Egy hónap alkohol nélkül

Negyedik alkalommal szervezték meg a Száraz November kihívást, melynek idei témája a kockázatos egyetemi ivás. Az ELTE PPK a Kék Pont Alapítvány szakmai partnereként vesz részt a kampányban.

A Száraz November egy angol mintára létrehozott kihívás, melynek során a résztvevők önként vállalják, hogy 1 hónapig nem fogyasztanak szeszes italt. A harmincnapos megmérettetés alatt mindenki mérvadó felismeréseket tehet a saját alkoholfogyasztási szokásaival kapcsolatban. Elemezhetjük, hogy mikor és miért kívánjuk az alkoholt, és azt is, hogy az ilyen helyzeteket mennyire tudjuk uralni. A kampány elsődleges célja az, hogy az italozásban a mértékletességet és a tudatosságot hangsúlyozza, illetve hogy segítsen elkerülni a problémás, kontrollvesztett ivás kialakulását.

Idén immár negyedik alkalommal szervezik meg ezt a programot, melynek stratégiai partnere a tudományos hátteret és a kutatási eredményeket biztosító ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar. Tavaly bővítették először tematikus tartalommal is az eseményt, akkor a nők alkoholfogyasztására fókuszáltak. Tették mindezt azért, mert a lányok és asszonyok italozása, esetleges alkoholproblémája még mindig gyakran tabu.

Ebben az évben az egyetemisták kerültek a középpontba. A kutatások szerint ugyanis míg a 15–29 éves korosztály 32 százaléka sohasem fogyaszt alkoholt, addig a felsőoktatásban tanulók körében ez az arány mindössze 10 százalék, tehát az egyetemi hallgatók több alkoholt fogyasztanak, mint hasonló korú társaik. Tudható az is, hogy a 9–11. évfolyamokon és az egyetemi évek kezdetén megfigyelt, nagyobb alkoholhasználattal jellemezhető csoportok problémaivása később is fennmarad. A szervezők azonban azt is leszögezik, hogy tisztában vannak vele, az egyetemi évek az ivás szempontjából a legintenzívebb életszakaszok közé tartoznak, mégis – a fentiek miatt is – nem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát.

A magukat kipróbálni akarók száma évről évre nő, a tízezres nagyságrendhez közelít. A felhívással elsősorban az ún. kockázati ivókat szeretnék megszólítani, vagyis azokat, akik naponta vagy hetente több alkalommal isznak kis mennyiségű alkoholt, és még képesek kontroll alatt tartani a fogyasztásukat. Aki végigcsinálja, az egyrészt joggal lehet büszke magára, úgy érezheti, hogy az irányítás az ő kezében van; másrészt az sem elhanyagolható, hogy a kihívást sikeresen teljesítők rendszerint jobb alvásról, tisztább gondolkodásról, motiváltabb mindennapi működésről számolnak be.

A Száraz November célja természetesen nem az absztinencia, hanem az alkoholfogyasztással kapcsolatos tudatosság fejlesztése, a vágyak kordában tartása, az italozással kapcsolatos problémák korai felismerése. A próbatételhez a Facebookon is lehet csatlakozni, a #szaraznovember használatával pedig másokkal is megoszthatod a tapasztalataidat.

Említést érdemel, hogy Zacher Gábor toxikológus rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy az alkoholbetegeknél súlyos problémákat okozhat, ha hirtelen leállnak az alkohollal, ezért számukra inkább a napi adag csökkentése javasolt.

Forrás: ELTE PPK, Kék Pont Alapítvány
Fejléckép: unsplash

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]