Szemrevaló Filmfesztivál: B-Movie – Nyugat-Berlin hangjai 1979-1989

A Szemrevaló Filmfesztiválon jártunk, ahol új filmeket lehet megtekinteni Németországból, Ausztriából és Svájcból, emelett pedig voltak még közönségtalálkozók, beszélgetések a különböző filmek készítőivel. Megnéztük a B-Movie: Nyugat-Berlin hangjai című német dokumentumfilmet, melyben Mark Reedert, a Manchesterben élő zenészt, zenebolti eladót babonáznak meg az akkori német, töténelmi dallamok. Mark ekkor eldönti, hátat fordít a Joy Divison-nek és elköltözik Nyugat-Berlinbe, hogy a saját maga lássa és érezze az igazi Nyugat-Berlint.

Ekkor a a ’70-es évek végén járunk, Berlin kettészakadt, a Berlini fal választja el a nyugati és keleti részt egymástól, szinte két különböző világ létezik a fal két oldalán. A minden ízében szabad, nyugati hatalmak által megszállt Nyugat-Berlin, és a kommunista Szovjetunió által uralt, korlátozott Kelet-Berlin.

Mark Reedert megérkezése pillanatában beszippantja Nyugat-Berlin. Az egyedi atmoszfréjával, zenei felhoztatalával, szabadságával. Amit Mark saját maga folyamatosan megörökített ebben az időben, így a néző archív felvételeken keresztül élheti át Nyugat-Berlin hangulatát. Legtöbbször Mark is szerepel a felvételeken, ezért könnyű dolga volt a készítőknek a főszereplőt illetően. A felvételeket más anyagok is kiegészítik, melyeket gyakran eltérő minőségben láthatunk, mint Mark felvételeit, mivel az anyagokat amatőr Super 8-as és Super 16-os kamerával rögzítették. A videófelvételek minőségbeli eltérése azonban egyáltalán nem szembetűnő, inkább csak még hatásosabbá teszi, ezt az amúgy is monumentális videóanyagot. Klaus Maeck, a film egyik rendezője és producere mesélte, hogy a legnehezebb folyamat a különböző felvételek felkutatása és egymáshoz illesztése volt.

A film során végigkövetjük Mark kalandjait Berlinben, aki folyamatos kommentárjával írja körül a történteket. Szórakozóhelyeket, bárokat fedez fel, új embereket ismer meg, úgymond teljesen a részésévé válik a Nyugat-Berlin által nyújtott világnak. Főhősünk még Kelet-Berlinbe is elutazik, ám hamar rájön, hogy az egy teljesen más világ, sokkal korlátozottabb, szürkébb és zártabb, mint az általa megismert eufórikus nyugati világ.

Feltűnnek olyan sztárok a műben, mint a fiatal, sokszínű Nick Cave, Tilda Swinton, a Toten Hosen, Nena, Westbam. A filmben több átvezető is van, melyek alatt az előbb említettek dallamai is megszólalnak, ezáltal egy elképesztő hangulatot, érzést ad át nézőnek. Szinte elfeledkezünk a külvilágról, ezáltal magába szippant az alkotás.

A vetítés után közönségtalálkozó kezdődött, ahol Klaus Maeck, a film egyik rendezője és producere számolt be a készítés körülményeiről, nyugat-berlini tapasztalairól és még sok másról. Maeck elmondta, hogy Mark jelenleg zenei producerként dolgozik, igen nagy sikereket ér el. Nagyon sokan dolgoztak a B-Movie-n, eleinte nem tudták, hogy milyen is legyen a mű felépítése, ennek eldöntését Mark videóanyagai segítették, ezáltal nyerte el a film a végleges formáját. Ami egy hihetetlenül szórakoztató és érdekes zenei dokumentumfilmet eredményezett Nyugat-Berlinről, a világon kívüli világról.

Kép: blogs.taz.de

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]