Tánc, tánc, ELTE-tánc

A hallgatók többsége nem is tud róla, hogy az egyetemünknek néptáncegyüttese is van – pedig az ELTE Néptáncegyüttes 2012-ben ünnepelte alapításának 55. évfordulóját. Az ELTE égisze alatt egy egyetemközi, színes, profi vezetőkből és lelkes amatőrökből álló csapat állt össze, hogy átélje és terjessze a zene, a tánc, a tradíciók közös szeretetét.

A néptáncegyüttes az Eötvös Művészeti Együttes keretében működik, amely a táncosokon kívül egy énekkart és egy zenekart is magában foglal. Az énekkar 1948-ban, a koncertzenekar pedig a néptáncegyüttessel egy évben, 1957-ben alakult meg. A néptáncegyüttes egy kezdő-újrakezdő és egy fellépő csoportból áll, mindkettő körülbelül 25-30 aktív tagot számlál, ELTE-s hallgatókat, külsős diákokat és nem egyetemistákat is. Felvételit általában a tanév elején rendeznek (bár évközben is lehet csatlakozni), ezekre bárki elmehet – elég, ha szeretné újrakezdeni vagy folytatni a néptáncot, vagy akár újoncként megismerkedni ezzel a művészettel, és van heti kétszer két és fél szabad órája, amelyet a SÍN Kulturális Központban tartott próbákra tud szánni.

Még a botláb sem akadály, ha van lelkesedés – biztosít róla Váradi Júlia, a néptáncegyüttes vezetője, aki amellett, hogy az együttes alapítványának az elnöke, menedzseli a fellépéseket és rendben tartja a pénzügyeket, maga is tánckar tagja. Sőt, többekhez hasonlóan jelenlegi párjával is az együttesben ismerkedett meg, és ma már nem csak a színpadon, de otthon is együtt ropják, az alattuk lakók örömére… Az együttes tagjai pedig gyakran eljárnak táncházakba, folkkocsmákba, ahol más táncrajongókkal együtt hatalmasakat buliznak. „A néptánc olyan, mint egy drog – egyszer elkezded, és többet nem tudsz leszokni róla. A táncosok között egyszerűen mindig jó a hangulat”– adja meg rá a magyarázatot.

 

Fotó: Kelemen Ádám

Egyszerre általában 6-7 tánc van a repertoárjukban, és mindegyik előadásukkal az autentikus néptánc megőrzésére és bemutatására törekednek, annak ellenére, hogy a néptánc felkapottá válásával sok együttes próbálja kicsit átértelmezni vagy modernizálni a klasszikus lépéseket. „A mi stílusunk visszafogottabb, az eredetiség megőrzésére törekszünk, és minél igényesebb táncokat akarunk színpadra állítani” – mondja el az együttesvezető. Az igényesség pedig nem marad észrevétlenül, még akkor sem, ha az együttes nem az eredményekre, hanem inkább a szórakozásra, kellemes testmozgásra helyezi a hangsúlyt: az utóbbi években ugyanis lehetőségük nyílt arra, hogy nem csak az országot, de az egész világot körbeutazzák, és hazai, nemzetközi közönség előtt megmutathassák tudásukat. Az ELTE Alumni Jótékonysági Esten vagy az ELTEFeszten kívül táncoltak az Ajka Bakony Néptáncfesztiválon, ahol különdíjjal jutalmazták őket, jártak Erdélyben, Horvátországban, Olaszországban, Németországban és Kínában is. Pekingbe a Konfuciusz Intézetek találkozójára kaptak meghívást, ahol a gálaműsor fellépőiként egy kínai Jázmin-táncot adhattak elő. Az érdeklődők pedig legközelebb májusban a Művészetek Palotájában rendezendő ingyenes közös egyetemi műsoron nézhetik meg az együttes műsorát, ahol többek között Mága Zoltán is fellép majd.
Az ELTE Néptáncegyüttesről bővebb információt az együttes honlapján vagy Facebook-oldalán találhatsz.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]