Varázslók pálcája – 2. évad

A Varázslók pálcája idei utolsó előadásán Lábass Endre Pünkösti Árpáddal beszélget.

Október 15-én kezdődött és jövő év márciusáig tart a 2011 tavaszán megkezdett „Varázslók pálcája” beszélgetéssorozat második része, melyet Lábass Endre, az Egyetemi Könyvtárral évtizedek óta szoros kapcsolatban álló festőművész-író folytat művész és tudós barátaival. A beszélgetéssorozat nem a hagyományosan megszokott író-olvasó találkozók forgatókönyve szerint zajlik, egyediségét a kérdező és vendégei közötti bensőséges kapcsolat adja, elmosva a „kérdező-kérdezett” viszony szokásos határait. Az így megszülető beszélgetések nem csupán megismertetnek az adott vendég munkásságával, művészi vagy tudományos hitvallásával, hanem önmagukban is egyfajta kulturális, művészeti élménnyel ajándékozzák meg a hallgatóságot.

5. beszélgetés:

Vendég: PÜNKÖSTI ÁRPÁD író, újságíró 
Magyarország felfedezése című, mára már klasszikussá vált szociológiai kötetsorozat újraindítója

Időpont: 2012. december 10. 18:00
Helyszín: ELTE Egyetemi Könyvtár Díszterme, 1053 Budapest, Ferenciek tere 6.

„2002 körül, ha jól emlékszem, valamikor ősz végén vagy már télen, megcsörrent a telefon a Napházban – akkor még csak olyan régi, kagylós telefonom volt – ma ezt úgy mondják, stabil –, még nem kaptam meg édesanyám mobilját, hogy a kórházból beszélni tudjon velem.
Tél lehetett, hisz a kályhánál ültem, az ismeretlen bemutatkozott, majd azt mondta, folytatják a
  Magyarország felfedezése című legendás könyvsorozatot, és felkérnek, küldjek egy tervet, milyen könyvre gondolnék, ha le kellene írnom a városomat. A következő év folyamán megírtam a Vándorparadicsomot, és jól megjegyeztem Pünkösti Árpád nevét, hisz esélyt adott egy embernek, akit addig soha nem látott. Amikor aztán a szemébe néztem, látni véltem a magyarázatot – úgy mondhatnám, persze ez csak giccses, vázlatos első fogalmazás, hogy szenvedélyesen érdeklik az emberi sorsok, és ez a kíváncsisága élete folyamán szép lassan szeretetté változott – táncol az életutakon, próbálja megérteni őket.”
(Lábass Endre)

Idén ez az utolsó beszélgetés, de a sorozat februárban folytatódik, további három beszélgetéssel. A részletekről időben tájékoztatjuk Önöket.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]