Filmajánló: The Lobster

Az Alpok (Alps) és a Kutyafog (Dogtooth) rendezőjének, a görög Yorgos Lanthimosnak az első angol filmje hamarosan bemutatásra kerül. A The Lobster szerepelt már több fesztiválon, a Cannes-i Filmfesztiválról díjjal távozott, az eddigi kritikák zöme pozitív hangvételű. Októberben pedig Angliában lesz látható, az viszont egyelőre kérdéses, hogy mi, hazai nézők mikor láthatjuk a filmet, de reméljük minél előbb.

Mert a The Lobster, egy nem mindennapi mozgóképnek ígérkezik, melynek világa elég abszurdnak, eltorzultnak, de mégis humorosnak tűnik. A story a disztópikus jövőben játszódik, ahol a város törvényei szerint az egyedülálló embereket letartóztatják és a Hotelbe viszik. Itt aztán 45 nap áll rendelkezésükre, hogy párt találjanak maguknak, ha ez nem sikerül, akkor állattá változtatják őket és szabadon engedik az erdőben. Egy férfinek (Colin Farell) sikerül megszöknie a Hotelből és az erdőben rátalál a Magányosok csoportjára, akik befogadják őt. A csoporton belül nincs helye szerelmes embereknek, viszont a főhősünk beleszeret egy nőbe (Rachel Weisz).

A rendező előző filmjei közül én a Kutyafogat láttam, ami nem egy könnyen befogadható darab, de aki kedveli a fura, szokatlan művészfilmeket, azoknak tudom ajánlani. A The Lobster, így az előzetes alapján talán valamelyest elüt a rendező korábbi műveitől, de ami megmarad, az az egyedi világ, atmoszféra – abszurd, fekete humorral fűszerezve.

A főbb szerepekben: Colin Farell, Rachel Weisz, John C. Reilly, Ben Whisaw, Léa, Seydoux, Michael Smiley.

Az előzetest itt tekinthetitek meg.

Kép: schmoesknow.com

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]