„Már kutatókoromban is érdekelt a vállalkozás”

Az ELTE Alumni Központ által szervezett ELTE Sikerek következő előadója Kolosi Tamás szociológus, aki kutatóból lett az üzleti világ egyik meghatározó szereplője.

Kolosi Tamás (1946) magyar–filozófia–esztétika szakon tanult az egyetemen. 1985-ben megalapította a TÁRKI Társadalomkutatási Intézetet, melynek kiemelt kutatási területei közé tartozik a társadalmi rétegződés és mobilitás, a munkaerőpiac, a jövedelmi eloszlás, a fogyasztás és életstílus, valamint a társadalmi attitűdök vizsgálata. 1990 óta kétévente megjelentetik a Társadalmi Riport című tanulmánykötetet, mely széles körben szeretné ismertté tenni az ország legfontosabb társadalmi összefüggéseit. Kolosi a ’80-as években kezdett el tanítani az ELTE-n, ma a Társadalomtudományi Kar professor emeritusa. A kétezres évek elején Széchenyi-díjat kapott tudományos munkásságáért és tudományszervezői tevékenységéért.

Több mint száz tudományos közleménye jelent meg, kötetei közül különösen ismertté vált A terhes babapiskóta (2000), melyben a saját maga által kidolgozott módszertan segítségével értelmezi a rendszerváltás társadalmi mozgásait. Szelényi Ivánnal közösen jegyzi az új magyar gazdasági elit születésének történetét bemutató Hogyan legyünk milliárdosok? című könyvet (2010). A mű olyan emberekkel ismerteti meg az olvasót, akik 2000 után jelentek meg a leggazdagabb magyarokat összesítő listákon.

Üzleti vállalkozásait a rendszerváltás környékén indította el, de közben továbbra is publikált. „Gyakorlatilag a ’90-es évek első felében két ember lakozott bennem, és két ember munkáját végeztem el, aminek aztán egy infarktus lett a következménye, és döntési helyzet elé kerültem, hogy mit mennyire veszek komolyan” – nyilatkozta egy interjúban. Ekkor nyitott igazán az üzleti élet, főképpen a könyvkiadás felé. Jelenleg a Líra és Lant Zrt. elnöke.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

forrás: ELTE Alumni, TÁRKI
fejléckép: vasarnapihirek.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]