Csak csináljuk a dolgunkat

A Bölcsész Napok legnépszerűbb fellépője eddig egyértelműen a Kowalsky meg a Vega zenekar volt, akiket hatalmas lelkesedéssel fogadott a Könyvtár Klub teraszán összegyűlt közönség. Koncert utáni interjú a frontemberrel, Kowalsky-val.

 

Hogy éreztétek magatokat a színpadon?

Nagyon jól! A színpad kicsit szűkösnek bizonyult ennyi ember számára – de persze ilyesmi nem lehet egy jó koncert akadálya.

A koncert közben többször utaltál rá, hogy valamiféle forradalmat szeretnétek létrehozni az emberekben. Hogyan tudnád összefoglalni ennek a törekvésnek a lényegét?

A szív forradalmáról van szó. Tulajdonképpen a Forradalom Rt. című lemez óta létezik ez az alapvető „szlogen”: változtasd meg magad, és megváltozik a világ. Azóta ez minden egyes koncertünkön elhangzik. Egyrészről egy egyéni jellegű forradalomról van szó, hiszen az egyénben zajlik le, másrészről viszont mindenképpen közösségi, hiszen az egész emberiségnek, a Föld atmoszférájának megváltoztatásáról van tulajdonképpen szó. Bíztatjuk az egyéneket egyfajta pozitív szellemi változásra.

Át lehet adni ennek az üzenetnek a mélységét egy egyetemista bulin vagy egy fesztiválon?

Kezdetnek mindenképpen jó. Egy olyan impulzust szerintem tudunk adni, ami után elkezd mélyebben érdeklődni az ember, hogy mégis mi lehet az, amiről beszél ez a könnyűzenei csapat. Ennél mélyebben – ilyen körülmények között – nyilvánvalóan nem lehet belemenni, de van rá más mód: van a zenekarnak honlapja, közösségi oldala, ami kiegészítheti a koncerteket. De szeretném kiemelni, hogy ez egy egyéni út, egymásnak csak inspirációt adhatunk.

A zúzósabb bulik mellett akusztikus koncerteket is adtok. Ebben a formában jobban ki tud bontakozni ez az üzenet?

Igazából az akusztikus felállás nem a mondanivaló plusz kibontásáról szól. Onnan indult az egész, hogy év elején a Művészetek Palotájában egy kamarazenekarra átalakított változatát adtuk elő a daloknak, ami nagyon bejött a közönségnek, és a csapat is élvezte. Ezért folytatjuk ezt a vonalat többféle változatban is – egészen leegyszerűsített formában illetve vonósnégyessel kiegészülve. A Hegyalja Fesztiválon például kifejezetten azt kérték, hogy vonósnégyessel együtt lépjünk fel.

Nem rég készítettetek egy közös dalt az Ocho Macho zenekarral (akik egyébként épp veletek egy időben léptek fel a Lágymányosi Eötvös Napokon). Mit érdemes tudni erről a közös munkáról?

Az egész az Illegál Fesztivál kapcsán indult, ahol közösen játszunk. Kitaláltuk, hogy írunk egy himnuszt ennek a fesztiválnak. Először csak arról volt szó, hogy majd a fesztiválon előadjuk, de aztán a kiadó kérte, hogy vegyük fel, és minden valószínűség szerint egy videoklipet is fogunk hozzá készíteni. Egyébként az interneten már meghallgatható a dal! (Az MR2 Akusztik színpadán már felvételre került márciusban. – a szerk.)

Mit terveztek az elkövetkezendő időszakra?

Az ember tervez, az isten végez. Nem megyünk bele találgatásokba és spekulációkba, hogy nagy zenekar vagyunk-e vagy leszünk-e. Amíg az emberek szeretik ezt, jönnek, és meg akarják nézni, addig helyünk van a színpadon. Csak csináljuk a dolgunkat, és ez egyelőre sok emberhez eljut, sokan számítanak a zenekarra.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]