialakítottak.  Ismert sportemberek segítenek majd megismerkedni egy-egy edzésfajtával, vagy megerősíteni a közted és egy sportág között kialakult barátságot. Erdei Zsolt (azaz Madár), Béres Alexandra, Katus Attila és az elmaradhatatlan zsírégető házaspár, Schobert Norbi és Rubint Réka is tartanak majd órát. A részletes szombati programot ITT, a vasárnapit pedig ITT olvashatjátok.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]