Nemzetközi színtéren is vezet az ELTE

A U.S. News & World Report nemrég nyilvánosságra került, 86 ország egyetemeit értékelő rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 414. helyet foglalta el. Európai színtéren a 182. lett, a magyarországi egyetemek közül pedig a legjobbnak nyilvánították.

Az ELTE által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a magyarországi egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem foglalta el a legelőkelőbb helyet a U.S. News & World Report rangsorában, amely 86 ország felsőoktatási intézményeit értékelte. Az ELTE a 414. helyre került, a listán a Semmelweis és a Debreceni Egyetem követik, egyaránt a 672. helyen.

5 szakterületen is kimagasló eredményt ért el az egyetem. Űrtudományból a 155., fizikából a 226., pszichológiából a 230., élő természettudományokból a 445., kémiából az 543. helyre került. A magyar intézmények közül a legjobb eredményt érte el a rangsorban a fizika, élő természettudomány, űrtudomány és pszichológia területén is.

Az ELTE emellett a globális kutatási hírnevet nézve 658., a regionális kutatási hírnevet tekintve 71. helyen szerepel. A nemzetközi együttműködések terén a 190., az összes hivatkozás számában pedig az 544. az egyetem.

A rangsor felállítása során a tudományos teljesítmények mellett a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is a U.S. News & Report módszertanában. A U.S. News & Report rangsorában is védik vezető szerepüket az angolszász egyetemek. Az legjobb tíz felsőoktatási intézmény közi ismét angol és amerikai egyetemek kerültek, a Harvard továbbra is őrzi az első helyét.

Az ELTE részletes értékelése itt tekinthető meg.

Forrás: Index, U.S. News & Global Report  

Képek forrása: ELTE Hírek, Player 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]