Közösségi platform az ELTE egykori hallgatóinak

Az ELTE Alumni Központ új kommunikációs platformjának zárt tesztelése a 2018-ban fejeződött be, 20 külföldi és 20 magyar hallgató használta a rendszert, hogy megtalálja benne azokat a hibákat, melyek mára már mind kijavításra kerültek. A nyílt tesztidőszak tehát már javában zajlik, milyen is lesz az egykori ELTE-s hallgatók „Facebookja”?

Az ELTE Alumni az elmúlt 10 évben folyamatosan azon dolgozott, hogy egyetemünk egykori hallgatóit közelebb hozza egymáshoz. Rengeteg program, előadás, öregdiák-találkozó után az alumnusok (egykori ELTE-s hallgatók) már az interneten keresztül is hatékonyabban fognak tudni kommunikálni, programokat szervezni, cikkeket, esetleg régi képeket megosztani egymással. Az elv és a működés tényleg hasonló a már sokak által használt közösségi oldalakéhoz, itt a hangsúly azonban az exkluzivitáson van, az oldal teljes egészében az öregdiákokat szolgálja, amin keresztül testre szabhatják az alumni-életüket.  

Végtelen testreszabhatóság

Ahogy belépünk a profilunkba, a saját hírfolyamunk jelenik meg. Ezen a hírfolyamon mi állíthatjuk be, hogy pontosan mi az, amit látni szeretnénk, és mi az, amit nem. Ezen a felületen jellenek meg az egykori hallgatótársaink által létrehozott események, megosztott cikkek, fotók, dokumentumok.

A profilunk a jól megszokott módon teljes mértékben testre szabható, egyedül az elsőként megadott vezetéknév és keresztnév nem változtatható. Erre azonban van megoldás, ugyanis a „Felvett név” felirat alá beírhatjuk a házasságkötés, esetleg a doktori cím megszerzése utáni vezetéknevünket, amely felülírja az előre megadottat. Adatlapunkon feltüntethetjük diplománk, tudományos fokozataink megszerzésének évét, jelenlegi munkahelyünket, illetve aktuális szakmai céljainkat. Hogy pedig mindez még gördülékenyebben és egyszerűbben menjen, akár a teljes LinkedIn adatlapunkat szinkronizálhatjuk az itteni profilunkkal.

A „Csoportjaim” menüpont alatt láthatjuk azokat a csoportokat, melyeknek tagjai vagyunk. Az ilyen csoportok között lesznek olyanok, amelyek esetében a csatlakozás teljes mértékben nyitott, és olyanok is, melyekhez a csoport moderátorának jóváhagyása szükséges.

56590993_10156352932500829_5525757880533254144_o

ELTE Alumni jótékonysági esten fellépő táncosok – fotó: Baló Timea / ELTE Online

Tagozati csoportok

Amik igazán lényegesek, azok a tagozati csoportok. Ezen csoportok hírfolyama teljesen olyan, mint a személyes profilunk: a csoport tagjai bármit megoszthatnak, csakúgy, mint a saját hírfolyamukon. Az itt létrehozott események alapesetben csak a csoport tagjai számára láthatóak, azonban kezdeményezni lehet, hogy kikerüljön a fő hírfolyamra, ahol már az oldal összes felhasználója is láthatja. Természetesen számos esemény nem csak az alumnusok számára lehet érdekes, így az Alumni közösségi platformján létrehozott események – ha úgy tetszik – teljesen publikusak is lehetnek, hogy a nem regisztráltak számára is elérhető legyen. Továbbá minden tagozati csoport rendelkezik egyfajta fórumként felfogható felülettel, melyben bárki egyszerűen hozhat létre témákat, kezdeményezhet beszélgetéseket.

A csoportok is – csakúgy, mint profilunk – teljes mértékben testre szabhatóak. Fontos, hogy be tudjuk állítani azt is, hogy a csoport tagjai pontosan milyen jogokkal is rendelkezzenek. Nagy jelentősége van az e-mail kampányoknak is, hiszen minden csoport moderátorának lehetősége lesz egyedi, figyelemfelkeltő hírleveleket alkotni, hogy a tagok villanypostán is értesüljenek a legújabb fejleményekről.

Események

Mivel a hangsúly továbbra is a közösségépítésen van, eseményt nem csak külső oldalról lehet megosztani, bárki létrehozhat egy felületet a közelgő találkozóknak, eseményeknek, rendezvényeknek. Egy ilyen esemény létrehozása még több lehetőséget ad az információ minél kreatívabb és praktikusabb megosztására. A beállításoknál a megszokott cím és leírás mellett meghatározhatjuk az esemény jellegét, helyszínét; tölthetünk fel fotógalériát és dokumentumokat is. Az eseményhez létrehozhatunk egy regisztrációs űrlapot is, továbbá hamarosan meg fog jelenni egy új funkció, mely lehetővé teszi támogatói jegyek vásárlását. Tehát az összejövetelek megszervezéséhez lassan már el sem kell hagynunk az oldalt, hiszen minden megoldható lesz egy helyről.

57096986_10156352925705829_6412495458370846720_o

Családi fotó az ELTE Alumni futsalkupán – fotó: Csomos Attila / ELTE Online

Senki sincs kihagyva a jóból

Minden – fenti sorokban felvázolt – funkció elérhető angol nyelven is, tehát az ELTE külföldi alumnusai is részesei lehetnek ennek a közösségi élménynek. Az általunk létrehozott írásokat, cikkeket, eseményeket például angol változatban is feltöltetjük, melyek csak a külföldi felhasználók adatlapján fognak megjelenni; természetesen ehhez nem kell angol nyelven használunk az oldalt.

A nyílt tesztidőszak május végéig tart. A honlap élesítése után a már regisztrált alumnusok automatikus aktivációs linket kapnak majd e-mailben. Aki azonban javaslataival szeretné gördülékenyebbé tenni az utolsó simításokat, esetleg nem szeretne várni, az alábbi linken már most igényelhet aktivációs kódot az ELTE Alumni új közösségi oldalára.
A honlap béta verziója

ELTE Alumni 
Facebook

Fejléckép: Baló Timea / ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]