Karnevál és tábortűz az EFOTT -1. napján

Elstartolt a 2019-es EFOTT, vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Turisztikai Találkozója. A fesztivál megszületése óta rengeteg változáson ment keresztül, egyvalami azonban állandó: hogy itt minden megtalálható, ami egy egyetemistát érdekelhet – napjainkban ez leginkább a szuper koncertek, a kultúra és az olcsó sör Bermuda-háromszögét jelenti.

A kelenföldi vasútállomáson elég csak a hálózsákkal és sátorral felszerelt tömeget követnünk a megfelelő vonat megtalálásához, ugyanis már ma is több száz fiatal indul útjára a 2019-es EFOTT fesztiválra. A szokásos EFOTT-busz, amely a velencei állomásról a fesztivál helyszínére szállítja a partizni vágyókat, már önmagában is bulihelyszín: három különböző hangszóróból üvölt a popzene, szisszennek a sörösdobozok.

Az EFOTT -1. napja, ahogy tavaly is, főleg a laza bulikról szól. Ilyenkor ugyanis a legtöbb koncerthelyszín még meg sem épült, csak az életben maradáshoz szükséges helyek (WIFI-pont, Lidl Fesztmarket, sörcsapok) vannak nyitva. Ennek ellenére remek a hangulat, amelyet már a kapunyitásnál elindít a jókedvű DJ.

Nem beszélve a „beköltöző karnevál” nevű kis felvonulásról, amelyet a riói karnevál mintájára tervezett nekünk a Semmelweis Egyetem, a fesztivál idei házigazdája. A felvonulók élén az SE cheerleaderei állnak, őket követik a riói jelmezbe öltözött csajok és egy ütősegyüttes, végül az ELTE BEAC szurkolólányai után a jelen lévő egyetemek HÖK-gárdája és képviselői integetnek a bámészkodóknak. A menetbe persze bárki becsatlakozhat, így tettek azok a random bulizók is, akik egy „Azért van a fesztivál, hogy feszt igyál” feliratú molinóval járultak hozzá a rendezvényhez.

A karnevált követően sem csendesedik el a Velencei-tó partja, ugyanis meggyújtják a hagyományos tábortüzet – idén egészen látványos módon, a vízen úsztatják a máglyát. A tábori hangulat azonban csak a kezdet: a lényeg Szakács Gergő akusztikus gitárkoncertje, amely főleg ismert popszámok feldolgozására épül. A minikoncert remekül összehozza a fesztiválozókat, a népszerű dalok szövegét ugyanis bárki kórusban énekelheti az előadóval együtt.

Az EFOTT egy további hagyományos helyszíne a mindenkori szervező egyetem által üzemeltetett bárpult. Míg ez tavaly a MűvELTEtő névre hallgatott, addig idén a megtévesztő és frappáns Sürgősségi Ellátó (vagyis SE) nevet kapta. Ezen a helyszínen hajnalig tart a buli – aki azonban másféle partira vágyik, az sem unatkozhat, a sátor tőszomszédságában ugyanis a DORKO-EFOTT Merch Stage DJ-je keveri a zenét.

Aki tehát még csak most kapna észbe, ne habozzon: az ország legnagyobb egyetemista fesztiválja még csak most indult! 35 ezer forintért az egész hétre, vagy 29 ezerért a hétvégére is leugorhattok a partra – szerintem bőven megéri, hiszen nemsokára olyan előadók csatlakoznak majd hozzánk, mint Rita Ora, Borgore vagy a Punnany Massif.

Kiemelt kép: efott.hu
Fotók: ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]