A világ apró rebbenései

Újra támogatói estet rendeztek az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium önkéntes diákjai, öregdiákjai és tanárai november 23-án. Az immáron hagyománnyá fejlődő kulturális estsorozat Radnóti Nem tudhatom című versének egyik sorát megidézve a „Messzeringó” nevet kapta.

„Nagyon régóta, most már húsz éve szervez az iskola különböző jótékonysági eseményeket másoknak. Úgyhogy fura volt, amikor először felmerült az ötlet. Igazából a szülők és az öregdiákok kezdeményezték, ajánlották föl ezt a lehetőséget, és mi örömmel fogadtuk, mert szükség van rá.” – mesélt az iskolát segítő estsorozat kezdeteiről Tomcsányi Péter igazgató.

Az első nagy összefogás még 2012 tavaszán volt: 23 millió forint gyűlt össze egy egyszeri adománygyűjtési kampány során, ami akkor nagy lendületet adott az anyagi nehézségekkel küzdő Radnótinak. „Az elmúlt négy évben az iskola költségvetése 40 millióval lett kevesebb a körülbelül 350 millióból. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy szinte semmit nem tudunk fejleszteni, és az épületre sem tudunk költeni.” – mondta az igazgató. A több mint nyolcvan éves épület állapotán valóban meglátszik az idő: az egyik felét felújították ugyan a kilencvenes években, a másik fele azonban meglehetősen rossz állapotban van.

„A világ apró rebbenései” címet viselő estén ez alkalommal kortárs írók, költők, táncművészek és zenészek léptek fel, hogy jelenlétükkel hozzájáruljanak az ország harmadik legjobb középiskolájának megsegítéséhez. Az esten a belépőkből tekintélyes támogatás gyűlt össze, mely aztán egyéb segítséggel kiegészülve egy év alatt elérte a 10 millió forintot. Ezt a pénzt előreláthatólag felszerelésekre, tehetséggondozó lehetőségekre, utazásokra fogja költeni az iskola, melyeket korábban adományok nélkül is tudott finanszírozni.

Az Attraction Látványszínház táncosainak két rövidebb, a technikát, a fényt és árnyékot lenyűgözően használó előadása indította az estet. Majd versek, novellák, dalok váltották egymást az iskolába járásról, az osztálytalálkozók hangulatáról, családi vacsorákról és szerelmi bánatról… A legnépszerűbb vendég kétségkívül az utolsó előadó, Szalóki Ági énekesnő volt, aki az este hangulatához, profiljához igazodva kortárs magyar költők verseinek zenés feldolgozásait hozta el a színpadra, ahol egykor gimnazistaként még színdarabot rendezett. Az iskola kreatív, önálló, művészi lelkű fiataljai mellett jó volt neves művészeket is hallani, és látni elkötelezettségüket az alma mater segítése, életben tartása mellett. Az egész este az öröm, a családiasság, az összetartozás és egyfajta őszinte, közhelyektől mentes bensőségesség érzését sugározta. Minden részleten érezhető volt az önkéntesek lelkes, precíz és magas színvonalra törekvő munkája.

A folyamatos forráskivonásokat tapasztalva sokakban felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e jobb a Radnótinak megszüntetni ezt a felsőoktatási pénzek által kiszolgáltatott helyzetet, és financiálisan a közoktatáshoz tartozni. Tomcsányi Péter szerint az, hogy a Radnóti az ELTE gyakorlóiskolája lehet „a szakmaiságot, a magas színvonalat, a tudományos kapcsolódást jelenti”, ezek nélkül a Radnóti talán csak egy iskola lenne a sok közül… Az eddigi törekvésekből és sikerekből úgy tűnik, a radnótisoknak minden kockázattal és nehézséggel együtt is fontos és érdemes fenntartani ezt a kapcsolatot.

A kép forrása: http://www.radnoti.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]